X

Sf. Valentin – pericol public in Rusia?

Sf. Valentin

In regiunea Belgorod, adica in vestul Rusiei, Guvernul s-a declarat impotriva celebrarii sarbatorii de Sf. Valentin in spatii publice, deoarece ‘este o sarbatoare catolica care contravine culturii ruse’. Cei care vor totusi sa sarbatoreasca o pot face in intimitate, fara sa fie pedepsiti.

Dar in 2008, sotia presedintelui rus Dmitri Medvedev, a lansat o versiune alternativa 100% ruseasca, denumita ‘Ziua familiei, a dragostei si a fidelitatii’.

Ori sunt impotriva, ori nu sunt? Care e diferenta intre Sf. Valentin si ‘Ziua familiei, a dragostei si fidelitatii’? Sa intelegem ca de fapt problema este de forma, nu de fond?

 

Simbolurile legate de Sf. Valentin interzise in Iran

Si Iranul a interzis felicitarile, cadourile, ursuletii de plus si alte simboluri legate de Sf. Valentin. Masura face parte dintr-o incercare de contracarare a raspandirii culturii occidentale. Motivul? Potrivit seicului Al-Dossari, “Sf. Valentin incurajeaza relatiile imorale intre barbati si femei”.

Shaykh al-Islam Ibn Tayiyah a spus:”Allah ne spune ca nu exista niciun credincios care sa aiba un kafir (necredincios) prieten apropiat. Cine are un kafir ca prieten apropiat nu este un credincios. Chiar si participarea pasiva la sarbatorile kaafirs poate fi luat ca un semn de slabiciune a credintei, asa ca este haran”.

Dragostea propovaduita de Sf. Valentin este iubirea romantica in afara cadrului casatoriei. Deci este doar o incercare de a raspandi zinaa (curvie si adulter) si imoralitate.

Singura tara din Orientul Mijlociu unde Sf. Valentin este sarbatorit in mod liber este Israelul

Este normal ca o tara sa incerce sa-si pastreze traditiile si valorile culturale. In cazul tarilor arabe, acesta ingustime a mintii este de inteles. Cu cat un om este mai liber, cu atat este mai greu de stapanit. Dar vremurile se schimba, si nu poti sta in calea lor. Poti sa incerci, dar cu siguranta, vei pierde.

In Romania exista discutii eterne pe aceasta tema, dar de o alta maniera. De ce sa importam Sf. Valentin cand avem Dragobete? Apoi raspunsul este la indeamna: pentru ca noi nu ne-am gandit din timp sa sarbatorim Dragobete cum se cuvine. N-am fost constienti de o nevoie reala a societatii in care traim. Pentru ca a fost nevoie ca fenomenul de Sf. Valentin sa ia amploare ca sa ne aducem aminte de Dragobete. Pentru ca, din nou, altii au gandit in locul nostru.