X

traditii si obiceiuri de nunta

Cateva traditi si obiceiuri de nunta iesite din tipare

Si ne referim acum la tiparele clasice, cele neaose, romanesti. Daca strainii catalogheaza furatul miresei sau dansul gainii ca fiind traditii si obiceiuri de nunta ciudate, a venit si timpul nostru sa ne minunam. Si slava Domnului, avem si de ce: Cate bordeie, atatea obiceiuri! Asadar, daca aveti prieteni de alte nationalitati si ati fost invitati la nunta, ar fi bine sa stiti la ce sa va asteptati, ca sa nu fiti luati prin surprindere sau…sa nu trageti vreo sperietura sora cu moartea. Poate ca suntem noi descendenti ai lui Dracula, insa sunt sigura ca obiceiurile noastre ii fac pe unii sa zambeasca ironic. Sa vedem asadar cateva traditii si obiceiuri de nunta de peste hotare care pe multi dintre noi ne vor face sa ne bucuram ca ne-am nascut aici.

Cateva traditii si obiceiuri de nunta cel putin bizare

1. Noaptea nuntii in 3. In unele sate din Africa, tinerii insuratei petrec noaptea nuntii alaturi de una din batranele satului, adesea una dintre soacre. Aceasta ii insoteste pe proaspetii soti in dormitor pentru a certifica virginitatea miresei si pentru a-i explica tinerei ce trebuie sa faca pentru a-si satisface sotul. Daca mireasa pare prea…”experimentata”, martora poate sustine ca aceasta nu a fost virgina si poate cere anularea casatorie.

2. Bocitul la nunta. Miresele si femeile din comunitatea Tujia din China plang inainte de nunti, intregul proces incepand cu o luna inaintea nuntii.

3. Dinte pentru dinte. In Fiji, barbatul trebuie sa mearga cu un dar la viitorul sau socru pentru a o cere de sotie pe fiica lui. Si nu orice dar, ci un dinte de balena, simbol suprem al bogatiei. Brusc, petitul autohton pare floare la ureche, nu-i asa?

4. Frati de sange. In Bangladesh, mai exact in regiunea Bengali, in cadrul ceremoniei religioase, mireasa trebuie sa guste din sangele sotului, sange colectat din degetul mic al mainii. Inainte de a fi consumat, sangele este preparat cu frunze de betel.

5. Innegrirea miresei. In Scotia, miresele sunt „gatite” inainte de nunta de catre rude si prieteni cu substante care de care mai…urat mirositoare si lipicioase. Combinatiile de oua, unt, branza, peste, sosuri sunt foarte populare. Astfel ornamentata, mireasa este plimbata prin oras, prin baruri. Asadar, dragele mele, daca urmeaza sa va „luati” cu un scotian, poate ar fi bine sa faceti nunta in Romani. Just sayin’! 😉

6. Mireasa…materialista. In India se spune ca femeile Manglik Dosh (femeile nascute cand Marte si Saturn se afla in casa a saptea) sunt blestemate sa le moara sotii. Pentru a intarzia moartea sotului, ele trebuie sa se casatoreasca mai intai cu un copac sau cu un alt obiect si abia apoi cu un barbat. Obiectele sunt distruse dupa ceremonie pentru a le feri sotii de moartea prematura.

7. Abstinenta inainte de nunta. Intr-un satuc din Sebah, un stat malaezian, insurateii din comunitatea Tidong nu trebuie sa isi faca nevoile fiziologice timp de 72 de ore inainte de oficierea cununiei. Se spune ca daca traditia este incalcata, tinerii casatoriti vor avea ghinion.

Traditii si obiceiuri de nunta infioratore…

Acestea fiind spuse, ne incearca parca un mic sentiment de liniste cand privim peisajul de cladiri gri ce ni se infatiseaza pe fereastra. Cel putin pentru cateva minute! 😀