X

Un zambet va insenina o zi oricat ar fi de posomorata. De fiecare data cand zambesti, exerciti o putere uimitoare in jurul tau si transmiti o energie pozitiva molipsitoare tuturor celor care te privesc.

Stiinta, prin numeroase studii si cercetari, sustine si ea efectele benefice ale unui gest simplu, dar atat de semnificativ.

Inainte de a incepe discutiile pe marginea surprinzatoarelor descoperiri stiintifice din jurul acestei expresii faciale, trebuie sa facem o scurta precizare. Unele dintre aceste studii au comparat zambetul autentic cu cel fortat. Cum le poti distinge? Psihologii au descoperit ca zambetul autentic este intotdeauna insotit de formarea unor riduri de expresie la coada ochilor.

Despre puterea ascunsa a unui zambet

Zambetul este reflectia fericirii. O stare buna de spirit este adesea insotita de un suras si este asociata cu o multime de beneficii. Toate studiile de profil au demonstrat ca oamenii fericiti se bucura de o multime de efecte pozitive fizice si psihice.

Mai mult decat atat, oamenii tind sa aiba un comportament diferit cand le zambesti. Un studiu a demonstrat ca atunci cand oamenii privesc o poza, cu cat persoana fotografiata este mai zambitoare, cu atat privitorii isi doresc mai mult s-o intalneasca. De asemenea, se asteapta sa aiba o interactiune placuta cu aceasta, iar astfel de asteptari ii motiveaza pe oameni sa-i trateze pe ceilalti mai frumos, cu mai multa caldura.

Zambetul si impactul asupra relatiilor sociale

Zambetul este ceva minunat! Datorita farmecului sau unic, transmite o atitudine prietenoasa. De aceea, oamenii sunt mai atrasi de cei care par fericiti, chiar daca din punct de vedere fizic nu sunt cei mai atragatori dintr-o incapere.

In consecinta, oamenii care manifesta o predilectie spre un zambet sincer si spre exprimarea nedisimulata a bucuriei au sanse mai mari sa-si construiasca relatii sociale de mai buna calitate. Acest tipar a fost demonstrat in repetate randuri de studiile desfasurate si, in 90% dintre cazuri, de situatiile reale de viata.

Un exemplu graitor il reprezinta un studiu realizat de cercetatori pe parcursul mai multor ani, pornind de la fotografiile din albumul de final de promotie al unui liceu. Toti cei care zambeau sincer in fotografii au fost monitorizati de-a lungul vietii. S-a observat ca majoritatea femeilor care emanau o stare buna de spirit erau casatorite dupa numai 5 ani. Iar dupa mai bine de 30 de ani inca se declarau fericite in casniciile lor si aveau in continuare o stare de spirit pozitiva.

Un alt studiu, desfasurat in conditii asemanatoare, a dezvaluit faptul ca persoanele care zambeau sincer in poze au avut de-a lungul vietii o rata mai scazuta a divorturilor.

Zambetul si starea de spirit

Zambetul a fost adesea asociat cu beneficii psihologice extrem de importante. În primul rând, acest lucru este explicat prin faptul ca rasul ii ajuta pe oameni sa faca fata emotiilor negative si intamplarilor neplacute din viata lor.

In cadrul unui studiu au fost analizate persoane care-si pierdusera recent pe cineva drag. Cercetatorii au avut sub observatie reactiile celor care povesteau despre relatia cu acea persoana, iar dupa ce i-au urmarit in timp pe subiecti au descoperit ca cei care avusesera o atitudine pozitiva si reusisera sa zambeasca, trecusera mai usor peste pierderea suferita, la 25 de luni dupa deces.

Zambetul, simbolul bunastarii

arta de a trai

Oamenii fericiti sunt cei care zambesc mai mult. Asadar, zambetul este un semn al bunastarii si ne poate ajuta s-o obtinem, asa cum a demonstrat-o un alt studiu desfasurat pe tineri care pozau pentru albumul scolar, la 21 de ani.

Pe parcursul vietii s-a dovedit ca cei care inregistrau un nivel de trai bun si care se declarau multumiti de viata lor erau aceia care zambeau in fotografii.

Recent, cercetatorii au analizat poze de profil postate pe Facebook de mai multi studenti aflati in primul semestru, pornind de la premisa ca acestea sunt mai relaxate decat cele din albumele scolare.

Asadar, au cautat in poze zambete autentice si in preajma absolvirii au luat legatura cu cei care zambeau in fotografii. Se pare ca acestia s-au declarat mai multumiti de viata, comparativ cu cei care nu zambeau, lucru pus si pe seama faptului ca erau mai multumiti de relatiile lor sociale.

Zambetul transmite lipsa agresivitatii

Atunci cand zambesti lasi impresia ca esti o persoana volubila, prietenoasa ci si pasnica. Acest lucru este dovedit si de un studiu realizat pe luptatori de arte martiale, care au fost fotografiati inainte si dupa meciuri. S-a ajuns la concluzia ca cei care erau mai zambitori inainte de meci erau, in general, pierzatorii.

Iata, asadar, ce putere magica are zambetul. Chiar daca toate aceste studii se bazeaza pe asemanari si corelari si este greu de spus cat sunt de precise si de afirmat cu tarie ca o persoana care zambeste cu siguranta va avea o viata lunga, fericita si sanatoasa, e clar ca putem trece prin viata mai usor si cu mai multi oameni alaturi de noi, daca ne amintim sa zambim mai des.