X

viata lunga

Am aflat secretul pentru o viata lunga…

Cum? Tot intreband in stanga si-n dreapta, si mai ales pe cei care au trecut de o venerabila varsta, care-i elixirul care le-a adus anii multi si zambetul pe care inca il afiseaza dupa atatea decenii de vietuit … Caci nu e tocmai floare la ureche sa duci o viata lunga pe aceasta planeta. Suntem impovarati cu atatea si atatea  griji (multi dintre noi chiar cu cea a zilei de maine), de responsabilitati, asteptari inalte, visuri neimplinite, ce mai, ne lovim de multe piedici in drum…

Cum putem trai o viata lunga daca nu iubim?

Da, secretul pentru o viata lunga este iubirea. Pentru a duce o viata lunga, e musai sa ne hranim trupurile cu hrana curata, sanatoasa, mintile permanent cu invataturi noi, iar sufletul cu iubire.

Radu Beligan, longeviv si mult indragit actor, a rostit urmatoarele vorbe, de o frumusete rara pe care le pun pe seama simplitatii lor, despre marea taina: „Dragostea este motorul vietii, dupa parerea mea. Adica „unde dragoste nu e, nimic nu e”, cum spune…Biblia. De altfel, teoria mea este ca longevitatea se datoreaza actului iubirii. Suntem nascuti pe lume pentru a iubi. Orice. Nu-ti impun sa joci, sa iubesti ce iubesti ce iubesc eu, ci sa iubesti ce iubesti dumneata, dar sa iubesti cu adevarat. Cred ca asta e marele miste: iubirea. Daca oamenii ar putea sa-si insuseasca asta, crede-ma ca lumea ar fi o bucurie.”

Aceste cuvinte simple, iesit din gura unui mare om, rezuma marele secret al vietii. Caci degeaba strangem averi, ridicam „palate”, daca nu iubim. Iubirea e ofranda pe care o intindem creatorului acestei lumi, e lumina care ne ajuta sa razbim prin intunericul in care adesea ne cufundam, e scaparea noastra.