X

spune adevarul

Spune adevarul!

Ei bine, daca pana acum vedeam adevarul ca pe o trasatura a verticalitatii caracterului nostru, ca pe ceva care ne face cinste, iata ca a venit momentul sa percepem adevarul si ca pe altceva: ca pe un medicament si chiar unul bun, pentru trup si…minte. Conform unui studiu al Universitatii din Notre Dame, SUA, citat de Time.com, oamenii care renunta la minciuni devin mai sanatosi fizic si mental. In acelasi timp, sinceritatea pare ca sedimenteaza si faciliteaza relatiile, respectiv interactiunile sociale. Ei, cum ar fi sa auzi la TV: „Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati consumul de sare, zahar si minciuni!”. Spune adevarul, e pentru binele tau!

Experimentul „Spune adevarul”

110 adulti au fost recrutati pentru acest experiment: jumatate dintre ei au fost indemnati sa nu mai minta timp de 10 saptamani; li s-a permis in schimb sa omita adevarul, sa tina secrete sau sa evite raspunsurile la anumite intrebari. Cealalta jumatate a primit doar sarcina de a numara minciunile spuse saptamanal.

In fiecare saptamana, participantii la experiment au fost supusi unui test de detectare a minciunilor si au completat un chestionar privind sanatatea lor fizica si mentala, si calitatea relatiilor interumane.

Spune adevarul: „doftoriceste-te” in mod natural!

Iata si rezultatele: ambele grupuri si-au redus numarul de minciuni pe durata experimentului, iar cei care au fost indemnati sa spuna adevarul s-au abtinut mai mult de la nascociri si asa si-au imbunatatit sanatatea fizica si mentala. De exemplu, cei care au spus doar trei minciuni pe saptamana au ajuns sa se planga cu 4 ore mai putin de probleme la nivel mental – tristete, stres – si cu 3 ore mai putin de probleme la nivel fizic, cum ar fi durerile de cap sau cele in gat.

Eu zic ca rezultatul nu e rau deloc si, cum medicamentele se scumpesc pe zi ce trece, nu ar fi rau sa apelam la doctoriile care nu ne costa nimic si ne fac atat de bine din toate punctele de vedere. Spune adevarul – un medicament minune; se administreaza fara prescriptie medicala.