De ce sunt drumetiile de primavara speciale?
Exista oare un anotimp mai magic decat primavara? Cand natura reinvie, plantele infloresc si copacii se imbraca cu frunzulite mici verzi… de ce ai vrea sa stai acasa? Primavara este probabil cel mai potrivit anotimp pentru drumetii.
Temperaturile care te faceau sa tremuri s-au dus definitiv, iar locul lor a fost luat de diminetile racoroase urmate de zile cu o caldura placuta si flori frumoase si proaspete peste tot. Cararile de munte sunt in general destul de libere, iar cazarea nu este inca atat de scumpa ca in plin sezon.
Unele destinatii sunt potrivite pentru drumetii doar primavara – asa cum sunt Spania, Portugalia sau zona Balcanica – aici vara fiind in general prea fierbinte, astfel incat drumetiile pot fi nu doar neplacute, ci si periculoase.
Alege intotdeauna drumetii de primavara – fie ca optezi pentru unele de numai o zi, fie ca alegi drumetii pentru mai multe zile, chiar in destinatii din afara tarii. Daca ai echipamentul adecvat, te poti bucura chiar si de camping primavara. Pentru a avea parte de drumetii cat mai placute si mai sigure, iata mai jos cateva dintre aspectele esentiale de care trebuie sa tii cont.
Hainele potrivite pentru drumetiile de primavara
Vremea de primavara poate fi minunata si chiar calda – dar si rece si umeda uneori. Indiferent de vremea de afara, te vei putea bucura de drumetii atata timp cat te pregatesti temeinic. Regula valabila pentru orice drumetie, indiferent de sezon, este cu atat mai importanta primavara: poarta mai multe straturi de haine.
Chiar daca s-ar putea sa ai in fata o zi minunata si calda, pregateste-te pentru schimbari bruste de vreme si chiar pentru ploi. Nu uita ca indiferent cum e vremea la poalele muntilor, ea se poate schimba foarte repede cu fiecare metru de altitudine urcat. Primavara este renumita pentru vremea capricioasa – atat de capricioasa incat intr-o ora poti trece prin toate anotimpurile – asa ca nu te lasa pacalit de ceea ce vezi dimineata!
Verifica bine destinatia inainte de a pleca la drum. Poate ca in vale primavara e ca la ea acasa, in timp ce pe dealuri iarna perfida inca isi mai spune cuvantul. Inainte de a porni la drum, verifica daca traseul contine si traversari de rau. Primavara este renumita pentru inundatiile cauzate de topirea zapezii, astfel ca unele trasee ar putea fi impracticabile. Cauta stiri locale si verifica sa nu fie trasee inchise in zona.
O alta problema de care te poti lovi primavara este noroiul si intinderile mlastinoase. Uneori e suficient sa stii tot si sa iti asumi ca te vei uda si te vei murdari, insa alteori noroiul si murdaria te pot insela si iti pot cauza probleme serioase.
Straturi de baza si intermediare pentru drumetiile de primavara
Multi dintre pasionatii de drumetii sunt fani ai lanei merinos si cu cat afara se face mai rece, cu atat e mai recomandata. Ia-ti la tine o bluza confortabila cu maneca lunga din merinos si o pereche de pantaloni din material sintetic sau merinos si uita de bumbac!
De asemenea, poti alege un tricou de piele sintetic excelent. Daca stii ca ai de facut o drumetie mai rece, alege o tesatura mai groasa.
Protectie pentru vant si ploaie pentru drumetiile de primavara
Daca prognoza meteo nu iti arata nicio ploaie, ia la tine o jacheta soft shell care te va proteja de vantul rece. Asta nu inseamna, desigur, ca poti sari peste stratul rezistent la apa, ia-l mereu la tine, pentru ca nu stii ce se poate intampla. O jacheta impermeabila e mica si poate fi inghesuita in rucsac fara probleme.
Alege una din membrana subtire si usoara: pe cat posibil opteaza pentru una cu fermoare si gauri care te vor ajuta sa mentii ventilatia daca transpiri din cauza miscarii. Daca ai in plan sa faci o drumetie pe o vreme foarte urata, o idee buna ar fi sa iei la tine si o pereche de pantaloni impermeabili. Cel mai bine este sa optezi pentru o pereche cu fermoare pe picior, astfel incat sa ii poti pune fara sa fii nevoit sa iti dai jos bocancii.
Pantalonii pentru drumetiile de primavara
Vara alegem, in general, pantaloni atat de subtiri incat cu greu ii simtim. Chiar si daca se intampla sa te uzi, nu e nicio proroblema, pentru ca se pot usca imediat. Insa totul se schimba daca temperaturile nu sunt inca suficient de calde incat sa iti fie un aliat.
Picioarele ude combinate cu vantul puternic si rece nu sunt deloc distractive. Pantalonii subtiri, chiar daca sunt uscati, e posibil sa nu fie nici ei prea placuti daca traseul tau traverseaza si cateva creste expuse.
In plus, problema cu udarea pantalonilor din pricina ploilor abundente nu tine doar de faptul ca te vei uda la picioare, ci apa va curge nestanjenita in bocanci, imbibandu-i din interior. Cu totii am trecut prin asta macar o data, iar daca nu vrei sa mai repeti experienta ia mereu cu tine o pereche de pantaloni impermeabili pentru vreme rece si umeda.
O optiune foarte utila poate fi si o pereche de pantaloni din tesatura mai groasa, asa cum sunt cei softshell, care ofera o protectie suplimentara impotriva vantului si a frigului, dar sunt totusi aerisiti si confortabili. Nu uita ca jeansii nu sunt niciodata o optiune buna pentru drumetii – ei sunt grei, iar daca se uda raman uscati pentru totdeauna. Cand vremea e rea, ei pot fi chiar un factor de risc pentru hipotermie.
Incaltamintea pentru drumetiile de primavara
Primavara inseamna pajisti frumoase si pline de culoare… insa inseamna si petice vechi de zapada si noroi format in urma ploilor si a topirii zapezilor. Uneori – mai ales dimineata sau la altitudini mai mari – poti gasi zone inghetate sau chiar zapada proaspata. Alege doar incaltaminte pentru drumetie sau bocanci cu talpi bune si robuste, care ofera o aderenta excelenta.
In plus, in mod cert vei avea nevoie de mai multa protectie la apa decat vara. Poti opta pentru bocanci impermeabili, in loc de bocanci usori pentru trasee, cu exceptia situatiei in care mergi doar intr-o drumetie de o zi, dupa care revii la caldura de acasa.
Daca preferi bocancii mai josi si nu ai probleme cu gleznele, iar traseul ales este unul usor, alege ceea ce te face sa te simti confortabil. Poti opta sa porti parazapezi sau protectii pentru glezne cu bocancii josi de drumetie. Cat despre sosete, nu uita de straturi si aici: poarta intai un strat sintetic si apoi o soseta din lana pentru a oferi amortizare si a preveni aparitia basicilor. O optiune buna sunt si sosetele care separa degetele si impiedica formarea basicilor.
Caciula, manusi, bandana pentru drumetii de primavara
Tine tot timpul in rucsac o protectie sau doua pentru gat – sunt mici, dar extrem de versatile, astfel ca le poti folosi ca esarfa, caciula sau bentita, indiferent ca sunt dintr-un material sintetic sau din merinos.
Daca pornesti intr-o drumetie intr-o zi neobisnuit de rece, poarta o caciula simpla sau o bandana. Pentru situatiile cand vremea devine foarte insorita, o sapca poate fi foarte utila. De asemenea, sepcile sunt utile si cand ploua, pentru ca tin picaturile de ploaie la distanta de fata. Cand este frig, iti poti pune bandana sau caciula peste sapca fara probleme si poate vei da chiar tonul unei mode moi!
Ia cu tine in rucsac si o pereche de manusi, eventual unele subtiri de atletism (sau de jogging), perfecte pentru drumetiile in care vanturile frecvente te obliga sa te folosesti de betele de trekking. Daca prognoza iti arata precipitatii abundente, probabil ca vei avea nevoie de o pereche de manusi impermeabile. Poti alege si varianta purtarii unor manusi subtiri din membrana peste manusile de alergare – o combinatie perfecta!
Ce sa iti mai pui in rucsac?
In afara de hainele adecvate, este important sa iti amintesti si de alte cateva articole. Una dintre problemele drumetiilor de primavara este ca desi zilele se fac mai lungi, ele sunt inca destul de scurte, mai ales la inceputul primaverii. Apusurile de la ora 18:00 pot fi o adevarata surpriza pentru drumetii nepregatiti, plus ca vremea se schimba rapid si trebuie sa fii pregatit pentru ce e mai rau. Cu atat mai mult daca traseul merge catre varf sau daca este expus.
Lanterna frontala. Chiar si o scurta excursie se poate prelungi, iar lanterna telefonului nu iti va fi chiar suficienta seara pe munte. Ia la tine o lanterna mult mai puternica decat cea obisnuita, mai ales daca intentionezi sa faci drumetii mai lungi sau esti interesat si de camping in primavara. In momentul in care apune soarele, se va intuneca foarte tare si temperatura poate scadea foarte mult – iata si motivul tuturor straturilor de haine calduroase pe care va trebui sa le iei la tine „pentru orice eventualitate”.
Bete de trekking. Este foarte indicat sa le folosesti tot timpul anului, insa primavara s-ar putea dovedi chiar mai utile decat vara. Pe cararile alunecoase, noroioase, acoperite cu petice de zapada sau gheata, e bine sa beneficiezi de suportul oferit de o pereche de bete pentru drumetie. E posibil sa intalnesti, de asemenea, zone cu zapada topita, peste care betele de trekking te vor ajuta sa treci in siguranta.
Termos cu bautura calda. Vara termosurile sunt cam grele si inutil de transportat, insa in anotimpurile ploioase lucrurile stau altfel. Apa este cea mai indicata pentru drumetiile de vara, insa cand vremea e rece, o bautura calda te va face sa te simti mult mai bine in timpul pauzelor reci din drumetii. Mai ales pentru drumetiile scurte de la inceputul primaverii, merita sa iei cu tine in rucsac un termos cu bautura fierbinte.
Un sac care sa iti tina lucrurile uscate. Protejeaza-ti hainele si documentele. Desi majoritatea rucsacurilor au huse de ploaie, este intotdeauna bine sa faci un pas in plus pentru a te asigura ca ai la tine haine uscate si ca portofelul cu bani si acte este si el uscat. Daca iti iei in rucsac o jacheta de puf, va trebui sa fii atent sa nu se ude. Ia cativa saci de dimensiuni si culori diferite care te vor ajuta la organizarea lucrurilor.
Carcasa din plastic pentru harta poate fi un lucru pretios pentru drumetiile ploioase.
Ponturi suplimentare pentru drumetiile de primavara
Ia cu tine la drum mai multe alimente. Cand vremea este rece, vei avea nevoie de mai mult combustibil pentru a te incalzi.
Nu uita de hidratarea adecvata. Cand afara e frig si vant, e posibil sa nu simti nevoia de a bea la fel de mult apa ca in zilele calduroase. Asigura-te ca ai la tine destula apa si nu uita sa o si bei! Poti incerca sa folosesti un rezervor de apa asemanator celor pentru ciclism; supapa acestui gen de rezervor te va ajuta sa bei mai multa apa pe durata traseului. Daca exista surse naturale de apa disponibile, ia-ti la tine un filtru pentru apa si umple-ti sticla sau rezervorul de apa in drum.
Daca ai in plan sa mergi cu cortul, verifica bine variatiile de temperatura pe timpul noptii si ia-ti cu tine echipamentul adecvat. E posibil sa ai nevoie si de un sac de dormit mai calduros si de un izopren. Chiar daca pe timpul zilei, vremea e insorita, noaptea se poate instala inghetul.
Indiferent de vreme, respecta intotdeuna regula “nu lasa urme pe unde treci”. Ia cu tine tot ce aduci si nu lasa gunoi, nici macar, pe unde ai trecut.
Protectie solara. Chiar daca e frig si bate vantul, soarele poate fi deja puternic. Nu uita sa iti iei cu tine o crema cu factor de protectie solara si sa aplici pe parcursul zilei. E posibil sa mai uiti de asta cand diminetile sunt mohorate si reci, insa la intoarcerea acasa risti sa te trezesti cu nasul rosu si pielea arsa.
Ia la tine un spray pentru insecte. La inceputul primaverii, aproape ca nu exista insecte in legatura cu care sa iti faci griji. Insa cand toate florile si frunzele explodeaza, insectele vor fi peste tot. Fii pregatit si fii atent mai ales in jurul florilor.
Bani. Fii pregatit pentru schimbari bruste in ceea ce priveste vremea si ia cu tine mai multi bani, in caz ca vei avea nevoie sa chemi un taxi (daca ajunge pana in zona aceea) sau sa platesti pentru o noapte neplanificata la o cabana sau la un hotel.
Rucsacul tau pentru ziua de drumetie trebuie sa fie usor mai mare decat rucsacul de vara, pentru ca trebuie sa ai destul spatiu sa impachetezi mai multe straturi de haine. Un rucsac de 25-30 de litri ar trebui sa fie perfect pentru tine. Asigura-te ca are o acoperitoare pentru ploaie sau daca nu, cumpara una in plus.
Nu uita sa ai la tine o camera foto pentru a surprinde toate acele flori si muguri uimitori! Daca pleci singur in drumetie, poti lua la tine un trepied mic, usor si flexibil.
In final, nu uita ca trebuie sa fii mereu pregatit sa iti schimbi planurile, sa iti intrerupi drumetia sau sa schimbi traseul atunci cand conditiile se deterioreaza. Traseul ar putea fi inundat, acoperit cu zapada, veche sau noua, cu noroi sau alunecos dupa ploi lungi. Vremea s-ar putea inrautati brusc, ploaia ar putea deveni lapovita inghetata, iar temperaturile ar putea scadea semnificativ.
Nu continua traseul daca simti ca iti pune siguranta in pericol. Afla din timp daca exista modalitati de a renunta usor si vei putea reveni alta data.
Sursa: https://awomanafoot.com
Comentarii recente