X

vinerea neagra

Vinerea neagra a preturilor

Dupa Valentine’s Day si Halloween, o alta traditie americana incepe sa prinda radacini pe taram romanesc. Este vorba de Black Friday sau Vinerea neagra, o zi dedicata amatorilor de chilipiruri si, implicit, comerciantilor de astfel de chilipiruri. Evenimentul comercial, in care magazinele vin cu oferte de reduceri de pana la 90%, a fost inventat de americani pentru a stimula vanzarile in perioada moarta de dupa Ziua Recunostintei. Usor, usor, asa cum ii sade bine unei traditii americane, Vinerea neagra a inceput sa prinda si peste hotarele SUA si sa ajunga chiar si la noi.

Pentru aceia dintre voi care nu au aflat inca (imi vine greu sa cred ca mai e cineva care nu a auzit), astazi este Vinerea Neagra.

De unde si pana unde Black Friday (Vinerea neagra)?

Numele isi are originea in Philadelphia, unde a inceput sa fie folosit in urma cu 50 de ani. El facea referire la ambuteiajul creat in vinerea de dupa Ziua Recunostintei, avand, dupa cum se poate usor observa, o conotatie negativa. Semnificatia s-a modificat in timp si a ajuns sa reprezinte ziua unor taieri drastice de preturi, Vinerea Neagra devenind ziua in care se da startul cursei pentru cumparaturile de Craciun.

Cum sa nu te rapuna Vinerea neagra

In isteria declansata de reducerile de preturi, foarte multi dintre noi suntem tentati sa cumparam orice, numai sa stim ca am  cumparat ceva la un pret mai mic decat cel normal. Pentru a nu deveni totusi victimele acestei zile…negre, e bine sa tinem cont de cateva recomandari:

1. Fa-ti un plan de cumparaturi: gandeste-te la produsele de care ai nevoie si intocmeste o lista pe care incearca, pe cat posibil, sa o respecti. Doar nu vrei sa ramai lefter(a) fix inainte de weekend, nu-i asa?!

2. Fa o lista cu magazinele pe care intentionezi sa le vizitezi si imagineaza-ti traseul pe care il vei parcurge. Asigura-te ca distantele dintre magazine nu sunt foarte mari, ca sa nu obosesti dupa al doilea magazin vizitat.

3. Documenteaza-te in prealabil (online si la fata locului) in legatura cu oferta fara discount a magazinelor pentru a te asigura ca de Vinerea neagra, reducerile sunt… „pe bune”.

Acestea fiind spuse, spor la cumparaturi si mare grija la buzunare! 😉

 

Tu ai pus bani „la ciorap” pentru Vinerea Neagra? Si daca da, cu ce vrei sa te innoiesti?