X

Iarna este momentul perfect pentru a te apuca de o activitate sanatoasa pentru inima si pentru a da jos unele dintre kilogramele nedorite pe care le-ai pus pe ici pe colo in vacanta. Acum e momentul perfect pentru a lua masuri, fara sa intri deloc in hibernare in sezonul rece! Ia-ti familia si mergi catre partiile de pe Valea Prahovei sau pe alte partii din tara sau chiar din alte destinatii, pentru un antrenament in aer liber, care iti face inima sa bata in ritm alert si care, dincolo de peisaje frumoase si de distractie, iti ofera si unele beneficii serioase pentru sanatate.


Pentru ca vremurile actuale o impun, inainte de a-ti face planuri de vacanta, iti recomandam sa contactezi destinatia in care vrei sa ajungi, pentru a te asigura ca este deschisa turistilor, ca au spatiu de cazare, ca respecta masurile de protectie specifice erei COVID-19, ca partiile pentru schi si snowboarding sunt deschise, ca ai la dispozitie centre de inchiriere echipamente, mijloace de deplasare pe partie, precum si zone unde poti bea un ceai sau o ciocolata calda.

Nu uita nici de restaurantele din statiuni, pentru ca nicio vacanta nu e vacanta cand mananci sandwich-uri in camera!
Daca reusesti sa iti rezervi vacanta perfecta si esti gata sa zburzi pe partie, iata si beneficiile de care te vei bucura cu ajutorul schiatului, dar si al snowboardingului.

1. Plus de calorii arse

Schiatul si snowboardingul sunt exercitii cardiovasculare excelente, care te pot ajuta, atat pe tine cat si pe membrii familiei tale, sa arzi calorii serioase si sa elimini din kilogramele in plus. Numarul de calorii pe care le arzi pe ora se bazeaza pe greutate si pe nivelul de pregatire, insa conform Facultatii de Medicina Harvard, o persoana care cantareste 85 de kg va arde 266 de calorii in 30 de minute de schi alpin.

Incepatorii pot obtine un plus de calorii arse urcand pe panta, in loc sa foloseasca teleschiul. Cat despre schiorii avansati, cu cat panta este mai abrupta, cu atat vor arde mai multe calorii, deoarece corpul trebuie sa lucreze mai mult pentru a-si mentine echilibrul. Crezi sau nu, vremea rece contribuie si ea la arderea caloriilor, deoarece corpul este fortat sa faca mai mult efort pentru a-si ridica temperatura.

2. Intareste musculatura zonei inferioare a corpului

Iarna aceasta du antrenamentul de la sala direct pe partie. Schiatul si snowboardingul targeteaza serios muschii zonei inferioare a corpului. Schiatul mentine in mod natural corpul in pozitia de genuflexiune, ceea ce intareste cvadricepsii, muschii hamstrings, gambele si fesierii.

Snowboard-ul lucreaza, de asemenea, unii muschi pe care probabil ca nu ii folosesti atat de des, asa cum sunt gleznele si labele picioarelor, care sunt implicate in miscare pentru a ajuta la directionarea placii si la mentinerea echilibrului.
Pentru ca vei fi distras de frumusetea zonei inconjuratoare sau prea concentrat pe coborarea pe partie, nu vei observa cat de tare te ard picioarele, dar garantat vei simti rezultatele in ziua urmatoare!

3. Imbunatateste flexibilitatea

Arta in sine de a echilibra si de a incorda trunchiul si grupele musculare cheie in timpul schiatului si snowboardingului face corpul mai flexibil. De asemenea, contribuie la reducerea luxatiilor si entorselor. Snowboardingul imbunatateste in mod deosebit flexibilitatea, deoarece necesita schimbarea frecventa si rapida a directiei si evitarea alunecarilor.

La fel ca in orice sport, este recomandat ca inainte sa mergi pe pista, sa ai o rutina de stretching. De asemenea, este binevenit sa faci cateva intinderi si dupa, pentru a evita aparitia leziunilor.
O rutina regulata de stretching, care se concentreaza pe grupele musculare de baza, va intari muschii abdominali, oblicii si soldurile, grupe pe care le utilizezi in schiul alpin.

4. Implica muschii trunchiului

Mentinerea corpului in pozitie verticala, fie pe schiuri fie pe snowboard, necesita cateva abilitati serioase de echilibrare si concentrare. Nu este usor sa ramai constant pe o panta alunecoasa, in timp ce iti faci drum pe traseu.

Pentru ca trebuie sa iti mentii constant echilibrul, vei forta muschii trunchiului sa lucreze intens si permanent, ceea ce imbunatateste tonusul muscular la nivelul abdomenului si rezistenta generala a trunchiului.
Schiatul si snowboardingul iti pun la incercare atat echilibrul cat si agilitatea, ajutandu-te sa eviti alunecarile si caderile odata ce inaintezi in varsta.

5. Imbunatateste starea de spirit

Miscarea in aer liber promoveaza o productie sporita de endorfine, ceea ce duce la un sentiment de eliberare si fericire. In plus, sporturile de iarna ofera familiilor timp impreuna in natura, momente extrem de importante iarna, cand zilele sunt mai scurte, iar timpul petrecut cu familia se reduce.
Indiferent de durata si de frecventa cu care faci aceasta activitate, schiatul si snowboardingul sunt extrem de benefice nu numai pentru sanatatea fizica, ci si pentru cea mentala.

6. Imbunatateste proprioceptia

Proprioceptia este capacitatea de a simti pozitia diferitelor parti ale corpului si efortul necesar pentru a le misca. Cu alte cuvinte, cand ridici mana catre fata, cu ochii inchisi, stii totusi ca mana ta este acolo, desi nu o poti vedea. Schiatul implica destul de mult echilibru si coordonare si trebuie sa fii constient de numeroasele miscari si pozitii usoare ale corpului, daca vrei sa schiezi bine si sa ramai in picioare. Proprioceptia slabeste odata cu inaintarea in varsta, deci cu cat esti mai implicat in activitati proprioceptive, cu atat va scadea mai greu.

7. Intareste oasele si articulatiile

Genunchii tai trebuie sa suporte tensiunea si greutatea corpului, cand te intorci si cobori cu miscari rapide, asa ca in timp ce schiezi iti intaresti de fapt si genunchii.
In plus, oasele devin mai puternice datorita impactului greutatii asupra picioarelor. Asadar, cand ai senzatia ca faci schi si te distrezi alaturi de familie si de prieteni, reusesti si sa previi deteriorarea genunchiului, sa tii osteoporoza la distanta si sa iti maresti capacitatea proprioceptiva.

8. Favorizeaza somnul profund

Dupa ce ai incercat un sport nou, fie el schi sau snowboarding, te vei simti epuizat in cel mai placut si benefic mod, cu atat mai mult cu cat vorbim despre sporturi care iti angajeaza intregul corp. Dupa ce ai petrecut ore bune pe partie, iti garantam ca nu vei mai pierde timp dand scroll pe toate retelele de socializare, plus YouTube, inainte de culcare si ca nu vei mai sta pana tarziu in noapte. Vei pune capul pe perna imediat si te vei bucura de o noapte buna de somn odihnitor.

9. Promoveaza obiceiuri alimentare sanatoase

Dimineata, inainte de o zi lunga si intensa pe partie, trebuie sa te incarci cu energie. Micul dejun este absolut obligatoriu! La pranz trebuie, de asemenea, sa realimentezi, iar la cina ai nevoie de o masa de recuperare. Datorita schiului si snowboardingului si efortului serios pe care il faci pe partie, vei fi in mod natural mai constient de alimentatie: va trebui sa consumi mai multe proteine, grasimi sanatoase, mai putin zahar, mai multe fructe si legume, pentru inceput.

10. Sporturile de iarna confera un look mai insorit

O zi petrecuta pe un deal sau pe un versant de munte acoperit de zapada, inconjurat de frumusetea autentica a naturii, te va face sa uiti de stresul vietii de zi cu zi si de agitatia cotidiana. De asemenea, vei beneficia de expunerea la vitamina D, ceea ce te va ajuta sa scapi de tulburarile afective sezoniere si sa iti imbunatatesti starea de spirit.

Surse: https://www.visitpa.com/article/top-5-health-benefits-skiing-and-snowboarding

https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-skiing/