Observ în ultimul timp că sunt din ce in ce mai apreciate vacantele pe continentul asiatic, așa că am să dedic încă un articol acestui teritoriu, în special Japoniei, unde tare mult imi doresc să ajung într-un viitor, sper eu, nu foarte îndepărtat… Poate că deja ați fost acolo și ați vrea să reveniți, poate că aveți prieteni vechi stabiliți acolo și ați vrea să îi surprindeți data următoare când îi vedeți, sau poate doar vreți să vă oferiți șansa, ca si mine, de a călători pe meleaguri străine. Umează o perioadă taman bună de experimentat Sarbatori în altă parte a globului… Ca nu petreci fiecare Craciun la plajă, nu? Oricum ar fi nu uitați nici de cei dragi din „jurul casei” și mai ales, nu uitați că este perioada cadourilor.
Tradiții și cadouri în Japonia
Japonezii sunt considerați ca având o cultură și o populație respectuoasă, rafinată și politicoasă, iar modul lor prin care se oferă cadouri sau se respectă obiceiuri reflectă acest lucru. Vezi câteva dintre tradițiile lor neobișnuite legate de oferirea de cadouri mai jos:
Împachetați bine cadoul!
În Japonia, să vă așteptați să depuneți mai mult efort în ambalarea cadoului decât pentru cadoul în sine, așa că asigurați-vă că vă înfășurați bine cadourile și așteptați în schimb o ambalare generoasă cu detalii personale frumoase.
Fii atent când alegi flori
Florile sunt un cadou clasic și o modalitate atentă de a lumina spațiul cuiva. Dar, așa cum sunt, vin cu propria limbă și este înțelept să vă asigurați că știți cu adevărat ce cumpărați și oferiți. În Japonia, florile cu înțelesuri ascunse sunt florile de lotus, crini și garoafe, toate acestea fiind asociate cu înmormântări. Evident, aceste flori trebuie evitate la ocazii speciale, cum ar fi ziua de naștere sau Ziua Îndrăgostiților.
Sărbătoarea „Ziua Îndrăgostiților” – de două ori
… și vorbind despre Ziua Îndrăgostiților, americanii ar putea fi surprinși să afle cum japonezii sărbătoresc această sărbătoare.
În Japonia, 14 februarie este o zi în care femeile să le ofere bărbaților din viața lor (fie că sunt colegi, rude sau parteneri romantici) cadouri cu ciocolată. Ciocolata are două forme: Giri-choco („Ciocolată cu îndatorire”) și Honmei-choco („Ciocolata iubirii”). Exact o lună mai târziu, pe 14 martie sau „Ziua Albă”, este rândul bărbaților să recurgă la cadouri cu o valoare mai mare. De obicei, valoarea va fi de trei ori mai mare decât a cadourilor date de femei (din cauza expresiei japoneze „Sanbai Gasehi” sau „triplu în schimb” referindu-se la obligația bărbaților de a tripla valoarea cadourilor primite din partea femeilor din viata lor.) Aceste daruri iau cel mai frecvent forma de ciocolată albă, lenjerie albă, fursecuri sau bijuterii. Deci, de ce această sărbătoare este sărbătorită în două zile, în luni diferite și nu este sărbătorită într-o singură zi ca în SUA?
Povestea de origine a acestei tradiții este una interesantă, deoarece „Ziua Albă” a fost inventată abia în anii ’70. Înainte de aceasta, doar femeile au dat cadouri pe 14 februarie, până când o femeie nemulțumită a scris într-o revistă pentru a sugera că femeile ar trebui să-și primească propria zi, o zi în care cadourile lor le vor fi întoarse. Compania de cofetărie Ishimura Manseido a profitat de această idee, comercializând bezele bărbaților, astfel luând naștere – 14 martie „Ziua Marshmallow” – o zi în care bărbații le-ar returna doamnelor cadourile oferite cu o lună înainte. Pe măsură ce tradiția s-a extins pentru a include o varietate mai mare de produse de cofetărie – albe, ziua a devenit cunoscută pur și simplu drept „Ziua Albă”. Ați putea gândi că această sărbătoare este o strategie de marketing care a mers foarte bine – dar noi alegem să o numim „Două scuze diferite pentru a mânca ciocolată”.
Reveniți cu un Omiyage
În Japonia, este o obligație socială să oferi cadou un suvenir (sau Omiyage) dacă ai fost în vacanță, ca o modalitate de a-ți cere scuze pentru absența ta. Uitarea de a aduce înapoi un Omiyage pentru prietenii și colegii tăi este considerat nepoliticos.
Tradiții și cadouri în Thailanda
Cultura thailandeză este una plină de tradiții și sărbători, inclusiv incredibilul Songkran, Festivalul apei. Mai jos puteți găsi unele dintre cele mai neobișnuite tradiții thailandeze când vine vorba de cadouri.
Nouă este numărul magic
În Thailanda, cadourile oferite în seturi de 9 vor fi considerate norocoase datorită reputației de bun augur a numărului în rândul thailandezilor. Această reputație decurge din faptul că, atunci când se vorbește cu voce tare în thailandeză, „nouă” („Gao”) sună similar cu cuvintele thailandeze pentru „A merge mai departe”, „Hai să mergem să mâncăm” și, cel mai important… „Orez”!
Nu deschide cadoul prea repede
Nu este politicos când primești un cadou să-l deschizi în fața celui care îl dăruiește. În schimb, este obișnuit să le mulțumim pentru generozitatea lor înainte de a deschide cadoul în privat.
Tradiții și cadouri în Arabia Saudită
Nimic de aur nu poate rămâne
Dacă ai crezut că aurul și mătasea sunt luxoase, cadouri speciale… da, ai dreptate. Dar în Arabia Saudită, este înțelept să eviți să le oferi asemenea daruri bărbaților, deoarece sunt interzise de profetul Mohammed, care a spus: „Aurul și mătasea sunt permise femeilor din națiunea mea, interzise bărbaților săi”. Argintul este acceptat, totuși, deci… mai există o speranță daca vrei musai sa oferi bijuterii.
Comentarii recente