Vrei sa te apuci de echitatie si nu stii de unde sa incepi? Nicio grija, esti exact in locul potrivit! Vei regasi in cele ce urmeaza o scurta introducere in lumea echitatiei, tot ce trebuie sa stii despre primii pasi in acest sport, insa si cele mai importante motive care ar trebui sa te convinga ca e bine sa faci cunostinta cu aceasta lume complet speciala, fie si doar pentru beneficiile pe care echitatia le are pentru sanatate si pentru forma fizica.
Echitatia – de la vis la realitate
Multe persoane devin interesate de echitatie intr-un punct sau altul al vietii lor, de cele mai multe ori convinsi de fantezia incredibila pe care o reprezinta echitatia. Exista nenumarate motive pentru care te poti apuca de acest sport. Iata mai jos doar cateva dintre acestea:
- Ideea de a avea o relatie incredibil de frumoasa cu un animal de 450 de kg.
- Visul de a deveni olimpic.
- Imaginea ta zburdand pe campii alaturi de un cal superb.
- Dorinta de a te alatura unui club de echitatie.
Posibilitatile sunt nesfarsite! Lasand, insa, toate acestea deoparte, este absolut esential sa iti cunosti optiunile si sa stii la ce sa te astepti. Iata mai jos un ghid de baza pentru echitatie, in care vei regasi orice, de la lectii de echitatie pana la inchirierea sau cumpararea unui cal.
Lectiile de calarie: cat costa?
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le stii atunci cand iti propui sa pornesti pe acest drum este pretul lectiilor de calarie in zona ta. Daca locuiesti intr-un oras aglomerat plin de cladiri inalte si magazine, probabil ca preturile vor fi mai mari. Daca traiesti intr-un oras plin de ferme sau undeva la tara, preturile vor fi in mod sigur mai mici.
Pentru o sedinta de echitatie la un club din jurul Bucurestiului preturile incep de la 70 de lei pentru 30 de minute sau 100 de lei pentru 60 de minute la categoria incepatori si ajung pana la 75 de lei pentru 35 de minute sau 135 lei pentru 60 de minute la categoria avansati. Pretul pachetelor de 10 lectii incepe de la 650 de lei pentru 10 lectii a cate 30 de minute in timpul saptamanii si poate ajunge pana la 1650 de lei pentru 10 lectii a cate 60 de minute in weekend.
Adauga la aceste costuri pretul transportului, pentru ca in general cluburile de echitatie nu se afla in orase, ci la marginea acestora si uneori nu distanta este o problema, ci aglomeratia care te face sa pierzi ore intregi in trafic.
Daca esti pregatit sa suporti aceste sume plus costurile pentru echipament, primul pas este deja facut!
Inceputul
Calaretii mai buni si mai experimentati au probabil propriul lor ponei sau cal si tot echipamentul necesar, dar pentru a incepe nu vei avea nevoie sa ai un cal al tau. Scolile de echitatie iti pot oferi pregatire daca esti complet novice, dar sunt de un real ajutor chiar si pentru cei mai increzatori si mai experimentati calareti. O scoala de echitatie te poate ajuta sa simti gustul acestui sport, oferindu-ti si echipamentul necesar dar si calul.
Odata ce ai ales o scoala de echitatie, este foarte important sa faci o vizita acolo pentru a vedea cum ti se pare. Daca nu poti merge in vizita, suna inainte si ofera instructorului cateva detalii despre tine, despre statura ta si despre experienta anterioara. In acest fel, vei avea pregatit pentru prima lectie calul cel mai potrivit nevoilor tale.
La ce sa te astepti in timpul unei lectii de calarie
Lectiile de calarie sunt extrem de importante pentru a deveni un bun calaret. De la elementele de baza ale echitatiei pana la siguranta si stapanirea unui test dificil de dresaj, lectiile te ajuta la orice! Ele dureaza in mod obisnuit undeva intre 45 si 60 de minute si se pot adresa unui numar cuprins intre 1 si 4 persoane, in functie de tipul de lectii pe care le vei alege – de grup sau individuale.
Lectiile de grup sunt un mod excelent de a incepe si pot fi mult mai ieftine decat lectiile private, insa nu toate cluburile le ofera. Pe de alta parte, este si mai simplu sa incepi echitatia cu lectii de grup, astfel incat ochii antrenorului sa nu fie atintiti doar asupra ta. In plus, daca ai si alte persoane care calaresc alaturi de tine, vei invata mai usor eticheta arenei.
Cand iei primele lectii de calarie vei invata printre altele:
- Sa pui saua;
- Sa incaleci si sa descaleci;
- Sa tii directia;
- Sa impui galopul si mersul agale;
- Posturile si mentinerea echilibrului;
- Sa construiesti musculatura adecvata.
Odata ce vei invata aceste aspecte, poti incepe sa lucrezi la orice! Multi calareti decid sa se concentreze pe un segment anume al echitatiei, fie pe sarituri, fie pe dresaj, fie pe cross country, fie pe alte zone.
Nu iti fie teama daca va trebui sa schimbi antrenorii in momentul in care faci aceasta alegere!
Cand vei ajunge in aceasta faza vei intelege ca daca vrei sa te concentrezi pe sarituri, cel mai bine va fi sa ai un antrenor cu foarte multa experienta in acest sector. Nu e deloc placut sa iti lasi primul antrenor si sa pleci intr-un loc nou, mai ales daca relatia cu acesta este una foarte buna, dar odata cu gasirea antrenorului perfect pentru segmentul tau te vei simti si mai fericit.
Pasul urmator: inchirierea unui cal
Ai luat lectii de echitatie si te-ai bucurat foarte mult de ele, dar acum vrei mai mult! Iti doresti mai degraba o conexiune cu calul tau si mai multa libertate in ceea ce priveste exercitiile pe care le faci. Asta inseamna practic ca iti doresti mai mult timp pentru a calari, iar in conditiile in care e foarte scump sa iti cumperi propriul cal, exista si solutia perfecta – inchirierea unui cal!
Contrar convingerii multor persoane, nu trebuie neaparat sa detii un cal pentru a calari fara sa participi la un curs de echitatie sau fara sa platesti pentru fiecare cursa. Inchirierea unui cal este in multe locuri un mod popular si mai accesibil de a simti macar partial cum e sa “detii” un cal. Atunci cand inchiriezi un cal, te angajezi de obicei sa platesti o anumita parte din costurile legate de respectivul cal – hrana, veterinar, potcovar – in schimbul posibilitatii de a calari respectivul cal.
Daca platesti jumatate din cheltuielile calului, te poti astepta sa calaresti 3-4 zile pe saptamana, in timp ce daca platesti un sfert din cheltuielile calului, probabil ca vei putea sa il calaresti 1-2 zile pe saptamana, insa preturile si gama de servicii variaza de la proprietar la proprietar. In unele cazuri proprietarii iti pot permite chiar sa platesti o taxa lunara fixa, in locul unei parti din costurile necesare pentru cal. De asemenea, este important de stiut ca nu toate cluburile ofera aceste serviicii, asa ca informeaza-te inainte de a-ti face planuri pe termen lung.
Cat timp ai la dispozitie?
Cat de des calaresti? O data pe saptamana, de doua sau de trei ori pe saptamana, de 4-7 ori pe saptamana? Sau, dimpotriva, nu calaresti inca deloc, dar ti-ar placea sa o faci? Gandeste-te bine cat timp esti dispus sa aloci sau aloci deja echitatiei si vezi cum s-ar incadra cursurile in programul tau zilnic.
Cumpararea unui cal
Ai inchiriat in ultimaa vreme in mod constant un cal sau mai multi si crezi ca esti gata sa faci pasul cel mare? Este o decizie la care trebuie sa te gandesti foarte bine si mult timp, pentru ca a avea un cal inseamna un agajament foarte mare. Te-ai gandit unde il vei tine? Cat de mult te va costa achizitia sau intretinerea sa? Acestea toate vor fi aspecte la care va trebui sa te gandesti inainte de a cumpara un cal.
Daca te-ai gandit bine si crezi in continuare ca esti pregatit, fii gata de partea distractiva a alegerii efective!
Un aspect important de care trebuie sa tii cont in acest moment este ca “un cal bun nu poate o culoare gresita”. Asta inseamna ca nu trebuie sa refuzi sa te uiti la un cal sau sa refuzi sa il cumperi, din cauza culorii. Daca acel cal este perfect pentru tine, culoarea sa va deveni rapid preferata ta, si te vei intreba de ce nu ti-a placut de la inceput.
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le faci inainte de a cauta un cal:
- Vezi daca cineva de la ferma la care mergi pentru echitatie vinde un cal.
- Cauta pe site-uri utile pentru achizitia de cai.
- Discuta cu antenorul tau si roaga-l sa te ajute sa va uitati impreuna la cativa cai care te intereseaza.
Majoritatea antrenorilor sunt dispusi sa faca asta contra cost si este un serviciu care in mod cert va merita.
- Decide-te asupra bugetului pe care il ai la dispozitie. Un pret decent pentru primul cal ar fi undeva intre 1000 si 4000 de euro.
- Decide ce rasa cauti si care este inaltimea aproximativa pe care o vrei.
- Decide ce aptitudini ar trebui sa aiba calul tau (de pilda daca vrei sa faci sarituri, va trebui sa iti cumperi un cal care sa stie sa sara).
- Decide cea mai mica si cea mai mare varsta pe care esti dispus sa o iei in calcul atunci cand iti cauti calul perfect.
Cand ai gasit un cal care iti atrage atentia, poti face o programare pentru a-l cunoaste si a incerca sa il calaresti. Trebuie sa stii ca exista posibilitatea ca unii dintre proprietari sa foloseasca un calmant pentru cai la prima intalnire, asa ca e bine sa te uiti prin jur daca exista vreun tub de astfel de pasta sau medicamente. Daca pare sa nu fi folosit medicamente, incearca sa tii tu calul, pentru a te asigura ca nu e dificil de inseuat.
Daca nu te simti confortabil sa calaresti calul nu trebuie sa te simti presat, ci poti cere intotdeauna vanzatorului sa il calareasca el primul, astfel incat sa te simti in siguranta. Verifica intotdeauna calul la un veterinar, inainte de a-l cumpara. Merita toti banii!
Beneficiile echitatiei pentru sanatate
Echitatia este un sport excelent si o activitate pentru toate varstele si nivelurile de aptitudini. Din ce in ce mai multe persoane se bucura de acest sport si de beneficiile sale pentru sanatate si pentru forma fizica, printre care se numara si:
- Dezvoltarea muschilor picioarelor;
- Imbunatatirea echilibrului si posturii;
- Imbunatatirea concentrarii mentale;
- Dezvoltarea musculaturii bratelor si agilitatii mainilor;
- Eliberarea psihicului de factorii zilnici de distragere a atentiei.
Beneficiile fizice ale echitatiei
Echitatia este benefica atat pentru sanatatea cardio, cat si pentru tonifierea musculara. Desi la prima vedere poate parea ca jocheiul nu face cine stie ce exercitiu fizic, o activitate de o ora poate arde un numar similar de calorii cu o alergare de 30 de minute sau cu o cursa cu bicicleta. De aceea, echitatia confera toate beneficiile pentru sanatate asociate cu exercitiul cardiovascular regulat.
Dupa ce calaresti pentru prima data, e posibil sa simti muschi pe care nu ai stiut niciodata ca ii ai. Aceasta se datoreaza miscarii calului si efectelor sale asupra calaretului: pentru ca jocheiul reactioneaza la miscarile calului pentru a evita sa se dezechilibreze, muschii posturali profunzi ai trunchiului si pelvisului si muschii aductori ai coapselor sunt tonifiati in mod continuu.
Beneficiile psihologice ale echitatiei
Se stie ca echitatia are calitati terapeutice excelente. Beneficiile psihologice au pentru calareti o importanta similara cu beneficiile de natura fizica.
Simplul fapt ca iesi si ca te bucuri de iesirea in aer liber iti va da o stare de bine mult amplificata si te va ajuta sa scapi de stres.
Echitatia aduce cu sine o senzatie reala de refulare si de libertate; in plus, dezvoltarea unei relatii si a increderii intre tine si calul tau este extrem de benefica. Faptul ca inveti sa controlezi si sa ai grija de un animal mult mai mare decat tine poate avea un efect profund asupra increderii in propria persoana.
Surse: https://howtheyplay.com/animal-sports/Everything-to-Know-About-Horseback-Riding
https://www.realbuzz.com/articles-interests/sports-activities/article/introduction-to-horse-riding/
Comentarii recente