Zborul cu parapanta este sigur? Aceasta intrebare este printre cele mai frecvente pe care le primesc instructorii de zbor, iar cel mai bun raspuns pe care un instructor de zbor il poate da, indiferent de scoala la care preda este “cu noi zborurile cu parapanta sunt sigure”.
Orice instructor de scoala de parapanta ar trebui sa fie sigur pe masurile de siguranta pe care le ofera elevilor sai sau celor care vin sa incerce pentru prima oara in viata un zbor in tandem si sa poata spune perfect convins ca da, zborul cu parapanta este o activitate sigura. Cat despre masurile de siguranta, vom aprofunda in cele ce urmeaza cateva aspecte legate de acestea.
Siguranta in sporturile extreme
Zborul cu parapanta poate fi considerat unul dintre sporturile extreme, si la fel ca in cazul tuturor sporturilor extreme, siguranta este si aici de mare importanta! Sporturile extreme atrag aventurieri, persoane care cauta senzatii tari si care sunt mereu in cautarea unor moduri noi de a-si testa limitele.
Desi testarea limitelor te face mai puternic, trebuie sa iti amintesti intotdeauna motivele pentru care aceste limite exista si sa te folosesti mereu de simtul realitatii si de o judecata sanatoasa. Asa cum nu ai apasa la maxim pedala de acceleratie prima data cand urci intr-o masina, nu trebuie sa grabesti lucrurile nici cand vine vorba despre activitatile extreme.
Practic, zborul cu parapanta este sigur atata timp cat il faci sa fie sigur! Un instructor iti va spune ca cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii atunci cand zbori cu parapanta nu este viteza vantului, nici presiunea aerului si nici daca ai sau nu o vizibilitate buna si nici vreun alt factor care tine de conditiile inconjuratoare. Totul tine in primul rand de atitudinea ta si de pregatirea ta.
Daca ar trebui sa facem din nou o paralela intre parapantism si condus, ar trebui sa spunem ca o persoana care nu a urcat niciodata la volan, desi are un instructor bun care il va antrena astfel incat sa conduca pe cat de sigur cu putinta, va conduce cu mult mai multa atentie decat cineva care a trecut prin intregul proces de instruire si care conduce acum cu o atitudine foarte lejera.
Poti spori siguranta in timpul zborului cu parapanta abordand acest sport in mod sistematic. Verificarile adecvate de siguranta cu privire la echipamente si disciplina din timpul zborului te pot ajuta sa eviti cele mai periculoase situatii si sa te asiguri ca supravietuiesti experientei si ca vei mai zbura si in alte zile.
Siguranta primului salt
Daca vrei sa zbori pentru prima oara in cadrul unei scoli de parapanta sau intr-o vacanta, nu iti face griji, o vei face in tandem cu un instructor. In general centrele de agrement care organizeaza astfel de zboruri au in echipa lor piloti de parapanta care nu numai ca au ani multi de experienta, dar au si abilitati personale excelente si iti pot explica ce fac in timpul zborului si te fac sa te simti in siguranta alaturi de ei.
Majoritatea incepatorilor care zboara in tandem se simt usurati cand se afla pe cer si se bucura de priveliste si de experienta.
Zborul in tandem cu un instructor este, practic, cea mai sigura solutie pe care o poti alege, iar instructorii isi iau in general toate masurile, astfel incat sa poti fi sigur ca experienta ta va fi una remarcabila si ca te vei bucura de siguranta maxima.
Evolutiile in ceea ce priveste echipamentul pentru zborul cu parapanta
Echipamentul care se foloseste in prezent pentru parapantism este cu mult mai sigur in comparatie cu perioada anterioara. El este conceput in asa fel incat sa permita ajustari facute cu usurinta in timpul zborului in cazul in care exista vreo forma de disconfort.
Dincolo de calitatea echipamentului, va fi necesar sa faci intotdeauna verificari regulate ale echipamentului. Majoritatea greselilor apar din cauza neglijentei, fie atunci cand pilotul nu verifica echipamentul, fie atunci cand evalueaza in mod gresit conditiile meteorologice inainte de zbor.
Statistici legate de zborurile cu parapanta
Poate ca pare destul de periculos sa fii sus in cer, cu foarte putine lucruri care te pot proteja in eventualitatea unei caderi… Dar hai sa fim realisti si sa analizam putin cifrele legate de siguranta zborului cu parapanta, mai ales daca esti genul de persoana care prefera sa cuantifice riscurile pe care si le asuma.
Un studiu privitor la accidentele legate de zborurile cu parapanta a conchis ca din 242.355 de salturi cu parapanta analizate in intervalul cuprins intre 2004 si 2011, 82 de persoane au avut parte de lovituri serioase si 18 si-au pierdut viata. Asta inseamna un procent de numai 0.007%.
In tarile in care aceste statistici exista, se spune ca in fiecare an un pilot din 11.000 are un accident. In comparatie cu cifrele referitoare la condusul auto, unde 1 sofer din 10.000 are un astfel de accident, putem vedea ca zborurile cu parapanta sunt la fel de sigure, daca nu chiar ceva mai sigure decat condusul pe drumuri publice. Chiar si atunci cand comparam cu alte activitati sportive ceva mai “extreme” putem spune ca pana si calaritul este mai periculos decat zborul cu parapanta.
Plus de adrenalina fara pericole
In zborurile cu parapanta, nu viteza este cea care te face sa simti adrenalina pura. Pentru cei care sunt dependenti de viteza exista alte sporturi extreme care in mod cert aduc mai multe satisfactii.
Imagineaza-ti zborul cu parapanta mai degraba ca pe o experienta relaxanta care iti permite sa te bucuri de privelisti, decat ca pe ceva care iti face inima sa bata cu putere!
Dar daca vrei sa ai parte de ceva mai multa adrenalina, poti incerca si cascadoriile in aer, pe care le poti face tot cu parapanta, dar desigur dupa ce devii ceva mai initiat in acest sport. Acrobatiile cu parapanta iti vor face in mod cert inima sa bata mai tare si te vor face sa simti suficienta adrenalina pentru o experienta pe care ti-o vei aminti mult timp.
Teama este un lucru bun
In general se poate spune ca zborul cu parapanta este sigur atata timp cat inveti de la un instructor bun, sau atata timp cat zbori alaturi de un instructor bun. Insa se intampla uneori ca incepatorii sa devina prea relaxati si sa nu mai fie la fel de atenti. Asadar, daca vrei sa te distrezi cand esti in aer, nu renunta la concentrare doar pentru ca ti se pare ca este mai simplu decat te-ai fi asteptat si ca nu are ce sa se intample. Pastreaza o doza pozitiva de frica, ce iti va permite sa fii mereu pe faza!
Totul tine de persoana
Asa cum am spus deja, zborul cu parapanta este sigur datorita tie! Oamenilor le place sa faca, insa, lucruri iresponsabile de multe ori. De cate ori nu ai vazut soferi inconstienti care merg pe strada cu viteza? Acesta este genul de comportament care duce in cele din urma la accidente! Testarea cu inconstienta a limitelor nu este o provocare, ci o amenintare. Inainte de fiecare zbor asigura-te ca verifici cu atentie echipamentul si ca evaluezi corect conditiile meteorologice. Fiecare actiune pe care o intreprinzi are anumite riscuri, insa depinde de tine sa evaluezi situatia si sa actionezi in consecinta.
Iata cateva ponturi de siguranta pentru zborul cu parapanta.
Mentine relatia cu parapantisti experimentati
Chiar si dupa ce duci la bun sfarsit un curs de parapantism, iti obtii brevetul si afli ca esti pregatit sa zbori solo, este foarte bine sa continui sa zbori cu piloti experimentati. Alatura-te unui club sau unei asociatii, pentru a fi mereu in contact cu piloti experimentati de parapanta. Motivul este simplu: e posibil ca in timpul pregatirii din scoala sa nu capeti experienta in orice tip de conditii meteo. Pilotii experimentati te pot informa cu privire la diferitele situatii pe care nu ai suficienta experienta pentru a le gestiona si sa iti ofere ponturi cu privire la modul in care le poti depasi cat mai sigur.
Foloseste echipament adecvat
Nu este suficient sa ai la tine echipamente sofisticate, trebuie sa le si folosesti in mod constant. Un variometru si un GPS te pot informa cu privire la schimbarile de altitudine si iti pot spune daca iesi de pe traseu sau mergi inapoi. Acesti factori pot fi indicatori ai schimbarilor meteo si ai faptului ca pierzi progresiv controlul parapantei.
Asigura-te ca zbori cu o parasuta de rezerva, pentru ca nu merita sa zbori fara o astfel de solutie de rezerva.
Foloseste o parapanta adecvata nivelului tau de experienta
Atunci cand esti amator dar ai prieteni mai experimentati, sau atunci cand vrei sa cumperi un echipament de care sa te folosesti pe termen lung, este tentant sa iti cumperi o parapanta de performanta sau cross-country, care este conceputa pentru piloti experimentati. Aceasta necesita abilitati avansate in ceea ce priveste manevrabilitatea si poate fi o adevarata problema pentru un incepator. Nu e nicio rusine sa incepi cu o parapanta cu rating EN A. Nu iti va reduce cu nimic din bucuria zborului cu parapanta, ba chiar iti va spori distractia pentru ca vei zbura cu ceva usor de manevrat si de controlat si te vei simti mai stabil.
Verifica echipamentul parapantei inainte de fiecare zbor
Aceasta regula se aplica tuturor pilotilor, indiferent de nivelul de experienta! Aripa parapantei tale poate fi afectata in urma aterizarii la zborul anterior. De asemenea, e posibil ca si corzile sa se fi incurcat la despachetare. Nu risca!
Majoritatea pilotilor isi efectueaza verificarile de siguranta in acelasi mod de fiecare data, urmand o ordine prestabilita pentru a reduce riscul de a uita ceva. Nu uita de casca, de corzi, de ham si de sezut.
Intelege si verifica starea meteo
Meteorologia este o disciplina pe care orice pilot de parapanta trebuie sa o inteleaga. Astfel, este absolut obligatoriu sa stapanesti notiunile cheie precum curentii ascendenti, norii si vantul. Nu este suficient sa verifici starea vremii, si nici macar informatiile pe tronsoane orare. Este important, de asemenea, sa poti depista schimbarile legate de vreme atunci cand ele apar.
Cat despre curenti termici, norii cumulus sunt importanti pentru ca ei confera curentii de aer cald necesari pentru zbor. Invata cum sa depistezi acesti curenti si sa ii incluzi in experienta ta de zbor.
Cele mai bune conditii pentru parapantism sunt vremea calduroasa, insorita, cu nori cumulus moderati. Insa se poate zbura cu parapanta si in zile friguroase sau innorate.
Conditiile meteo care nu sunt deloc potrivite includ ploaia moderata sau puternica, fulgerele sau vantul excesiv. Este important sa recunosti care iti sunt abilitatile si experienta cand ai de-a face cu vantul: de pilda un pilot experimentat va face fata unui vant puternic, in timp ce pentru un pilot amator acelasi vant va fi imposibil de abordat, mai ales pentru a decola in siguranta.
De asemenea este foarte important sa iei in calcul si directia vantului. Daca ai parte de un vant puternic din fata, va fi greu sa decolezi si va fi greu, de asemenea, sa zbori catre destinatie sigur si la timp. Din nefericire, vor exista si situatii in care vei fi nevoit sa abandonezi planurile de zbor cu parapanta, dar cel putin vei pleca acasa fara acidentari.
Mentine distante sigure
Daca trebuie sa zbori deasupra unor zone cu case si strazi, asigura-te ca esti suficient de sus in aer si ca ai mai mult decat suficient spatiu pentru a te corecta daca va fi ceva care sa iti afecteze stabilitatea. Evita sa zbori deasupra unor grupuri mari de persoane, deasupra unor terenuri de sport aglomerate, unor parcari de masini, sau deasupra oricarui loc in care o prabusire poate afecta grav un numar mare de persoane.
Surse: https://www.tarasportrafting.com/blog/paragliding-safety-paragliding-really-safe
Comentarii recente