X

tipuri de gandire

Convergent si divergent: cele 2 tipuri de gandire si urmarile lor

Un speaker a desenat, in cadrul unei conferinte, un punct pe o hartie, a ridicat hartia si i-a intrebat pe participanti ce vad. Raspunsul oferit de acestia a fost, desigur, “Un punct negru”, insa cel asteptat de speaker era… “O foaie de hartie cu un punct negru”.

Daca si tu tinzi sa vezi doar acel punct negru din viata ta, iata ce ar trebui sa stii despre cele 2 tipuri de gandire principale si despre cum ne afecteaza ele destinul.

Tipuri de gandire care iti pot trasa destinul

Cele doua tipuri de gandire reprezinta doua moduri diferite de a privi lumea: in timp ce o persoana a carui mod de a gandi este unul convergent vede doar un numar limitat de optiuni, o alta persoana care a imbratisat tipul de gandire divergent cauta mereu noi si noi optiuni. Cu alte cuvinte, “convergentul” aduna cele cateva optiuni evidente in acel punct, in timp ce “divergentul” priveste intreaga foaie, chiar daca, la prima vedere, nu mai exista nimic de vazut.

Sa dam un exemplu: sa spunem ca vrei sa faci miscare, coplesit fiind de orele lungi petrecute la birou, dar nu ai nicio sala de fitness pe aproape. In acest caz, renunti sau incerci, spre exemplu, sa faci jogging in parc?

Persoanele care gandesc “convergent” vad viata in alb si negru, in timp ce, de cealalata parte, exista o sumedenie de nuante de gri. In timp ce primul tip de gandire iti limiteaza, efectiv, viziunea asupra vietii (e ca si cum ai privi printr-un binoclu: vezi un lucru foarte bie, dar vezi doar acel lucru, nu si ce se afla in jurul lui), gandirea dvergenta te ajuta sa cauti solutii dincolo de ceea ce este evident, de ceea ce se gaseste in fata ochilor.

Desigur, gandirea convergenta poate fi folositoare in special atunci cand o aplicam in matematica sau stiinte exacte, dar in ceea ce priveste viata per ansamblu, nu vom face decat a ne restrangem posibilitatile, sa ne refuzam in mod inconstient noi experiente sau oportunitati.

Tu ce tip de gandire ai si cum ti-a influentat acesta viata?