Dacă până acum am discutat despre tradiții de pe alte continente, m-am gândit să revenim acasă, în Europa, deoarece mai avem multe de învățat… V-ați gândit vreodata care ar fi locul ideal de sărbătorit Crăciunul? O cabană la munte sună tentant? Sau o masă în familie, acasă? Sau ce ați zice de o vizită la prietenii din Europa? Dacă magazinele online de cadouri experiente si nu numai, mall-urile si boutique-urile vă oferă posibilitatea de a alege acel cadou magic și mult așteptat, eu o să vă ofer câteva informații despre tradiții și felul cum se ofera cadouri în anumite țări.
Tradiții și cadouri în Italia
Un popor în mare parte religios, italienii sărbătoresc sezonul festiv puțin diferit față de SUA, după cum veți vedea mai jos.
Nu există Moș în Italia
În Italia, copiii nu își primesc cadourile în ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun ca în SUA, ci la începutul anului, de Sărbătoarea Epifaniei. Potrivit Folclorului italian, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), o vrăjitoare festivă cunoscută sub numele de Befana vizitează copiii italieni pentru a distribui cadouri. Dacă copiii au fost buni, ea îi va răsplăti cu bomboane și jucării. Dacă au fost răi, ea va pune un cărbune în ciorapul lor. Diverse reprezentări ale vrăjitoarei o arată ca având nasul lung, părul alb sau gri, dinții strâmbi și hainele cusute împreună din petice de diferite materiale. Poartă pe spate un sac de cadouri, gata să le împartă copiilor care se poartă frumos bine
Tradiții și cadouri în Germania
Pantofi dulci!
Pantofii ar putea să nu fie chiar primul loc în care vă gândiți să păstrați bomboane. Dar, în Germania, Sfântul Nick cade de obicei pe 6 decembrie, pentru o vizită la cei mici, pentru un eveniment numit Sărbătoarea Sfântului Nicolae, ca si la noi. Își va marca vizita lăsând bomboane și alte cadouri în pantofii sau în ghetuțele copiilor.
Tradiții și cadouri în Scoția
Hogmanay și ritualurile sale
Dacă ați fost vreodată în Scoția în jurul sezonului festiv, este posibil să fiți conștienți că sărbătorile de Anul Nou, sau „Hogmanay”, sunt mult mai celebre decât Crăciunul.
Crăciunul în sine nu vine cu o mulțime de tradiții în Scoția, cu toate acestea, Hogmanay vine cu un set unic de ritualuri, dintre care unul este cunoscut sub numele de „First Footing”. Acest lucru are loc în ziua de Anul Nou și decretează că prima persoană care trece peste prag trebuie să vină să ofere un set (foarte specific) de cadouri. O grămadă de cărbune, shortbread (biscuite tradițional scoțian), Black bun (un fel de cozonac negru, scoțian) și un dram de whisky sunt pe meniu pentru acest ritual care aduce noroc, iar darurile sunt la fel de specifice ca persoana care urmează să le aducă. Tradiția dictează că persoana care trece peste prag ar trebui să fie un bărbat înalt și brunet. De ce un bărbat brunet și înalt? Se crede că această superstiție datează din timpul invaziei vikingilor. Istoria îi avertizează pe scoțieni că un bărbat blond și înalt aflat în prag este sigur că va aduce ghinion. Dacă se întâmplă să vă aflați într-o gospodărie scoțiană de Anul Nou, nu vă lăsați șocați de acest ritual, deoarece încă se practică.
Tradiții și cadouri în Turcia
Turcii sunt un popor generos a cărui cultură este plină de tradiții în ceea ce privește cum să dai cadouri. Turcii vor profita de orice ocazie pentru a da cadouri, inclusiv zile de naștere, nunți, sosirea nou-născuților, vizitarea casei altuia și multe alte ocazii. Iti suna cunoscut?
Dă moneda corectă la o nuntă turcească
O tradiție de cadou de nuntă de lungă durată în Turcia este aceea că oaspeții vor oferi mirelui și miresei o monede de aur, în dimensiuni mici, medii și mari, în funcție de relația lor cu perechea. De exemplu, dacă sunteți un prieten îndepărtat al unui mirilor, veți da o monedă mică. Cu toate acestea, dacă sunteți un prieten foarte apropiat, veți da una mare. Această dăruire de monede are loc în timpul unei ceremonii în care mireasa vine la masa ta pentru a te întâmpina. Atunci vei da moneda – așezând-o uneori pe rochia ei sau într-o geantă specială. Dacă cineva îți oferă o monedă medie la nunta ta, iar mai târziu o întorci cu o monedă mică la nunta celui de la care ai primit, ar putea lua acest lucru ca un semn că relația s-a deteriorat. Se crede că moneda de aur este dată în Turcia, deoarece spre deosebire de moneda turcească obișnuită, valoarea acesteia nu se schimbă.
„Iubeşte-l mai mult pe cel ce dăruieşte, nu cadoul pe care îl oferă.” – Brigham Young
Comentarii recente