„Life really begins when you have discovered that you can do anything you want.”
In 1949, William J Reilly a scris „How to avoid work” – un scurt ghid menit sa te duca pe calea cea buna, sa te ajute sa faci odata ceea ce iti place.
„Cei mai multi dintre oameni au ideea ridicola ca tot ce fac si le aduce un venit se numeste munca si ca tot ce fac in afara orelor de munca se numeste distractie. Nu exista nicio logica in aceasta idee.
[…]
Daca nu gasesti o cale de iesire acum, te poti trezi ca broasca care a fost aruncata intr-o oala cu apa proaspata de pe aragaz. Cu cat crestea temperatura, cu atat broasca devenea din ce in ce mai agitata, insa nu destul pentru a sari din oala. Fara a realiza schimbarea treptata, ea a fost adusa treptat intr-o stare de inconstienta.
Cam acelasi lucru se intampla atunci cand iei o persoana si o pui sa faca un lucru care nu ii place. […]Indatoririle ei se transforma in curand intr-o rutina monotona care ii intuneca incet simturile.
[…]
Ei sunt oamenii ale caror minti devin incremenite si mor incet, incet.”
Un nou inceput…incepe cu o privire peste gard?
Cum au reusit cei mai mari scriitori, oameni de stiinta, actori, muzicieni, exploratori etc. sa isi descopere talentul si sa devina sclipitori? Iata ce am extras din pledoaria lui Reilly, si am reformulat fara a altera sensul (zic eu):
1. In primul rand, nu au gasit scuze legate de timp, bani, de ce va spune unul sau altul.
2. In al doilea rand, s-au concentrat pe o singura directie. Cei mai multi dintre noi incercam zeci de indeletniciri, fara a le acorda timp, si apoi decretam ca pur si simplu nu exista un lucru pentru care sa fim meniti. Cei mai ghinionisti se opresc atunci cand se afla la doar cativa pasi de destinatie.
3. In al treilea rand, nu le-a fost frica sa se abata de la marcaj! Faptul ca faci lucrurile „cum trebuie” nu este in niciun caz garantia ca iti vei gasi scopul, telul, menirea, sau orice alt sinonim maret care descrie acest ideal. De fapt, cei mai multi au gasit comoara abatandu-se de la drumurile batute de toata lumea.
Dar unde sunt sfaturile care te invata cum sa gasesti calea? te vei intreba. Ei bine, ele nu exista absolut nicaieri. Exista insa multi impostori care sar cu harti care de care mai exacte care te vor ajuta sa descoperi „comoara”. Dar tu stii mai bine… O zi de vineri plina de inspiratie!
Comentarii recente