X

sensul vietii

Mi-am propus ca saptamana asta sa o dedic unei chestiuni profunde, care incita la introspectie. Stiu, o sa-mi spui ca e luni si ca…inbox-ul tau e plin. Marti esti deja ingropat in task-uri, miercuri te duci la film, joi incepi sa simti mirosul weekend-ului, iar in weekend…

Si atunci, te intreb, cand gasim timp pentru a reflecta la sensul existentei noastre, la sensul  vietii?

In weekend, cand cei mai multi dintre noi avem ceea ce numim „timp liber”, ne ferim de intalnirile tete-a-tete cu astfel de ganduri. De luni pana vineri, am stabilit ca nici nu incape vorba de…probleme existentiale – le tinem ingropate intr-un maldar de facturi si alte indatoriri lumesti.

Printre picaturi – iesiri la bere, deadline-uri, concerte, excursii, shopping, training-uri si tot felul de alte activitati – cand ne facem timp si pentru problematicile mai adanci ale spiritul acestuia denumit „eu”?

Care este sensul vietii? Poate ca raspunsul este diferit pentru fiecare dintre noi. Sau poate ca nu.

„Un intelept a spus la un moment dat ca orice activitate umana este o forma de joc. Si cea mai inalta forma de joc este cautarea Adevarului, Frumusetii si Iubirii. De ce mai avem nevoie in plus? Ar trebui sa existe si un „sens”, ca un fel de bonus?

Daca ne pierdem vremea cautand sensul vietii, e posibil sa ramanem fara timp pentru a o trai. ” ~ Arthur C. Clark

„M-am intrebat mai toata viata de ce mai aflu pe acest pamant. Daca e un scop, nu-mi mai pasa. Am 74 de ani. Sunt gata de plecare. Sa caute si cei tineri sensul, asa cum l-am cautat si eu. Nimeni nu mi-a zis nici mie nimic.” ~ Frank Donofrio, barbier.

„Pentru cei care cred in Dumnezeu, cele mai multe din marile intrebari au un raspuns. Insa pentru cei care nu pot inca accepta formula lui Dumnezeu, marile raspunsuri nu sunt batute in piatra. Ne adaptam noilor conditii si descoperiri. Suntem flexibili. (…)

Suntem aici pentru a uita invataturile bisericii, ale statului, ale scolii.

Suntem aici pentru a bea bere.

Suntem aici pentru a omori razboiul.

Suntem aici pentru a-i rade in nas sortii si pentru a ne trai viata atat de bine incat sa facem Moartea sa tremure in fata noastra inainte sa ne ia.

Suntem aici pentru a citi cuvintele tuturor inteleptilor, barbati si femei, care ne spun ca suntem aici din diverse motive si din unul singur.”

Chiar daca cei mai sus citati pare ca au demontat nevoia de cautare a sensului vietii, adevarul e ca toti au cercetat adancurile fiintei lor, inainte de a putea gusta simplitatea vietii. Sa nu uitam sa privim inauntru, e intreaga lume de descoperit!

O zi de luni usoara! 🙂