Fie ca esti un fan inrait al Craciunului, fie ca vrei pur si simplu sa treaca mai repede si sa revii la viata ta normala, Sarbatorile sunt pline de momente ce induc o stare de stres. Avem tendinta sa uitam ca se intampla la fel in fiecare an si permitem totusi sa ajungem faliti nu numai financiar, ci mai ales emotional.
In loc sa fie un moment pentru odihna si bucurie, Sarbatorile de iarna sunt adesea stresante si chiar dureroase. Chiar si atunci cand facem planuri in avans, stresul Sarbatorilor se poate furisa in vietile noastre fara sa ne dam seama.
Iar cu noile restrictii de calatorie, ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19, a problemelor financiare, a situatiei politice din tara si a intregii situatii din lume in 2020 si 2021, cu totii ne simtim mai expusi decat intr-o perioada normala de sarbatori.
Ce este stresul Sarbatorilor?
Stresul Sarbatorilor (la fel ca orice alta forma de stres) este raspunsul corpului si mintii la responsabilitatile presante si la cererile din vietile noastre. Stresul este normal. Cand avem parte de o amenintare – fie ca este vorba despre traficul haotic de Sarbatori, despre membrii pasivi-agresivi ai familiei, sau despre o cearta la masa de Craciun – creierul ne umple corpul de hormoni de stres, asa cum sunt cortizolul si adrenalina. Corpul nostru se pregateste sa treaca la actiune, pulsul creste, pupilele se dilata, iar muschii se incordeaza.
Pe termen scurt stresul poate fi util, pentru ca el ne mentine concentrati si in stare de alerta. Dar o viata traita intr-o stare cronica de stres duce la probleme grave pentru sanatatea noastra mentala si fizica. E ca si cum ai pune in acelasi timp piciorul pe acceleratie si pe frana: pana la urma motorul se duce, franele cedeaza si bagam masina in pamant!
Sarbatorile trebuie sa fie minunate, dar adesea sunt solicitante. Iar in lumina tuturor listelor de cumparaturi, a planurilor de calatorie, a conversatiilor ciudate din familie si a miilor de mici asteptari pe care le avem de la noi insine, acest sezon impune sa ne acordam un respiro.
Fara doar si poate vor avea loc evenimente stresante, dar partea buna este ca avem puterea de a alege cum raspundem acestor evenimente. Si sa fim sinceri: anii 2020 si 2021 au fost plini de provocari financiare, de restrictii de calatorie, de probleme legate de sanatate si de nonsensuri politice, printre altele. Iar asta face ca anul acesta Craciunul sa fie poate momentul perfect pentru un reset complet.
Sarbatorile nu trebuie sa fie stresante si atat de pline de drama. Recapatandu-ti controlul asupra atitudinii tale, asupra abordarii conflictelor si asupra actiunilor, vei putea reduce stresul Sarbatorilor in mod radical.
6 moduri de a reduce stresul Sarbatorilor
1. Stabileste limite in program
Pe tot parcursul Sarbatorilor, tu esti cel care decide unde merge, cat de mult sta acolo, pe cine inviti la tine acasa si cati bani cheltui. Poate parea ca mama ta, socrul sau un var mai indepartat vor fi cei care iau deciziile, insa nimic mai gresit! Tu alegi!
Este extrem de important sa stabilesti limite inainte sa te cufunzi pana la gat in festivitati de Craciun. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa te trezesti ca discuti politica alaturi de un var indepartat, cu tot felul de conceptii stupide, sau ca faci cea de-a cincea casuta de turta dulce pentru o alta vizita sau pentru un alt eveniment caritabil si folosesti ca garnitura frustrarea.
Alege sa stabilesti limite acum! Decide ce este important pentru tine si protejeaza aceste lucruri cum poti mai bine.
Inainte de a te inhama la planuri de calatorie sau de a primi musafiri, decide care iti este limita. Trei zile? Doua saptamani? Daca esti casatorit, stai de vorba cu partenera de viata si puneti la punct un plan care sa functioneze pentru amandoi.
Si nu uita ca nu trebuie sa conduci sau sa zbori mii de kilometri ca sa ajungi intr-un loc neprimitor sau nesigur. Poti spune nu. Pur si simplu, nu te duce! Insa daca ai promis ca te vezi cu familia, trebuie sa o faci cu o atitudine pozitiva. Se numeste comportament matur.
2. Evita conflictele in familie
Pana si cele mai minunate familii din lume te pot innebuni. Asa ca anul acesta, inainte de a-ti face bagajele pentru a merge in vizita la ai tai, stai putin si gandeste-te la potentialele conflicte ce ar putea aparea in familie. Daca unchiul tau obisnuieste sa conteste vehement si chiar sa injure non-stop un anumit grup de persoane, fie el politic sau de alt fel, nu fi surprins sa-l auzi facand acelasi lucru si anul acesta. Nu il poti schimba, insa poti schimba felul in care raspunzi tu. Ii poti cere sa se opreasca sau poti sa te ridici si sa pleci. Stabileste-ti clar in minte si in inima ce vei tolera si ce nu vei tolera anul acesta
de Sarbatori.
Anul acesta oamenii vor vorbi despre politica, despre COVID, despre vaccin, despre economie… Decide cu cine si despre ce vrei sa vorbesti si nu te implica in discutii care stii ca se vor termina rau. Crezi sau nu, e realizabil. Nu trebuie sa te supui nici pe tine si nici familia ta la o cearta incinsa in care nu vrei sa fii implicat. Nu uita de limite.
Daca mergi in vizita la familie, poti chiar sa trimiti un mesaj inainte, in care sa spui deschis ca nu vrei sa vorbesti despre politica sau despre problemele fratelui tau si ca daca cineva incalca acordul facut, esti liber sa pleci fara suparare. Fii atent la semnalele corpului tau, iar daca te simti inconfortabil, ciudat, nesigur sau jenat, daca cineva se imbata si devine agresiv verbal, poti decide sa pleci oricand.
3. Concentreaza-te pe ceea ce poti controla
Exista doar doua lucruri pe lumea asta pe care le poti controla: gandurile si actiunile personale. Atat! Nu poti controla ceea ce spun parintii tai la masa, la fel cum nu poti controla atitudinea copiilor tai. Iar alegand sa renunti la ceea ce nu poti controla, vei reduce in mod automat nivelul de stres cu care te confrunti, refuzand sa suporti problemele altora.
Poti incerca un exercitiu: in cele mai stresante perioade din viata, fa in fiecare dimineata o lista cu ceea ce te streseaza. Noteaza apoi lucrurile pe care le poti controla. Orice altceva poate ajunge la gunoi. Preia controlul asupra gandurilor si actiunilor tale si fa ceea ce e mai bine pentru tine si pentru familia ta.
4. Fii constient de rolul pe care il ai intr-un context
Se intampla uneori sa avem parte de stres pentru ca ne asumam roluri pe care nimeni nu ne-a cerut sa le indeplinim. De exemplu, daca mergi acasa la iubita ta de Craciun si trebuie sa dormi pe o canapea incomoda si sa mananci lucruri ciudate, aminteste-ti ca nu esti vedeta serii. Nu e casa ta, asa ca nu comenta si sustine-ti iubita. Nu doar ca va avea o parere si mai buna despre tine, dar vei avea si votul de incredere al parintilor ei.
Iar daca tu esti cel care isi invita partenerul la o cina in familie, fii o gazda primitoare.
Nu uita ca oaspetele tau trebuie sa se simta bine: afla care sunt mancarurile sale preferate sau daca tine vreo dieta specifica si admite ca e posibil sa aiba o stare melancolica pentru ca nu este in familia sa de Craciun.
Daca mergi la socri si stii ca nu te plac, alege sa nu te incarci cu o atitudine pasiv-agresiva, sau cu parerile lor despre parenting. Alege sa fii bun si sa nu iei in seama criticile fara rost.
5. Spune NU
Probabil ca iubesti Craciunul, ca noi toti de altfel, insa e absurd sa incerci sa participi la un milion de petreceri, la schimburi de ornamente si la toate intalnirile cu nasi, fini, prieteni, rude, vecini, colegi de serviciu… Mai ales in perioada COVID.
Nu poti fi peste tot in acelasi timp. Fii sincer cu tine insuti cu privire la ceea ce poti face, iar daca e prea mult pentru tine spune! In loc sa mergi la cinci petreceri de Craciun, alege una sau doua. Prioritizeaza timpul familiei tale si implica-te doar in ceea ce vrei cu adevarat sa faci. Conteaza calitatea, nu cantitatea, asa ca va trebui sa faci si de data aceasta alegeri!
6. Protejeaza-ti timpul liber
Craciunul este perioada aceea a anului in care simti nevoia sa daruiesti, insa nu darui atat de mult din tine incat sa nu mai ai nimic de dat. Pastreaza-ti pacea si linistea si iti vei pastra sanatatea. Fa-ti timp sa te bucuri de lucrurile care iti plac. Citeste o carte, sau uita-te la unele dintre filmele preferate de Craciun, care te fac sa intri in spiritul Sarbatorilor.
Pentru a-ti mentine bucuria intacta, acorda-ti un timp in care sa respiri intre petreceri, calatorii, deadline-uri la birou si iesiri la cumparaturi.
Incearca te rezumi la rutina ta normala. Daca o zi obisnuita incepe cu o cafea si cu cititul ziarului, nu sari peste lucrurile care iti face placere. Putina normalitate te ajuta sa iti mentii calmul si sa ramai concentrat pe ziua pe care o ai in fata. In plus, este un mod excelent de a te mentine sanatos, mai ales cand ai o casa plina de rude in formula extinsa (inclusiv socrii, desigur!).
Desi stresul este normal si chiar sanatos uneori si cu o anumita masura, daca nu ne ascultam corpul si nu raspundem bine la stres, acesta se va transforma rapid in anxietate. Si nimeni nu isi doreste asta, mai ales in perioada Sarbatorilor. Asadar, urmeaza sfaturile de mai sus si te vei bucura anul acesta de niste sarbatori perfecte si fara stres!
Sursa: https://www.ramseysolutions.com/personal-growth/holiday-stress
Comentarii recente