X

 

vinuri scumpe

Vinuri scumpe – licori cu gust de… istorie

Cui nu-i place un pahar de vin bun? Fie ca ocazia este una speciala, fie ca vrei doar sa te relaxezi ca la carte intr-o seara linistita, un pahar de vin bun e leacul pentru orice suparare! Mai ales cand avem ocazia de a savura vinuri adevarate, vinuri scumpe… legende in sticle prafuite.

Si cum ocazia nu se iveste prea des, macar cultura generala sa ne facem, cunoscand cela mai scumpe vinuri din lume. Cine stie, in cativa ani buni de economisire, poate renuntam la gandul de a ne achizitiona o masina de lux in schimbul unei astfel de comori… cu parfum de struguri.

Iata, asadar, 5 vinuri scumpe, cele mai scumpe din lume, conform Forbes:

Vinuri scumpe… prea scumpe pentru muritorii de rand:

1. Chateau Lafite, 1787 – acesta este cea mai scumpa sticla de vin din lume, care i-a apartinut si lui Thomas Jefferson si care in anul 1985 a fost cumparata pentru colectia Forbes cu nici mai mult, nici mai putin de 160.000$. Din pacate, vinul nu mai… baubil, un astfel de sortiment rezistand maxim 50 ani…

2. Chateau Mouton Rothschild, 1945 – aceasta sticla de vin este speciala nu doar pentru continut, dar si pentru eticheta pe care scrie “Anul victoriei”, fiind imbuteliat la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. In ceea ce priveste pretul, facand parte dintre acele vinuri scumpe dar si faimoase ale lumii, aceasta sticla de vin a fost vanduta in anul 1997 pentru suma de 114.614$.

Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy. (Benjamin Franklin)

3. Chateau d’Yquem, 1787 – gasita in spatele peretelui unei pivnite din Paris in anul 1985 si purtand initialele lui Thomas Jefferson, aceasta sticla de vin a fost vanduta un an mai tarziu pentru suma de 56.588$, o suma insuficienta pentru ceea ce numim astazi “vinuri scumpe”.

4. Massandra Sherry, 1775 – cea mai veche sticla de vin european din celebra colectie de vinuri Massandra Vinery, aceasta sticla a fost vanduta in anul 2011, in cadrul licitatiei Sotheby’s din Londra, contra sumei de 43.500$.

5. Romanee Conti, 1990 – un set de 8 vinuri scumpe, care a fost vandut contra sumei de 28.112$ in cadrul aceleiasi licitatii din anul 1996. Considerate posesiuni de lux pentru iubitorii de vin, aceste vinuri scumpe sunt renumite pentru gustul extrem de bogat si fin, adevarate delicii!

Vinuri scumpe, picaturi de poveste…

Iata, asadar, la ce preturi se poate ajunge cand vine vorba despre vinuri scumpe si ce se ascunde dincolo de aceasta licoare parfumata si nobila – mister, istorie, pasiuni, mandrie, rafinament si dorinta. Dorinta nebuna de a detine astfel de vinuri scumpe, fara macar a avea bucuria de a le gusta….

Ei bine, putini dintre noi vor putea vreodata sa se lase purtati de gustul unora asemenea vinuri scumpe, dar ne putem bucura totusi de vinuri bune, nici chiar atat de vechi, dar la fel de parfumate si imbietoare! Si, daca vrem sa facem economii si totusi sa spunem ca am incercat cele mai bune sortimente… putem merge la o degustare de vin , pentru doze mici de fericire. Noroc!

😀