X

small talk

Small talk sau cum sa…umpli pauzele stanjenitoare

E dimineata, astepti autobuzul in statie si brusc langa tine apare colega de liceu cu care abia daca ai schimbat cateva vorbe in 4 ani de zile. Stii ca mai ai de asteptat masina cel putin un sfert de ora, timp pe care trebuie sa il umpli cu mai multe vorbe decat v-ati spus tot liceul. Esti adult acum, si nu mai poti sa te prefaci ca nu vezi pe cineva, trebuie sa fii capabil sa intretii o conversatie cu oricine, oricand – iti spune vocea din capul tau. Englezii numesc aceasta treaba small talk, englezism pe care l-am adoptat calduros si noi de vreo cativa ani, desi nu ne era strain conceptul nici inainte de a imbratisa englezismul.

Small talk: cele mai atacate subiecte

Talk to anyone about himself and he will listen without interrupting. ~ Herber Prochnow

Unii spun ca e o arta, altii spun ca e o conventie sociala idioata, mai sunt si anxiosii care o urasc, eu zic ca discutia in cauza e un test de comunicare pe care ar trebui sa fim capabili sa il trecem. Deci, despre ce vorbim atunci cand ne aflam in preajma unui cunoscut cu care nu suntem foarte apropiati si se asterne acea liniste apasatoare, ce trebuie sparta?

Cateva clisee salvatoare si cateva idei noi

Vreme – un subiect devenit deja clasic pentru small talk, poate fi atacat cu usurinta in cele mai diferite ipostaze, avand un caracter neutru si neprezentand potential de a duce discutia intr-o directie diconfortanta. Asadar, un fel de Elvetia a subiectelor de small talk, prognoza meteo e o cale usoara de a te scoate din incurcatura.

Despre situatie si loc: Un subiect la indemana il reprezinta situatia in care te afli sau locul in care te gasesti.

Scoala/ Locul de munca: Un subiect foarte bun – oamenii adora sa se planga sau sa se laude pe aceasta tema.

Stiri: Poti sa furi un subiect de conversatie din ultimul program de stiri urmarit, ai grija doar ca stirea asupra careia te-ai oprit sa se afle macar putin in aria de interes a partenerului de discutie.

Prieteni comuni: Ei bine, da, o mica barfa despre „ce a mai facut” X-ulescu poate rupe sau evita linistea chinuitoare si va poate oferi o mica doza de placere…vinovata. 😉 Incearca sa eviti pe cat posibil afirmatiile malitioase la adresa cunoscutilor, relatiile dintre oameni se pot schimba radical de-a lungul anilor, asa ca fii prevazator!

Alte idei: filme, concedii, hooby-uri, interese comune, sport etc.

Ce sa eviti atunci cand faci small talk

Atunci cand incerci sa spargi linistea ce se asterne si vrei sa faci small talk cu cineva pe care l-ai cunoscut de curand, sunt unele…sa nu le spunem neaparat restrictii, dar subiecte pe care ar fi indicat sa le eviti, pentru ca ar putea degenera in discutii neplacute.

  • Lucruri intime, sanatate, bani, probleme familiale
  • Divort sau moarte
  • Terorism, razboi, ciuma, foamete
  • Previziuni economice sumbre
  • Sex, politica, religie etc.

Dincolo de asta, eu zic ca esti pregatit sa faci small talk. 😉