X

un gest frumos

Un gest frumos…. reambalat

Fii sincer! Si tu ai facut-o, si eu si noi toti, cateodata fara nici cea mai mica mustrare de constiinta, ci doar cu gandul la faptul ca am mai economisit cativa banuti. Ma refer la “reciclarea” cadourilor, la obiecte care ne-au fortat sa afisam un zambet crispat cand le-am primit, dar care ne-au adus o mica bucurie atunci cand le-am daruit mai departe… si am mai facut ceva loc in sertar. Un gest frumos?

Nicidecum, ar spune majoritatea… insa cercetatorii au alta parere.

A darui ceva mai departe, un gest frumos?

Poate ca reciclarea cadourilor de la persoane dragi nu este un gest frumos, dar e unul… justificabil. De obicei, cand facem acest lucru, ne gandim ce nenorocire ar fi daca cel care ni l-a daruit ar afla, si totusi… n-ar trebui sa ne facem atat de multe griji.

Mai multi cercetatori de la Stanford Graduate School of Business, Harvard Business School si London Business School au realizat un studiu ce urmeaza a fi publicat in Psychological Science si care demonstreaza ca aceasta practica a reciclarii darurilor nu este chiar atat de jignitoare precum ne imaginam. Ei au desfasurat mai multe experimente atat din perspectiva celui care a daruit un cadou in prima instanta, cat si a celui care l-a daruit mai departe.

Rezultatul? Cele doua persoane vad acest gest cu totul diferit: subiectii care au fost rugati sa-si imagineze cum ar fi daca ar darui mai departe un cadou au fost de parere ca persoanele de la care l-au primit s-ar simti extrem de jignite, in timp ce acestea nu s-au dovedit a fi prea afectate…. Si pe buna dreptate.

Daca vrei sa faci un gest frumos…

… atunci cand daruiesti ceva, incurajeaza-ti prietenul sa faca orice isi doreste cu darul tau. Daca ii place, excelent, iar daca il il ajuta intr-un alt moment din viata lui, daruindu-l mai departe… si mai bine! Pana la urma, nu obiectul conteaza, ci sinceritatea si prietenia dintre 2 persoane. 🙂