X

terapia prin muzica

Terapia prin muzica, intr-o lume asurzitoare

Traim intr-o lume a sunetelor insa, din pacate, nu a celor mai placute sunete. Cei care traiesc in marile orase, in special, se lupta cu sunetele stridente, stresante, uneori chiar asurzitoare ale motoarelor de masini, claxoanelor, sau sirenelor masinilor de politie ori ambulantelor… Sunetele ne influenteaza starea mai mult decat ne-am putea inchipui, lucru pe care se bazeaza si terapia prin muzica.

Din fericire, pe langa sunetele iritante care ne polueaza fonic zilnic, avem acces si la sunete care au darul de a ne face bine: sunetele naturii si sunetele muzicii. Daca sunetele naturii au devenit mai greu de captat, fiind acoperite de sunetele evolutiei civilizatiei, avem acces zilnic la sunetele muzicii. Terapia prin muzica, sau meloterapia, este cunoscuta inca din antichitate, insa doar recent s-a demonstrat stiintific faptul ca muzica poate modifica undele cardiace si frecventa cardiaca.

Terapia prin muzica, practicata de mii de ani

Terapia prin muzica a fost folosita vreme indelungata in diferite culturi, pentru a trata durerile trupului si ale…sufletului. In acele vremuri insa, oamenii erau mai rabdatori, intelegand importanta timpului de vindecare. Iata cateva consemnari istorice, care stau dovada ca terapia prin muzica nu este o “inventie” contemporana a oamenilor de stiinta:

  • Istorisirea biblica despre Saul si David cuprinde o relatare despre puterea vindecatoare pe care o avea muzica din harpa a lui David asupra regelui Solomon.
  • Muzica indiana clasica din genul muzical raga este considerata, in traditia vedica, mijloc de tamaduire;
  • Cultura islamica vine  si ea cu un adept pentru terapia prin muzica, invatatul islamic al-Farabi (872-950) comentand in una din scrierile sale despre efectele terapeutice ale muzicii asupra sufletului;
  • Savantul englez Robert Burton (1577-1640), mentioneaza muzica si dansul ca metode de tratament pentru diverse afectiuni psihice;
  • In 1737, Elisabetta Farnesse, regina Spaniei, il cheama la curte pe unul dintre cei mai vestiti cantareti ai acelor vremuri, Farinelli. Misiunea acestuia era de a-i canta regelui Filip al V-lea, care suferea de depresie grava. Timp de 10 ani, seara de seara, Farinelli i-a oferit regelui concerte private, alinandu-i durerea .

Terapia prin muzica, acolo unde medicina ridica din umeri

terapia prin muzicaMuzica, acest limbaj universal capabil sa transceanda barierele culturale, cu o infinita putere asupra creierului, este la inceputul carierei terapeutice, cercetatorii incercand inca sa desluseasca felul in care ne influenteraza undele melodioase fizicul si psihicul.

Eu propun insa sa nu ii asteptam pe cercetatori sa inteleaga legatura subtila dintre sunete si organismul uman, ci sa profitam din timp de aceasta terapie prin muzica, bucurandu-ne de efectele ei minunate fara sa ne punem prea multe intrebari.