X

sunt fericit

Cand ai spus ultima data „sunt fericit”?

Conform studiului „National Happiness”, realizat de curand in Romania, se pare ca mai bine de o treime dintre romani se declara fericiti: 14,3% dintre acestia se declara profund fericiti, 24,8% fericiti, 22,1% sunt aproape fericiti, iar 38,7% se declara nefericiti. Ce cred eu despre acest studiu? Ei bine, cred ca nu are neaparat legatura cu realitatea, cea pe care o vedem si o simtim in fiecare zi. Fericirea se poate simti, se poate declara, se poate observa, insa ramane totusi un lucru mult prea personal pentru fiecare dintre noi (si destul de abstract) pentru a putea fi interogat, tratat de un strain, bagat in chestionare, masurat, iar apoi transformat in procente sau grafice.

Ma intristeaza sincer ca oamenii se gandesc sa masoare fericirea si sa o afiseze ca rezultat al unui studiu, parca numai pentru a „linisti” masele. Suntem fericiti, clar?!

Sunt fericit sau…ma dau mare?

Sa lasam deoparte cifrele, lucrurile obiective si masurabile si daca e sa numaram ceva, sa numaram privirile si zambetele fericitilor, nu raspunsurile lor la intrebarea: „esti fericit?” sau… „cat de fericit esti, pe o scara de la 1 la 5?”. Cati dintre noi putem sa ne autoevaluam corect gradul de satisfactie, de fericire, cati dintre noi ne mintim ca ne este bine la un anumit loc de munca, ca suntem fericiti alaturi de partenerul nostru etc.? E reconfortant. Atunci, de ce credeti ca cei care au declarat: „Sunt fericit” cand au fost intrebati de un strain, au fost sinceri?

Fara sa va mai retin, sunt convinsa ca studiul despre care am citit numara doar declaratiile de fericire care,  asemenea declaratiilor de venit, sunt facute de ochii lumii si de cele mai multe ori nu prea corespund cu realitatea.

Sunt fericit oare?

Toti stim in adancurile noastre daca suntem sau nu fericiti, insa e mai greu sa o strigam lumii sau sa raspundem sincer la intrebari legate de fericire. Ar fi frumos ca o treime dintre romani sa fie fericiti. Permiteti-mi insa sa ma indoiesc, fara ca indoiala mea sa tinteasca direct tara in care traim. Cred ca sunt prea putini oameni fericiti pe toata planeta, punct. Hai sa crestem numarul, poate-poate statisticile vor corespunde intr-o zi cu realitatea.