X

In functie de zona din care provii, probabil ca folosesti diferite denumiri pentru aceasta activitate, printre care “spelunking”, “potholing”, “caving” sau “speologie”, insa in general inseamna cam acelasi lucru. In Romania se foloseste termenul speologie, insa de ceva timp un alt termen folosit pentru a descrie aceasta activitate este si “caving”. Potrivit Wikipedia, “caving” inseamna modul recreational de petrecere a timpului liber explorand sisteme de pesteri salbatice.

Potrivit DEX, speologia este stiinta care are ca obiect explorarea si studiul complex al pesterilor.
Pentru ca incepatorii pot considera ca este o activitate destul de intimidanta, ai mai jos un ghid complet, comprimat, care va contribui la demistificarea acestui sport si poate chiar te va incuraja sa il incerci la un moment dat.

De ce sa faci speologie sau caving?

Desi pe multi ii poate intimida, speologia este activitatea perfecta pentru linistirea curiozitatii copilului interior de care cu totii uitam din cauza ritmului vietii cotidiene. Este, practic, un mod de a patrunde in necunoscut si de a explora un ecosistem complet strain si plin de surprize.

Speologia sau cavingul poate fi considerat o experienta extra-pamanteana, ceea ce este cumva ironic pentru ca niciodata nu vei fi mai “in interiorul” Pamantului decat atunci cand patrunzi intr-o pestera. Pesterile pot fi vazute ca niste capsule ale timpului, pentru ca aici este foarte usor sa pierzi notiunea timpului, mai ales in absenta luminii zilei. De la pasaje inguste pana la abisuri fara sfarsit, pesterile sunt oricum, numai nu uniforme in ceea ce priveste relieful, ceea ce inseamna ca iti vor testa constant limitele corpului.

Daca nu ti-e teama sa patrunzi in adancuri si sa te murdaresti, speologia este activitatea ideala pentru tine. Taratul prin suprafete noroioase sau strecuratul prin pasaje inguste iti va da sentimentul ca esti una cu natura. Iar daca mai ai nevoie de un motiv in plus, poti practica speologia si ca sport, pentru a arde calorii, fiind o activitate foarte solicitanta si extrem de tehnica, ce poate fi comparata cu alpinismul sau cu scufundarile.

Ce presupune exact explorarea unei pesteri?

Totul se rezuma la acest rapuns. La ce te poti astepta cand mergi sa explorezi o pestera? Desi in mod cert e mai bine sa experimentezi pe cont propriu, decat sa citesti despre ceea ce fac altii, iti va fi de folos sa stii dinainte cateva tehnici pe care le vei exersa, sub supravegherea unui instructor, desigur. Exista doua tipuri principale de explorare a unei pesteri.

Speologia pe orizontala

Contrar asteptarilor, explorarea pesterilor in plan orizontal nu inseamna neaparat ca pasajul din pestera este orizontal. Aceasta este cea mai elementara forma de speologie, ideala pentru incepatori. Unele tehnici care ti-ar putea fi utile atunci cand te strecori prin locuri inghesuite pot fi scramblingul, traversarea, asigurarea sau auto-asigurarea.
Tehnicile de explorare orizontala a pesterilor precum cele de mai sus pot parea dificil de inteles, dar ele pot fi puse cu usurinta in practica.

Speologia pe verticala

Explorarea unei pesteri in plan vertical, pe de alta parte, este exact asa cum indica si numele sau. Ea implica urcarea sau coborarea pe pasaje verticale din pestera si necesita un grad mult mai avansat de cunostinte. Nu putem acoperi totul, insa iata mai jos cateva elemente de baza pentru aceasta tehnica:

  • Coborarea sau rapelul – o coborare controlata intr-o pestera verticala folosind desigur o coarda. Pentru o coborare verticala, speologii folosesc diferite tehnici, mergand de la legarea corzii in jurul corpului pana la folosirea de coboratoare (rack).
  • Scrambling – aceasta tehnica este folosita pentru catararea pe teren abrupt si necesita folosirea mainilor, iar corpul devine una cu terenul, pentru un echilibru mai bun.
  • Chimneying – foarte frecvent in timpul speologiei vei avea de trecut sau de urcat pe pasaje stramte. Chimneyingul este tehnica in care spatele se sprijina pe unul dintre pereti, iar talpile picioarelor pe celalalt perete, corpul ramanand suspendat in aer. Aceasta tehnica iti permite sa te simti confortabil fara sa te ranesti.
  • Scaritele din coarda – desi este o tehnica invechita, nu stii niciodata cand o poti intalni. Scaritele arata exact asa cum indica si numele lor – doua corzi paralele lungi, conectate prin stinghii, pentru a crea trepte. Asa cum iti poti imagina, acest instrument se poate dovedi extrem de important pentru coborare sau urcare.

Cine poate face speologie?

In functie de pestera, chiar si copiii cu varste de 6 ani pot face speologie. Acesta este raspunsul scurt la intrebarea de mai sus, insa ca sa fim corecti pana la capat, trebuie sa spunem ca absolut toti cei care intra intr-o pestera trebuie sa isi ia toate masurile necesare de precautie. Speologia vine cu diferite dificultati pentru diferite persoane, astfel ca va trebui sa te adaptezi.

Speologia nu este in mod cert o activitate potrivita pentru persoanele claustrofobe. Pasajele inguste si scunde te pot epuiza psihic si nu trebuie luate deloc cu usurinta.
Copiii cu varste sub 17 ani trebuie sa fie insotiti de un adult atunci cand fac speologie. Persoanele care sufera de teama de inaltimi, cele care au o sanatate precara a inimii, femeile insarcinate in peste 3 luni, persoanele cu probleme grave de spate sau cele care sufera de teama de intuneric, trebuie sa stea de vorba cu medicul inainte de a intra intr-o pestera.

Daca nu iti propui sa treci la un nivel avansat de speologie – explorarea pe verticala sau scufundarile in pestera (care reprezinta un sport diferit) de pilda – nu ai nevoie de certificat sau de antrenament, insa este recomandat ca prima data sa mergi alaturi de un grup cu experienta.
Ceea ce este interesant este ca si persoanele cu dizabilitati se pot bucura de caving. Exista chiar pesteri naturale accesibile persoanelor care se deplaseaza in scaun cu rotile, acesta fiind un mod prin care natura ne transmite ca daca exista vointa, vei gasi intotdeauna o cale.

Necesarul pentru speologie

Speologia sau cavingul este o activitate cu putine pretentii si nu necesita investitii foarte mari, decat daca vrei sa te apuci de speologia in plan vertical, unde vei avea nevoie de mai multe tipuri de echipamente. Pentru ca acesta este un ghid pentru incepatori, ne vom rezuma la aspectele de baza. Iata care este lista cu articole esentiale pe care trebuie sa le ai pentru speologie.

Haine
  •  Casca de protectie cu lanterna frontala si o sursa alternativa de lumina;-
  •  Lenjerie (polypro);
  •  Genunchere;
  •  Tricouri si pantaloni de schimb;
  •  Combinezoane intregi de speologie;
  •  Bocanci;
  •  Manusi.

Poarta intotdeauna casca de protectie cu lanterna frontala, bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi, si nu uita niciodata de manusi.

Alimente
  •  Alimente;
  •  Apa de baut;
  •  La acestea se va adauga o punga mare pentru gunoi.
Articole de rezerva si siguranta
  •  Statii radio FRS;
  •  Numere de telefon de urgenta;
  •  Harti;
  •  Indicatii si descrieri ale pesterii;
  •  Prosop;
  •  Mancare si apa de rezerva.

Daca faci speologie alaturi de un instructor sau de un ghid, ei vor avea grija in general de echipamentul necesar, precum combinezon intreg, casca de protectie cu lanterna frontala, genunchere si cotiere, manusi, bocanci si echipamente de catarare.

Pericolele speologiei

Principalul pericol pe care il vei avea de infruntat atunci cand pornesti in explorarea pesterilor este riscul inundarii, ceea ce inseamna ca poti ramane blocat in pestera timp de cateva zile. Pentru a fi pregatit pentru acest pericol, este indicat sa ai la tine rezerve de apa si de mancare si sa intri in pestera numai alaturi de un ghid.

Alte riscuri rare, dar realiste, implica accidentari sau caderi, ratacire, hipotermie si extenuare fizica.
Cu toate acestea, nu trebuie sa iei totul in tragic! La fel ca in orice alt sport, este important sa iti cunosti limitele. Cu un research bun, in compania adecvata si cunoscand tot ce trebuie sa stii despre acest sport, te poti feri de potentialele riscuri fara nicio problema.

Cursuri de speologie pentru incepatori

Exista diferite tipuri de cursuri pentru incepatori, insa in general cel mai bun curs este iesirea intr-un tur insotit de ghid. Traiectoria tipica pentru majoritatea incepatorilor in speologie este urmatoarea:

  • Excursii ghidate de speologie – un ghid experimentat si bine informat te va conduce printr-un ecosistem complex de pesteri.
  • Curs pentru incepatori sau curs introductiv – acest curs te ajuta sa pui bazele experientelor tale independente de speologie. Vei invata aici cum sa detectezi pericolele, cum sa navighezi prin pesteri, istoria pesterii in care intri, identificarea formatiunilor minerale si fosile unice, procedurile de urgenta.
  • Cursuri intermediare de speologie – odata ce ai capatat bazele cunostintelor in acest domeniu, esti gata sa inveti tehnici de speologie, folosirea unor echipamente precum coarda si dispozitivele de coborare si scaritele, precum si sa explorezi pesteri adanci si mine.
  • Cursuri avansate de speologie – daca iti place cu adevarat si esti hotarat sa inveti totul despre speologie, cursul pentru nivel avansat te va invata tehnicile de folosire a corzii, rapelul si coborarea, instalarea punctelor de ancorare, precum si tehnici de auto-salvare.

Sursa: https://blog.manawa.com/en/outdoor-activities/caving/caving-for-beginners-the-complete-guide/