Sporturi extreme, sporturi care te definesc.
Pana acum, cand auzeai ca cineva pronunta cuvantul „sporturi” cu siguranta iti venea in gand imaginea unei echipe, sau a unei competitii sportive.
Intr-o lume in care identitatea personala e din ce in ce mai importanta, au inceput sa apara alte tipuri de sporturi, care ne definesc ca indivizi unici, capabili sa faca lucruri nemaipomenite. Asa-numitele sporturi extreme, cele la care ma refer acum, sunt antitodul existentei conventionale, al rutinei si al plictiselii, antidotul banalului.
Sporturi extreme. Clasificare
Sporturile extreme au radacini in manifestarile subculturale din anii ’60, dar au inceput sa se dezvolte abia dupa anii 1980. In anul 2004, autorul Joe Tomlinson a clasificat sporturile extreme in functie de mediul in care se practica, astfel:
- Sporturi extreme terestre: BMX, motocross, skateboarding, snowboarding, schi extrem, freestyle ski, ciclism montan, alpinism, snowmobil, ciclism viteza, schi viteza, scootering (sanie), yachting pe gheata si pe teren, indoor climbing, adventure racing, aggressive inline skating, caving, mountain biking, sandboarding.
- Sporturi extreme acvatice: surfing, cliff diving,windsurfing, free-diving, jet skiing, scuba diving, barefoot water skiing (schi nautic cu picioarele goale), curse cu barci de motor, snorkeling, navigatie viteza, wakeboarding, whitewater kayaking ,
- Sporturi extreme practicate in aer: bungee jumping, sky flying, BASE jumping, sky diving, sky surfing, gliding, hang gliding, high wire.
Cum in fiecare an segmentul de sporturi extreme creste, e foarte posibil ca aceasta clasificare sa cuprinda o mica parte din sporturile care se practica in prezent.
Sporturi extreme vs. Sporturi traditionale
Care este factorul care ii ofera unui anumit sport statutul de sport extrem? Se pare ca factorul de risc nu este intotdeauna, asa cum ne-am astepta, definitoriu pentru un sport extrem. Putini cunosc faptul ca exista sporturi traditionale ce prezinta un factor de risc mult mai ridicat decat anumite sporturi numite extreme.
Un exemplu de sport traditional periculos il reprezinta rugby-ul, care este deosebit de agresiv si pune cu adevarat in pericol vietile celor care il practica. In plus, in cazul sporturilor extreme, calitatea echipamentelor sportive si siguranta oferita de acestea au crescut de la an la an, atingand un nivel foarte ridicat.
Cand spunem sporturi extreme, in primul rand nu ne referim la sporturi ajunse in mainstream. Asa cum exista cultura muzicii underground, putem vorbi si de cultura sporturilor extreme – ambele sunt dedicate unui public neconvetional. Cat e extrem si cat e marketing ? Asta poti sa testezi doar pe pielea ta… 😉
Sporturi extreme…pe bune
Majoritatea sporturile extreme inseamna cu adevarat pericol, adrenalina, experiente de neuitat. Aceste sporturi ne deschid ochii spre o lume a senzatiilor tari, o lume guvernata de putine reguli, in care frica e subiect tabu, o lume cu totul si cu totul deosebita.
Acum, ca sa-ti trezesc putin apetitul pentru extrem te invit sa dai play urmatorului filmulet. Enjoy! 🙂
Comentarii recente