X

Maine este Sfantul Andrei, una dintre cele mai importante sarbatori crestine dar si ziua onomastica a peste 600.000 de romani. Nu va voi insira aici idei de cadoui pe care le puteti oferi, desi (ha ha) clar este o idee grozava sa oferiti o experienta in loc de o alta camasa… Gasiti pe site-ul nostru tot ce va trece prin cap; si ce nu va trece… Daca sunteti intr-o perioada de low budget (multi stiu ca sunteti…) recomand: cum este zi libera, puteti deci, daca va si doriti, petrece o zi intreaga cu Andreii si Andreele voastre iubite –  iesiti afara, mergeti la un fim, gatiti impreuna, faceti decoruri de Craciun cu copiii.

Ca sa folosim un cuvant foarte la moda in perioada asta – atingeti starea de “mindfulness”, fiti prezenti si constienti de tot ce aveti langa voi in acel moment si apreciati. Macar pentru o zi sa nu ne mai dorim mai mult, mai mare, mai sus…

Insa, inainte de a va pune pe sarbatorit, indicat ar fi sa va luati masurile de “precautie” impotriva spiritelor si ale strigoilor care vin sa ne perturbe linistea (not!), dar si sa profitati de ocazie pentru a vedea ce va rezerva viitorul. Cel putin asta ne indica multe traditii de Sfantul Andrei, inca respectate cu sfintenie in multe colturi ale tarii…

Traditii de Sfantul Andrei, obiceiuri pentru o noapte mistica

In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, bariera dintre vazut si nevazut dispare, iar oamenii isi pot… vedea viitorul si pot face “farmece de dragoste”. Iata cateva dintre cele mai cunoscute traditii de Sfantul Andrei:

Semanatul graului: in aceasta seara magica, toti credinciosii, in special flacaii si tinerele, seamana grau intr-o stachina, iar graul ce va rasari va fi un indicator al norocului lor din urmatorul an (recomand pamant special din plante pentru un destin mai… darnic 😉 ).

Cele 9 cescute de apa: una dintre acele traditii de Sfantul Andrei referitoare la norocul fetelor nemaritate este cea a celor 9 cescute de apa turnate intr-o strachina si asezata sub icoana. Diminata urmatoare, masurand apa cu aceeasi cescuta, daca vor mai ramane cateva picaturi pe fundul strachinii, fetele vor avea mare noroc… daca nu, nu se vor mai marita.

Cele 41 de bobite de grau: in aceasta noapte magica, tinerele fete isi pot visa ursitul, daca isi aseaza sub perna 41 de spice sau boabe de grau si daca vor rosti, inainte de culcare, urmatoarele cuvinte: “Voi, 41 de fire de grau/ Eu voi adormi/ Si voi hodini/ Dar ma rog lui Dumnezeu/ Sa-mi trimita ingerul meu/ Ce mi-e dat de Dumnezeu.”. Daca flacaul va veni in vis si va culege boabele de grau, fetele se pot gandi deja la rochia de mireasa. 😉

Usturoiul: numeroase tarditii de Sfantul Andrei sunt menite a ne proteja de stigoi, considerati extrem de periculosi pentru cei vii, capabili de a aduce boli sau alte suferinte, una dintre ele este ungerea intrarilor in casa cu usturoi si intoarcerea vaselor din casa cu gura in jos.

– Una dintre traditiile de Sfantul Andrei destinate tot fetelor nemaritate este ce a pregatirii unei turte speciale, cu apa adusa cu gura si cu faina si sarea masurate cu o coaja de nuca. Proaspat scoase din vatra, turtitele sunt mancate de fete in speranta ca ursitii lor vor veni cu apa, in vis, pentru a le potoli setea… si descoperind astfel cine este cel menit.

– Datorita ramasitelor credintelor legate de sarbatorile romane si tracice, pana in ziua de astazi s-a propagate ideea ca lupii vin sa atace gospodariile oamenilor si sa le manance turmele. De aceea, tarusii de la porti, ferestrele si pragurile usilor se ung cu usturoi, nu se matura, nu se arunca gunoiul, nu se da imprumut nimic si nu se da de pomana. Stapanii casei trebuie sa se roage pentru a tine lupul, care in aceasta zi devine mai sprinten si mai puternic decat oricant, cat mai departe de gospodarie.

– Alaturi de numeroasele traditii de Sfantul Andrei, este bine sa stii ca daca luna va fi plina si cerul senin, iarna va fi cu moina, iar in caz contrar… ne vor astepta zapezi mari si grele.

Traditii de Sfantul Andrei – prima noapte de iarna

Iata, asadar, cat de multe si diverse sunt aceste traditii de Sfantul Andrei, pe care chiar daca nu le urmezi si nu crezi in ele, este interesant sa le cunosti pentru ca, nu-i asa…. parca si pe tine te trec putin fiorii in aceasta noapte magica.

Pana una – alta, nu uitati sa le urati celor dragi “La multi ani!” de ziua lor si sa-i sarbatoriti asa cum se cuvine in ziua considerata a fi cea dintai a iernii!