X

Ce inseamna via ferrata?

Via ferrata inseamna trasee montane ce imbina catararea pe stanci cu fete abrupte si dramatice, precum si in defilee sau chei – promitand privelisti incredibile si o provocare fizica extrem de interesanta si speciala. Acesta este unul dintre cele mai bune sporturi de care te poti apuca daca iti doresti ceva putin mai diferit si mai revigorant decat o plimbare obisnuita pe dealuri, dar nu la fel de tehnica precum escalada.


Via ferrata se traduce prin “drum de fier”, numele acestor trasee venind de la structurile metalice amplasate pe tot parcursul lor – cabluri fixe, trepte, podete, scoabe, scari – folosite ca mod de a traversa un teren abrupt si stancos. Daca iti plac traseele verticale si situatiile neobisnuite, vei adora sa explorezi traseele de via ferrata atat din Romania, cat si din intreaga lume.

La ce sa te astepti de la un traseu via ferrata?

Constand in trepte de metal si cabluri metalice groase pozitionate strategic pe fetele stancilor, traseele de via ferrata necesita un anumit nivel de pregatire fizica si o inclinatie deosebita pentru inaltimi si chiar pentru senzatii tari. Insa, la general vorbind, nu este neaparat necesar sa ai experienta anterioara pentru a parcurge un astfel de traseu.

Daca folosesti echipamentul in mod corect, purtarea unui ham cu doua carabiniere atasate reprezinta o asigurare necesara pentru a putea explora traseul in siguranta.
Ramanand atasat in permanenta de cablurile fixe, vei putea aborda terenul dificil fara sa cazi, nici macar daca se intampla sa aluneci. Pentru un plus de siguranta, este recomandat cataratorilor sa se lege si de ceilalti membri ai grupului. Aceasta masura este extrem de importanta mai ales daca incerci un traseu via ferrata alaturi de copii.

Traseele de via ferrata sunt un mod fantastic prin care alpinistii incepatori se pot obisnui cu catararea pe suprafete abrupte. Ele reprezinta, de asemenea, alternativa sportiva perfecta pentru cei care isi doresc sa se bucure de adrenalina, dar fara skilluri avansate de alpinism.

Podetele din cabluri pot adauga si ele un plus de adrenalina, dandu-ti sansa de a traversa chei si defileuri adanci sau de a trece de pe un versant pe altul. Unele dintre aceste traversari au si trasee de tiroliana, astfel incat sa te poti intoarce de pe varf.

Anii de inceput ai via ferrata

Originea traseelor via ferrata poate fi urmarita in timp pana in secolul al XIX-lea, insa ale au capatat mai multa importanta in Primul Razboi Mondial, atunci cand armata italiana le-a folosit ca ruta de transport pentru trupe prin locatii inaccesibile din Alpi.
La putin timp dupa razboi, via ferrata aveau sa capete din ce in ce mai multa popularitate si pentru alte scopuri.

Insa o varianta de inceput a via ferrata a fost folosita multi ani inainte de razboi – potecile simple protejate cu trepte faceau legatura dintre sate si pasunile de la altitudine inainte de a incepe constructia de via ferrata moderne.

Aceste poteci au fost folosite si in perioada explorarii alpine si a turismului, in anii 1800. Un traseu din Dachstein, Austria, construit sub supravegherea cercetatorului alpin Friedrich Simony includea scoabe din fier, carlige si manere, puncte de sprijin pentru picioare si corzi; acesta a fost unul dintre primele exemple timpurii.

In anul 1869, a fost fixata o coarda intre varfurile din masivul Grosslockner (cel mai inalt munte din Austria) pentru turistii care voiau sa escaladeze creasta in siguranta. Iar mai tarziu, in 1873, din acelasi motiv a fost instalata protectie fixa si la Zugspitze, cel mai inalt varf din Germania. In mod similar, au fost instalate suporturi metalice pentru escalada si in Pirinei, incepand din anul 1880.

Dar zonele de calcar din Alpi au fost cele care au beneficiat de primele trasee pe care le mai folosim si astazi drept via ferrata. Iar de-a lungul deceniilor, via ferrata s-a dezvoltat intr-un sport de sine statator, ajungand ca in acest moment sa existe trasee de via ferrata peste tot in Alpi, dar si in alte parti ale lumii. Muntii Carpati contin si ei o sumedenie de trasee via ferrata pe care nu trebuie sa le ratezi. Vei gasi astfel de trasee in Apuseni – la Vadu si la Vartop, in Cheile Bicazului sau pe Valea Ghimesului.

Daca vrei sa incerci via ferrata sau daca esti pasionat de escalada, dar vrei sa incepi cu un traseu mai putin solicitant si mai putin periculos, poti incerca unul dintre pachetele disponibile la cadouriperfecte.ro. Fie ca vrei sa abordezi aceasta experienta pe cont propriu, fie ca vrei sa iesi la o tura de via ferrata alaturi de familie sau de prieteni, aici vei gasi varianta ideala pentru tine, asfel incat sa testezi pe pielea ta o experienta de neuitat.

Trasee spectaculoase de via ferrata

Via ferrata ca sport isi are originea in Italia, iar Dolomitii au o arhitectura excelenta a stancilor, care se preteaza foarte bine la catarare. Ca rezultat, lantul muntos al Dolomitilor, situat in NE Italiei, are cea mai mare concentrare de trasee de astfel de trasee, ceea ce il face una dintre destinatiile de top pentru pasionatii de via ferrata.

Foarte aproape de Italia, Alpii din Sudul Frantei sunt si ei o locatie excelenta pentru traseele de via ferrata, regiunea fiind prima din Franta care a beneficiat de trasee de via ferrata, prima instalatie fiind Via Ferrata de Freissinieres, creata de Brianconnais, in anul 1988. Acesta este o zona in care exita o selectie fantastica de trasee care merita incercate. Iar datorita experientei locale si pasiunii pentru acest sport, traseele s-au dezvoltat rapid de-a lungul anilor, ajungand sa fie unele dintre cele mai atragatoare si aventuroase din lume.

In prezent, Alpii din Sudul Frantei au unele dintre cele mai spctaculoase trasee de via ferrata, printre care Grande Fistoire Via Ferrata, in La Motte du Caire.
Traseul prezinta diferite niveluri de dificultate, care cresc pe masura ce inaintezi. Aceasta creaza o provocare excelenta pentru cei care isi doresc cu adevarat sa-si depaseasca limitele, dar poti renunta foarte usor la traseu pe parcurs, daca nu te simti pregatit.

Cel mai important punct de atractie al traseului este tiroliana uriasa pentru coborare, ca si podul din cabluri de metal care testeaza nervii multora dintre cei care se aventureaza sa traverseze la mare inaltime. Traseul este potrivit pentru adulti si pentru copii cu varste mai mari, iar in anul 2020 a aparut aici si o via ferrata pentru copii cu varste mai mici, astfel ca ii poti lua si pe ei cu tine, pentru a se bucura de adrenalina!

Daca iti doresti si mai multa aventura, ghizii locali francezi au dus via ferrata la un cu totul alt nivel, creand o varianta underground cu traversari de pestera. Aceasta poarta numele de via souterrata (via ferrata subterana). In acest moment, exista doua astfel de trasee in lume, si ambele se gasesc in Alpii din Sudul Frantei.

Sursa: https://undiscoveredmountains.com/what-is-via-ferrata