X

vreau sa ma schimb

Cand cineva iti spune: vreau sa ma schimb…

…automat un zambet ironic, atotcunoscator, iti rasare pe buze. Tu stii mai bine, de la mama, bunica, prietena cea mai buna, carti, sau propria experienta, ca oamenii nu se schimba. Cel putin nu radical si nu pe termen lung. Ei bine, primul lucru pe care trebuie sa il faci daca vrei sa te schimbi este sa crezi in schimbare, in capacitatea oamenilor de se auto-modifica in bine. Vreau sa ma schimb! Si eu! – cam asta e raspunsul pe care ar trebui sa il oferi. Pentru ca toti avem nevoie de schimbare, toti avem lucruri care ne nemultumesc la propriile persoane si pe care chiar le putem rezolva mai usor decat am putea crede. Sa vedem cum!

Vreau sa ma schimb! Tutorialul schimbarii

Iata asadar cateva lucruri pe care e bine sa NU le mai faci daca vrei sa vezi o schimbare in bine… Pentru ca, asa cum a spus la un moment dat Maria Robinson:

Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.

1. Nu mai petrece timp cu persoanele nepotrivite. Viata este prea scurta pentru a o petrece alaturi de „vampirii” de fericire. Inconjoara-te de oameni care te fac sa razi: cu privirea, cu toti dintii sau…pana lesini.

2. Nu mai fugi de probleme. Infrunta-le si te vei simti mai liber ca niciodata!

3. Nu te mai minti. Poti sa minti pe cine vrei tu de pe lumea asta, insa nu pe tine insuti.

4. Nu-ti mai pune nevoile pe locul 2, 10, 100… Incercand sa le facem pe plac sau sa ii ajutam pe cei din jur, de cele mai multe ori uitam de noi insine si de nevoile noastre. E timpul sa nu mai facem asta.

5. Nu mai incerca sa pari ce nu esti. Nu te mai hrani cu aparente, caci ele distrug adevarata frumusete, naturaletea si toate lucrurile firesti de pe lumea asta.

6. Nu te mai agata de trecut. Nu poti sa incepi un capitol nou din viata daca il recitesti incontinuu pe ultimul…

7. Nu te mai teme de greseli. Sa faci ceva si sa nu-ti iasa bine sau asa cum ai sperat e de mii de ori mai okay decat sa nu faci nimic. Fiecare succes are in urma un esec si fiecare esec duce spre o reusita.

8. Nu mai gandi excesiv. Faptul ca analizezi peste masura unele situatii nu te va face decat sa vezi probleme acolo unde nu sunt si sa iti dea dureri de cap. Sa nu crezi ca asa vei lua cele mai bune decizii. Progresul implica sa iti asumi undele riscuri.

9. Nu mai fi gelos pe cei din jurul tau. Gelozia este o boala care te consuma, punct. Fereste-te de ea!

10. Nu-ti mai plange de mila incontinuu. Fii puternic si incearca sa vezi lucrurile bune care ti se intampla, chiar si atunci cand predomina cele mai putin bune.

11. Nu mai trece cu vederea frumusetea lucrurilor marunte. O sa-ti dai seama, la un moment dat – de preferat nu prea tarziu – ca ele sunt cele care conteaza cel mai mult. Marile bucurii vin mult mai rar, de ce sa le asteptam imbufnati?

12. Nu te mai ingrijora pentru orice nimic. Faptul ca te ingrijorezi constant nu inseamna neaparat ca ziua de maine va fi mai buna, insa inseamna cu siguranta ca nu te vei bucura de ziua de azi.

Vreau sa ma schimb este asadar o afirmatie ambitioasa…

… insa nu imposibila. Trebuie doar sa nu ne asteptam la o minune ci sa ne straduim cu adevarat sa ne schimbam.