X

teatrul-de-papusi

Teatrul de papusi prezinta: Povesti de demult

Zilele trecute, aflandu-ma la o binecunoscuta piesa de teatru, m-am simtit cuprinsa de un fior venit parca dintr-un alt timp si pe scena marelui teatru am inceput sa vad un spectacol cu personaje ce nu depaseau jumatate de metru inaltime.

Papusile magice, asa cum le descoperisem in copilarie, erau din nou atat de vii in mintea mea. Oare cum am putut uita de ele?! Un sentiment de vinovatie si de rusine m-a cuprins de-ndata ce am realizat ca magia copilariei ma parasise fara ca eu sa-mi dau macar seama.

Cu siguranta iti mai amintesti emotiile care te incercau atunci cand in micul teatru de copii, se stingeau luminile si toata lumea astepta cu sufletul la gura sa intre ele, papusile. Spectacolele in care prindeau viata papusile au ramas intr-un sertar mic cu amintiri pretioase. Feti frumosi si Sanziene, printi si printese, balauri, zmei fiorosi, Gulliver sau Tom Degetel sunt cateva din personajele care populau scenele si ne bucurau sufletele de copii inocenti.

Teatrul de papusi inseamna magie. Povestile cu care parintii ne conduceau in fiecare noapte pe taramul viselor se transformau in realitate dupa ce auzeam gongul de inceput.

teatrul de papusiTeatrul de papusi si oamenii din spatele papusilor

Despre papusari am aflat mai tarziu si intreband-o pe mama cine sunt, ea mi-a spus ca sunt magicienii care trezesc papusile la viata. Raspunsul ei m-a incantat atat de mult incat mi-a ramas in minte pana azi, cand o mica parte din mine inca o crede.

Apoi am incercat sa descopar mai multe depre acesti magicieni. Am aflat prea putine despre ei, meseria de papusar fiind invaluita intr-un oarecare mister si aproape ca m-am bucurat ca nu mi-au fost dezvaluite mai multe lucruri.

Ce am putut afla totusi e ca meseria este una frumoasa si grea in acelasi timp, maiestria actorilor care manuiesc papusile fiind construita cu multa munca. Marionetele le devin de-a lungul timpului copii de suflet. Papusarii ajung sa le ingrijeasca, sa le vorbeasca, si chiar sa le manuiasca in afara spectacolelor, atat de mult le indragesc.

Teatrul de papusi ne asteapta cu portile deschise

Sunt putine lucruri care reusesc sa trezeasca atat de viu amintiri din minunata perioada a copilariei, care reusesc sa ne faca sa ne simtim din nou ca niste copii. Teatrul de papusi este unul din acele lucruri, portile lui fiind un portal catre vremuri neintinate de griji sau probleme de orice fel.

Some day you will be old enough to start reading fairy tales again.

(C. S. Lewis)

Personajele de poveste asteapta rabdatoare sa le redescoperim, sa recapatam macar o mica parte din inocenta copilariei si sa ne redeschidem ochii imaginatiei, pe care i-am tinut atat de mult timp inchisi. Acesti ochi nu vad sforile papusilor ci doar miracolul spectacolului dat de aceste fapturi magice…