Tras cu arcul sau implinirea unui vis din copilarie
Robin Hood – idolul multor copii si nu numai – m-a determinat, atunci cand eram micuta si-mi petreceam vacantele in proportie de 90% la tara, sa m-apuc de confectionat un arc! Am incercat sute de crengi, am epuizat toate sireturile si toate elasticele din casa, am “sculptat” zeci de asa-zise sageti din bete de papura, dar n-am reusit sa le privesc zburand….doar cazand lamentabil la picioarele mele. De, arcuri de jucarie ca in imaginea alaturata nu prea se gaseau pe vremea aia…
Si totusi, in ciuda esecului deplorabil, simpla detinere a arcului ma facea sa ma simt invincibila; si inca de pe-atunci imi doresc sa iau lectii de tras cu arcul. Iar cum vara asta sunt pusa pe fapte mari, iata o alta prioritate de pe lista mea de “to do this summer”: tras cu arcul! Prietenii mei ciclisti sau basketbalisti? Mici copii! 😀
Tras cu arcul. Intoarcerea la simplitate
Eu, sincer, mi-as fi dorit sa ma nasc in alt timp. Perioada pe care o traim in prezent mi se pare…fada. Oamenii prind radacini in fata unui ecran si-apoi se refugiaza in cutii suprapuse de beton, uitand cum se simte textura lemnului brut, cum arata petele de iarba sau…sentimentul de a bea apa de izvor din caus. Focul de tabara la care se prepara vanatul a fost inlocuit de cuproprul cu microunde, ciotul de copac de scaunul ergonomic de birou, iar vasul de lemn cu farfuria de plastic, de unica folosinta. Artificialul e la putere!
Eu vreau sa ma intorc in timp, vreau sa incerc un sport care nu necesita terenuri de beton sau sali special amenanjate, ci doar linistea naturii, dar care sa-mi stimuleze si mintea, nu doar corpul. Luandu-le prin eliminare, am declarat castigatorul: tras cu arcul!
Si chiar daca sageata mea o sa fie una moderna, nu ca cele de acum 25.000 de ani (!) si chiar daca nu am sa tintesc animale salbatice, ci cerculete colorate, sunt sigura ca viata-mi va parea mai simpla si mai frumoasa, macar pentru cateva ore. 🙂
Tras cu arcul – un sport plin de curiozitati
Stiai ca trasul cu arcul a fost inclus in sporturile olimpice in anul 1900? Dar ca viteza unei sageti poate ajunge la 240 km/ h? Cei care practica acest sport bazat pe tras cu arcul se ghideaza nu in functie de mana pe care o folosesc mai mult, ci in functie de ochiul dominant, care poate fi de partea opusa, iar cei care vaneaza in acest mod isi graveaza numele pe fiecare sageata in parte!
Asadar, daca ti-am starnit curiozitatea si ai vrea sa simti pe pielea ta cum este sa-ti atingi tinta, ia cateva lectii de tras cu arcul, iar daca-ti place foarte mult, te poti muta in Bhutan, unde trasul cu arcul este…sportul national! 😀
Apropo, ai vazut vreodata miscarea unei sageti trase cu arcul? Daca nu, iata zborul unei sageti in slow motion! Impresionant, nu-i asa?
Comentarii recente