Fie ca ti-ai propus sa mergi in expeditii de alpinism in tara, fie ca preferi destinatii din alte tari, corpul tau va avea de infruntat cateva lupte grele in ceea ce priveste conditia fizica, astfel ca ai nevoie sa fii pregatit in mod adecvat pentru ceea ce poti intampina, inclusiv eventuale urgente. Iata mai jos cele mai importante ponturi care te vor ajuta sa faci fata mai bine situatiei.
1. Antrenamentul pentru alpinism
Alpinismul este o activitate pe care nu ar trebui sa o faci niciodata fara o intelegere deplina a aspectelor diferite pe care le implica, mergand de la citirea hartilor si anumite skill-uri de navigatie si ajungand pana la corzi si intelegerea vremii pe munte. Ar fi chiar indicat ca inainte de o expeditie importanta sa ceri cateva sfaturi profesionistilor unei organizatii renumite care se ocupa de acest sport.
In plus, ca forma de antrenament, fa orice tip de miscare fizica, insa alege ceva care sa iti placa. Daca nu iti place sa alergi, nu face aceasta activitate pentru antrenament. Alege ceva de care stii ca te vei tine. Lucreaza la forta, la capacitatea de efort cardio si la echilibru.
2. Pregatirea si planificarea
Acorda-ti timp sa planifici si sa te pregatesti pentru urcare. Acesta va fi un timp petrecut calitativ, iar pregatirea adecvata inseamna mai multe sanse pentru tine sa te bucuri de o ascensiune placuta si de succes.
Planifica-ti din timp traseul si pregateste-ti cu atentie echipamentul si bagajul, indiferent ca pleci la o tura scurta sau intr-o expeditie de doua luni, pentru ca planificarea atenta poate face diferenta in mod real. Dincolo de planificarea atenta, verifica-ti intotdeauna echipamentul inainte de plecare, pentru ca nu face nimanui placere sa realizeze ca si-a uitat pioletul acasa, cand are mare nevoie de el pe munte.
3. Incaltamintea pentru alpinism
Asigura-te ca investesti intr-o pereche buna de bocanci robusti de munte. Pentru vara poti scapa doar cu o pereche de ghete rigide de mers, dar pentru alpinismul de iarna un set de crampoane sau chiar de coltari vor fi necesare. Alege intotdeauna un model de la un retailer renumit de echipament de munte, care iti va putea oferi de asemenea si cele mai bune sfaturi cu privire la bocancii ideali pentru necesitatile tale.
4. Hrana pentru alpinism
Ia cu tine suficienta mancare (si apa) indiferent de expeditia in care pleci. Mancarea trebuie sa aiba un continut energetic mare si sa fie usoara. In prezent exista in magazine multe batoane energetice si mese pre-ambalate, care reprezinta optiuni foarte bune. Mancarea poate sustine sau distruge expeditiile mai lungi, asa ca asigura-te ca ceea ce iei la tine este gustos si placut.
Este esential ca in orice calatorie de acest tip sa ai la tine ratii de urgenta in caz ca esti nevoit sa stai pe munte mai mult decat anticipai.
O varianta de gustare proaspata si plina de vitamine pe care o poti incerca pe munte sunt salatele la punga, pe care le gasesti in supermarketuri. Inteapa punga cu ceva ascutit, pentru a scoate aerul si apoi comprim-o in asa fel incat sa incapa in rucsac. Trebuie mancata in prima sau a doua noapte pe munte, insa este minunat sa ai la tine legume proaspete in drumetie.
5. Observarea vremii
Inainte de a porni in orice expeditie de alpinism, asigura-te ca citesti prognoza locala. Poti amana intotdeauna o plecare pentru o alta zi, cu conditii meteo mai favorabile. Odata ajuns pe un traseu de alpinism, de cele mai multe ori vei avea putine optiuni de refugiu, astfel ca verificarea vremii in avans este obligatorie.
Adapostirea de urgenta
Mult prea multe accidente complet evitabile si raniri au loc pe munte pentru ca oamenii subestimeaza pur si simplu fortele incredibile ale vremii pe munte. Ia mereu cu tine un adapost de urgenta; acestea sunt solutii mici si usoare dar care iti pot salva viata, protejandu-te de intemperii, in caz ca vremea se strica deodata. Exista multe refugii disponibile, de la variantele de doua persoane pana la cele mai mari, de grup.
6. Actiuni in caz de urgenta
Nimeni nu vrea sa se gandeasca la faptul ca in orice moment poate avea parte de un accident, insa e complet nesabuit sa nu iei in calcul si varianta aceasta. Aloca ceva timp pregatirii pentru urgente si exerseaza actiuni pentru diferite tipuri de situatii limita. Atunci cand esti foarte bine antrenat, vei reactiona fara sa fie nevoie sa te gandesti, ceea ce este benefic, pentru ca in conditii de stres abilitatile decizionale sunt afectate grav.
In caz de urgenta pe munte
- Nu te panica, pastreaza-ti calmul. Daca nu reusesti sa te mentii lucid, o intamplare nefericita minora poate escalada intr-un incident major.
- Evalueaza rapid starea victimei sau victimelor.
- Stabileste daca pot fi tratate si evacuate de catre grup sau daca ai nevoie de asistenta externa.
- Cere asistenta externa daca este necesara, folosind telefonul. Daca nu ai semnal, cineva va trebui sa mearga dupa ajutor.
- Nu lasa niciodata o victima neasistata decat daca este complet inevitabil – de exemplu daca ati plecat la o tura de escalada in doi – Cel putin doi membri ai echipei, pregatiti fizic si de incredere, trebuie sa fie trimisi dupa ajutor. Noteaza grila de referinta si o descriere a locatiei, ca si leziunile victimei, pentru a informa serviciile de salvare. Un receiver GPS se poate dovedi inestimabil in determinarea locatiei exacte, astfel incat echipa de salvare sa stie exact zona.
- Muta victima intr-un refugiu si mentine-i temperatura corpului calda, hidratarea si ofera-i confort psihic. Insa niciodata nu misca din loc o victima daca suspectezi eventuale leziuni ale coloanei.
- Nu te departa niciodata prea mult de traseul de ascensiune, pentru ca aceea va fi zona in care echipele de salvare isi vor concentra cautarea. Daca trebuie sa cauti adapost pentru victima, lasa un semn care sa indice echipei de salvare directia in care ai plecat.
7. Comunicarea de urgenta
Mijloace de comunicare
Ia intotdeauna cu tine telefonul (sigilat intr-o punga rezistenta la apa) cand pornesti intr-o tura de alpinism. In eventualitatea unei urgente, el te va ajuta sa contactezi serviciile de urgenta imediat, economisind astfel un timp valoros. Nu uita ca exista zone indepartate, in care puterea semnalului de retea este inexistenta. Pentru asemenea expeditii radiourile sunt esentiale, pentru ca ele permit membrilor echipei sa comunice intre ei atunci cand nu se mai vad pe munte, dar si sa ceara asistenta prin radio daca au nevoie.
8. Primul ajutor
Este foarte util sa investesti timp si bani intr-o pregatire basic pentru acordarea primului ajutor, pentru ca acestea sunt cunostinte extrem de benefice pe munte. Cursurile sunt accesibile, usor de insusit si scurte ca durata, dar se pot dovedi inestimabile pe munte si in orice alt moment. Desi fiecare membru al echipei va avea intotdeauna la el o trusa personala de prim ajutor, liderii de echipa sau de expeditie vor avea intotdeauna la ei o trusa mai completa.
Fii in siguranta
Alpinismul este un mod placut de a-ti petrece timpul liber, dar el implica si multe pericole. Riscul accidentarilor sau ranirilor va fi redus drastic daca incepi prin a planifica urcari usoare si scurte si cresti treptat dificultatea traseelor, pe masura ce capeti mai multa experienta si incredere in tine. Daca exagerezi prea curand, vei avea parte de accidente inevitabile si te vei expune atat pe tine, cat si echipele de salvare si pe alti alpinisti la riscuri inutile. Fa-ti planul in functie de capacitatea celui mai slab membru din echipa.
9. Ponturi profesionale pentru bagaj
Captuseste rucsacul la interior cu o punga mare de plastic sau chiar cu un sac de gunoi, si apoi baga-ti toate lucrurile in sac, pentru a fi sigur ca tot ce ai la tine va ramane uscat cand ajungi in tabara.
Cu cat pui in bagaj mai multe obiecte separate cu atat greutatea va fi mai bine distribuita si vei putea umple mai bine toate colturile si ungherele, lasand spatiu pentru aer. Singurul sac pentru lucruri pe care este indicat sa il iei cu tine este husa de compresie pentru sacul de dormit. Daca iti plac saculetii mici sau trusele care te ajuta sa iti tii lucrurile mai bine organizate in tabara, le poti pune separat in bagaj si sa le organizezi cand ajungi in tabara. Dar nu uita, fiecare gram conteaza.
Cand iti bagi sacul de dormit in husa, intoarce-l pe dos. Sacii de dormit mai grei pe care ii folosim primavara si toamna – mai ales cei facuti din materiale rezistente la apa – au un material exterior facut sa fie impermeabil la umezeala si aer. Materialul din interiorul sacului de dormit, in schimb, este mai subtire si mai respirabil. Daca intorci sacul de dormit pe dos inainte de a-l pune in husa, prin materialul de la interior poate iesi mai mult aer, ceea ce inseamna ca poti baga tot sacul intr-o husa mai mica.
Echipamentul suplimentar necesar pentru montaniarzii care ies la o tura de primavara poate fi greu, asa ca poti incerca sa elimini din electronicele inutile. In loc sa iei cu tine un GPS, camera si telefon, alege doar telefonul, cu o aplicatie GPS buna, si o baterie in plus. In timpul zilei, poti purta ochelarii de soare la ochi si sa tii lampa frontala in husa ochelarilor, astfel incat sa nu porneasca singura in rucsac.
Cele mai bune huse pentru crampoane sau pentru coltari sunt plicurile de corespondenta cu protectie. Sunt foarte usoare si le poti cumpara ieftin de la posta.
10. Cum iti pastrezi echipamentul uscat intr-o iesire de mai multe zile?
Alpinistii experimentati recomanda ca – pe timpul noptii, cat esti in cort – sa iti pui manusile in jacheta, lipite de corp. Caldura corpului le va ajuta sa se usuce peste noapte. Ia-ti o pereche usata de soseste pentru somn si pune-le pe cele folosite ziua fie in sacul de dormit, fie in geaca, la fel ca manusile. Cu bocancii e mai greu pentru ca, evident, nu poti dormi cu ei in sacul de dormit, insa poti scoate branturile si sa le tii pe acelea in sac.
11. Ce trebuie sa stie pasionatii de alpinism in sezonul de primavara?
Probabil ca primavara este cel mai bun sezon pentru a explora inaltimile muntilor. Zilele sunt mai lungi, vremea este mai frumoasa si mai insorita si ai la dispozitie destula zapada de care sa te bucuri, in timp ce te pregatesti pentru marile aventuri din vara. Insa chiar si asa, exista lucruri de care trebuie sa tii cont.
Expertii in avalanse, care predau cursuri de constientizare a pericolului avalanselor, pentru cei care sunt interesati de alpinismul primavara si iarna in zonele cu zapada, repeta intotdeauna aceeasi mantra: “schimbarile mari inseamna probleme”.
In general, avem tendinta de a exagera fenomenul avalanselor, iar un mod foarte simplu de a ne gandi la ele este ca de fiecare data cand a fost o schimbare brusca si importanta a conditiilor meteo, vor fi mai multe steaguri rosii de atentionare de avalansa.
Acest lucru este valabil pentru aproape toate conditiile meteo: daca au fost cateva zile ploioase si apoi ninge dintr-o data, daca au fost furtuni cateva zile in sir si apoi cerul este deodata albastru, sau daca a fost insorit si apoi cade grindina dintr-o data. Fereste-te de prima zi sau chiar primele doua zile dupa o schimbare mare. Ai rabdare!
12. Cum te mentii uscat in sezonul mai ploios?
Pentru zile ploioase de primavara sau de toamna, cand temperaturile sunt putin peste pragul de inghet, a te mentine uscat este singura cale de a te simti confortabil pe munte. Ia cu tine o cantitate dubla de Gore Tex. Te poti schimba fie la jumatatea zilei, cand esti deja ud, fie poti purta doua jachete in acelasi timp. Asta fac ghizii in zilele cu vreme proasta pe munte.
13. Cum gasesti motivatie intr-o zi grea de alpinism?
Incearca sa te opresti si sa privesti in jur, recunoscator pentru ca esti unde esti! Bucura-te de peisaje si de privelisti, de companie si, nu in ultimul rand, de norocul de a avea echipamentele pe care le avem astazi. E incredibil ca oamenii puteau face alpinism pe vremuri fara luxul oferit de Gore Tex, fara jachete cu puf si fara straturi care sa lase pielea sa respire. Daca ei puteau fara ele, poti si tu in mod cert sa mergi mai departe, cu tot echipamentul modern si luxos pe care il ai.
14. Cum te poti pregati pentru turele de alpinism din vara?
Te poti folosi de vremea nu prea frumoasa de primavara ca oportunitate de a cerceta punctele de abordare ale traseelor de alpinism pe care vrei sa le faci cand vremea va fi mai buna. Aceste iesiri mai scurte sunt o ocazie sa iesi chiar si atunci cand conditiile nu sunt pentru catarare si pot duce adesea la succese importante in perioada verii. Ia putin mai multa greutate in rucsac, sub forma unor bidoane de apa, de exemplu, si antrenamentul de vara poate incepe mai devreme.
Fa-ti de acum planurile pentru trasee. Ghizii isi fac planuri detaliate pentru fiecare tura. Se familiarizeaza cu necesitatile legate de gestionarea terenului, isi iau notite despre abordare, repere, puncte de referinta si estimari de timp. Ei noteaza markerii importanti pentru gasirea traseului de catarare si – cel mai important – pregatesc un plan foarte detaliat pentru coborare. Aceasta te pregateste sa te mentii pe traseu, iti permite sa te relaxezi si reduce posibilitatea de esec din cauza planificarii defectuoase.
Planurile pentru turele viitoare de catarare duc adesea la succese ulterioare.
15. Care este cel mai bun mod in care poti maximiza aventurile de weekend?
De-a lungul saptamanii, fii atent la prognozele meteo pe o zona mai extinsa. Daca miercuri sau joi stii ca vremea a fost frumoasa pe o distanta de patru ore cu masina, iti poti incepe pregatirile pentru weekend. Fa din timp tot ce ai de facut si vei avea o tura perfecta de alpinism!
Surse: https://www.realbuzz.com/articles-interests/sports-activities/article/top-10-tips-for-mountaineering/
https://www.rei.com/blog/climb/mountaineering-tips-from-professional-guides
Comentarii recente