X

ziua recunostintei

Astazi, americanii sarbatoresc Ziua Recunostintei

Putini sunt cred cei care nu au auzit de „Thanksgiving Day” – in traducere, Ziua Recunostintei. Ca mari devoratori de filme hollywoodiene si de cultura americana in general, stim cu totii cate 2-3 lucruri despre aceasta sarbatoare. La un mic inventar, iata lucrurile pe care cred ca cei mai multi dintre noi le cunoastem despre Ziua Recunostintei:

– se sarbatoreste iarna, candva inainte de Craciun

– se face masa mare in familie, guvernata de un curcan rumenit bine

– semnificatia sarbatorii merge pana in perioada colonistilor

– inainte de masa, fiecare mesean “recita” o lista cu lucrurile pentru ce este recunoscator

Si cam aici se opresc, pentru majoritatea dintre noi, informatiile cunoscute despre Ziua Recunostintei.  

Mai multe despre Ziua Recunostintei, pentru cei interesati

Ziua Recunostintei isi are originea in toamna anului 1621, cand guvernatorul de Plymouth, William Bradforf, i-a invitat pe indienii din imprejurimi sa se alature colonistilor intr-o sarbatoare de trei zile in care toti urmau sa isi arate recunostinta pentru recolta imbelsugata, din care o mare parte se datora sfaturilor indigenilor. Proclamata sarbatoare nationala in 1863, Ziua Recunostintei nu are o data fixa, fiind celebrata in fiecare an in a patra zi de joi din noiembrie. Canada a adoptat-o si ea ca sarbatoare nationala in 1879 si o celebreaza in a doua zi de luni din octombrie.

„Stiati ca” despre Ziua Recunostintei

1. La prima masa de Ziua Recunostintei, s-au folosit numai linguri si cutite. Motivul pentru care furculita a fost marea absenta de la cina de Ziua Recunostintei  din 1621 a fost faptul ca puritanii englezi nu o adusesera pe taramul american in 1620. Aceasta a intrat in uz abia in secolul al XVII-lea.

2. Exista o traditie prezidentiala, lansata de presedintele Truman in 1947, de a cruta anual viata unui curcan de Ziua Recunostintei. In timp, traditia a ajuns sa numere doua pasari salvate de la sacrificare de catre cel mai puternic om din SUA. Anul trecut, presedintele Obama a salvat doua pasari, pe numele lor Liberty si Peace, ce vor muri de moarte buna la un centru special din Mount Vernon. Sa vedem si anul acesta ce curcani vor trece proba prezidentiala a norocului.

3. Benjamin Franklin a intentionat sa proclame curcanul ca simbol national al Statelor Unite ale Americii. Din fericire pentru cei care prefera vulturul plesuv, Thomas Jefferson s-a opus acestei idei.

4. Ziua Recunostintei nu s-a sarbatorit intotdeauna in SUA in a patra joi din noiembrie (data stabilita de Abraham Lincoln). In 1934, presedintele Franklin Roosevelt a luat hotararea de a muta sarbatoarea in ultima joi din luna noiembrie, in incercarea de a o aduce mai aproape de perioada dedicata cumparaturilor de Craciun si de a atrage astfel mai mult profit pentru comercianti. Hotararea nu s-a bucurat insa de prea multa popularitate din partea cetatenilor, fiind revocata in doar 2 ani.

5. Conform unui studiu efectuat de National Turkey Association, americanii au consumat in 2007 312.000 kg de carne de curcan, echivalentul greutatii totale a locuitorior din Singapore. Inspaimantator, nu-i asa? Dar sa nu ne pripim cu acuzele, nu am vrea sa fim bantuiti de mieii si porcii sacrificati de sarbatori pe taram romanesc.

Americanilor care au pe masa azi un curcan de hipermarket romanesc le urez un calduros… Happy Thanksgiving! 😉