X

semnificatia tatuajelor

Semnificatia tatuajelor: un mic dictionar

Lacrimi, randunici, pisici, fluturasi, dreamcatchers…multe dintre aceste simboluri le-am zarit nu de putine ori pe corpurile prietenilor sau trecatorilor si involuntar ne-a rasarit in minte intrebarea: Ce inseamna ele? Iata de ce este indreptatit demersul unui ghid cu semnificatia celor mai populare dintre tatuajele care ne „populeaza” trupurile.

Semnificatia tatuajelor – lasa loc interpretarilor

Tatuajele, aceste podoabe transtemporale, vorbesc in doua limbi: una universala si inca una personala, intima, pe care de multe ori doar posesorul tatuajului o poate descifra, traduce. Dincolo de semnificatia literala si universala, forma de arta este adesea personala si complicata. Cu toate astea, unele modele populare printre tatuati poarta o semnificatie particulara.

Semnificatia tatuajelor populare:

Lacrimi – pot fi asociate cu ideea de moarte (doliu), de inchisoare. In cadrul bandelor mafiote, o lacrima goala  poate semnifica moartea unui prieten, aceasta urmand sa fie umpluta dupa ce moartea prietenului este razbunata.

Ancora – Pana la sfarsitul anilor 1800, 90% dintre cei care serveau in marina britanica purtau tatuaje emblematice, insa iconografia specifica navigatorilor si-a pastrat influenta pana in zilele noastre, constituind in special un curent cu tendinte retro-romantizate. „Tatuajele atesta apartenenta unui individ la un anumit grup social”, scrie sociologul Tony Lawrence. Semnificatiile acestor tipuri de tatuaje difera in functie de epoca si chiar de nave. Practic, ele ajutau la identificarea marinarilor inecati. O ancora ar putea insemna traversarea ecuatorului, sufletul unui marinar mort sau speranta.

Randunica – este cunoscut faptul ca aceasta pasare nu zboara niciodata departe in larg, astfel devenind  un simbol al sperantei pentru marinari – anunta apropierea tarmului. Variatiile pe aceasta tema nu sunt putine: doua randunici indica o calatorie de 10.000 de mile marine, in timp ce o randunica avand un pumnal infinpt in inima poate simboliza un prieten pierdut pe mare. O randunica pe mana sau pe gat poate fi un semn distinctiv pentru un puscarias.

Delfin – inainte de explozia din secolul XXI in ceea ce priveste arta tatuajelor, acestea erau asociate in principal cu persoanele apartinand unor clase sociale inferioare – criminali, marinari, soldati, prostituate, aventurieri, perversi – sau, dimpotriva, apartinand unei aristocratii excentrice. Delfinii pot simboliza prosperitate si, concomitent, dualitate – sunt creaturi ale apei, care pot in acelasi timp respira aer.

Pisica – Danzig Baldayev, gardian la o inchisoare din St Petersburg a petrecut trei decenii documentandu-se cu privire la tatuajelor detinutilor pe care ii supraveghea. El a descoperit astfel ca pisicile pot simboliza…”pedigree”-ul unui hot. O singura pisica indica faptul ca acesta a actionat singur, pe cand mai multe il „tradeaza” ca a facut parte dintr-o banda.

Fata de clovn –poate inseamna „Razi acum, plangi mai tarziu” (Laugh now, cry later) sau „Joaca acum, plateste mai tarziu” (Play now, pay later).

Panza de paianjen – plasate pe coate sau pe umeri, panzele de paianjen erau semne dinstinctive ale puscariasilor.

Fluture – termenul psyche defineste in greaca atat fluture cat si spirit, fluturii fiind simboluri ale sufletului in multe culturi. Prin miracolul metamorfozei, omida se transforma in fluture – iata de ce acesta simbolizeaza de cele mai multe ori o schimbare, o transformare.

Dreamcatcher – potrivit mitologiei amerindiene, dreamcatcher-ul sau, in traducere mot-a-mot, prinzatorul de vise ii protejeaza pe cei mici, lasand doar lucrurile bune sa treaca. Un filtru pe care ni-l cam dorim cu totii, nu-i asa?

Semnificatia tatuajelor sau…sensuri in miscare

Cati dintre noi nu ne-am facut un tatuaj sau nu ne-am dorit unul doar pentru ca e… (trebuie sa recunoastem) un accesoriu cool? De multe ori, semnificatia unui tatuaj se construieste in timp, abia dupa ce am raspuns de foarte multe ori la intrebarea „Ce simbolizeaza tatuajul tau?”.