Strictul necesar pentru prima iesire la pescuit
Mai ales odata cu incheierea starii de urgenta si cu relaxarea restrictiilor determinate de pandemia COVID-19, sezonul de mers la pescuit urmeaza sa fie relansat in forta. Daca nu te numeri printre profesionisti, dar vrei totusi sa incerci pentru prima oara o astfel de experienta, poate fi putin intimidant sa gasesti un punct de pornire in demersul tau.
Am incercat, asadar, sa facem lucrurile cat mai simple pentru tine si sa punem cap la cap o lista cu tot ce iti trebuie pentru iesirea la pescuit, in asa fel incat nici macar un incepator ca tine sa nu sufere nicio lipsa atunci cand iese la pescuit.
Iata mai jos lista cu sase articole esentiale pe care ar trebui sa le iei de la magazinul cu echipamente de pescuit inainte sa iesi in larg sau sa te instalezi pe balta.
Unditele
Undita este probabil cea mai importanta parte a echipamentului de care vei avea nevoie, asa ca fa un research atent si descopera care este varianta care ti se potriveste cel mai bine. O undita cu o lungime de aproximativ 2,5 metri este in general potrivita pentru un incepator, fiind o marime destinata cam tuturor activitatilor, dar daca pescuiesti de pe plaja, de pe balta, sau de pe stanci, vei avea nevoie de una mai lunga. Cauta, asadar, o undita in intervalul de lungime 3 m – 3.5 m.
Ca incepator, va trebui sa inveti cum sa “simti pestele”, asa ca va trebui sa iti cumperi o undita suficient de sensibila incat sa te invete diferitele tipuri de “trasaturi”, mai degraba decat sa alegi ceva ieftin si prost, cu care bineinteles ca nu vei intelege de ce nu poti prinde macar un singur peste, iar asta te poate indeparta de sport pentru totdeauna.
Mulineta
Cea mai comuna forma de mulineta pentru pescari incepatori si experimentati este mulineta spinning. Imagineaza-ti ca este ca un mixer de mana, usor de folosit si care face tot ce ai nevoie sa faca. Marimea si greutatea mulinetei ar trebui sa se potriveasca perfect cu cea a unditei si, de asemenea, sa fie potrivita pentru tine.
Firele de pescuit
In general este indicat sa iti alegi firele pentru pescuit in functie de locul in care intentionezi sa mergi la pescuit, si de tipul de peste pe care speri sa il prinzi. Daca ai in plan sa prinzi vreun nisetru sau morun, va trebui sa alegi un fir mai puternic, dar daca nu faci decat pescuit obisnuit, nu vei avea nevoie de un fir atat de strong.
Accesorii pentru pescuit
Gandeste-te la cutia ta de pescuit ca la o trusa de cusut, numai ca raportata la lumea pescarilor. Are toate nimicurile si accesoriile de care vei avea nevoie vreodata, dintre care nu lipsesc agrafe, carlige, plumbi, twistere, etc. Daca nu esti un expert in alegerea individuala a acestora – si in mod cert nu esti, daca te afli la prima ta iesire de acest fel – exista o multime de kituri de accesorii pe piata, care au toate elementele de baza aranjate deja inauntru. Intreaba, in plus, un expert de la magazin daca mai ai nevoie si de alte lucruri in plus pentru stilul de pescuit pe care il ai in plan pentru aceasta iesire.
Momeli
Acestea sunt o alternativa pentru nada, si adesea sunt preferate de multi pescari, insa si de data aceasta depinde de ce speri sa prinzi si de locul in care mergi la pescuit.
Momelile vin in tot soiul de forme, dimensiuni, materiale si culori, care imita cat mai bine diferite specii de pesti. Nu le lua doar pe cele care ti se par tie mai dragute, ele arata asa pentru a atrage un anumit tip de peste, asa ca ai grija sa alegi sortimentul de momeli care se potriveste tipului de peste pe care vrei sa il prinzi. Vestea buna este ca exista si destule momeli universale, care se potrivesc celei mai mari parti a pestilor, asa ca nu strica sa ai un stoc din acestea pentru orice ocazie.
Lada frigorifica
Nu, nu pentru a-ti tine berea la rece, desi poate ca vei avea nevoie de o lada si pentru asta…Lada frigorifica este pentru a depozita pestele odata ce l-ai prins. Daca nu ai iesit cumva sa practici un stil catch and release, vei avea nevoie de o lada frigorifica pentru a duce acasa la cina pestele pe care l-ai prins.
Acum ai tot ce iti trebuie, si esti pregatit sa iesi pentru prima data la pescuit alaturi de toti prietenii tai mai mult sau mai putin experimentati. Nu inseamna ca de acum incolo vei face cariera in pescuit, insa daca tot vrei sa iesi macar sa o faci fara sa resimti frustrarea ca nu ai tot ce iti trebuie.
Invata jargonul pescarilor
Inainte sa iesi la pescuit, poate nu ar strica sa te uiti putin prin cativa dintre termenii cei mai folositi de pescari, in asa fel incat sa iti impresionezi camarazii.
Buturuga – o structura sau un obiect de sub apa, ca un bustean, de care se poate agata carligul.
Trolling – plimbarea momelii pe langa barca, in asa fel incat sa miste apa si sa atraga pestele.
Plumb – greutatea de pe firul de pescuit, care il ajuta sa stea in apa.
Aranjarea carligului – Odata ce simti ca pestele a prins, trebuie sa te asiguri ca ramane in carlig. Aranjarea carligului inseamna sa cresti tensiunea in ata, in asa fel incat sa te asiguri ca acesta se prinde in gura pestelui.
Popper: o momeala cu corp tare care sare peste suprafata apei in timpul aruncarii sau tragerii unditei.
Twistere – momeli, jeliboane, silicoane, giugele.
Marfa – peste.
Sacosa – captura.
Cai – pesti mari.
Rosu – crap.
Argint – fitofag.
Cotet – locul unde se aduna in general pestii.
Blanc – corpul simplu al lansetei, fara inele, fara cotor si fara mandrina.
Papaciuca – carlig mare, fara spin.
Drill – lupta cu pestele.
Cum sa arunci undita
1. Tine undita cu mana dominanta, cu mulineta in jos (cu exceptia cazului in care mulineta unditei tale nu este orientata cu fata in sus). Bucata care uneste mulineta de undita ar trebui sa stea in general intre degetul inelar si degetul mijlociu, dar poti gasi si o alta pozitie, care sa ti se potriveasca mai bine.
2. Trage firul in asa fel incat sa ai aproximativ 20 de centimetri de fir din varful unditei.
3. Foloseste degetul aratator pentru a mentine firul intre mulineta si primul inel al unditei.
4. Elibereaza frana mulinetei cu cealalta mana.
5. Indreapta undita catre tinta.
6. Poti fie sa tragi de undita in sus, in asa fel incat sa stea vertical, fie sa o misti in lateral. De acolo, indreapta din nou catre tinta principala, indoind incheietura pentru a te asigura ca ai suficienta forta.
7. Cand varful unditei este la jumatatea distantei catre tinta, elibereaza degetul aratator, iar mulineta va da drumul la o lungime mai mare de fir, trimitand momeala in zbor catre locul in care vrei sa ajunga. Asta e toata ideea, oricum!
Comentarii recente