X

SUV si 4X4. Cunosti diferentele?

Tu chiar crezi ca ai condus un 4×4 autentic pana acum?

In general, conducatorii auto adora SUV-urile. Dar poate ar trebui sa nu confundam un SUV cu un 4×4 pentru ca nu reprezinta acelasi lucru. SUV este prescurtarea de la Vehicul Sport Utilitar si poate fi asociat ca fiind un var primar al lui 4×4, dar cele doua masini sunt doi monstrii diferiti, cu doar cateva trasaturi comune.

Am sa explic: cand cineva vorbeste despre un 4×4, se refera, de obicei, la un vehicul off-road care are transmisie pe toate cele 4 roti. La inceput au fost Jeep-urile Willys, concepute pentru a dota armata Americana cu vehicule de teren usoare.

Dar pentru a putea trece peste stanci de dimensiuni mari si pentru a putea cobori cele mai abrupte pante, inginerii au dezvoltat un nou tip de transmisie: in loc ca motorul sa actioneze doar asupra a 2 roti, actioneaza asupra tuturor celor 4.

SUV si 4X4: ideale pentru drumuri accidentate

In mod traditional, transmisia unui 4×4 actioneaza doar asupra unui set de roti, pe rand, pana in momentul in care selectezi sa actioneze asupra tuturor celor 4 roti. Pentru un control total asupra masinii, se utilizeaza ‘axele diferentiale’ care asigura stabilitatea masinii in momentul in care una dintre roti nu mai are aderenta. In acest mod, puterea este transferata acolo unde e nevoie.

Si acum sa ne intoarcem la SUV-uri. Unele dintre ele beneficiaza de toate aceste tehnologii, dar ascunse sub paravanul unei masini mari de familie, altele doar arata ca un 4×4, dar a caror performanta este redusa.

Ambele tipuri de autovehicule poseda caracteristici asemanatoare: sunt inalte si asigura vizibilitate atunci cand conduci prin oras, poti sa depasesti obstacole destul de mari, iar spatiile de depozitare sunt foarte generoase, ideale pentru depozitarea echipamentelor de sport.

Experienta off-road de neuitat cu SUV sau 4X4

Cunosti vreun impatimit de SUV care isi doreste sa evadeze din oras si sa conduca un 4×4 adevarat?  Un cadou perfect pentru el este un voucher pentru o experienta off-road. S-ar putea chiar sa vezi lacrimi de bucurie. 🙂