X

secretul fericirii

Hai sa-ti suflu un secret, secretul…fericirii!

Intr-o lume in care parca prea multi au incetat sa mai spere la fericire, am ramas noi – visatorii care ne luptam in fiecare zi sa ajungem mai aproape de promisiunea unei existente fericite. Caci pentru rana numita mortalitate exista doar un singur pansament eficient: fericirea. Se pune direct pe rana si in cateva secunde isi face efectul. Uitam ca suntem muritori, ca avem rate la banca, o paine de pus pe masa sau deadline la locul de munca. Si uite asa ne trezim privind tamp spre tavan, intreband: care o fi, domnle, secretul fericirii?

Studiul denumit „Oameni foarte fericiti” vine sa ne raspunda, foarte sigur pe el, la aceasta intrebare. In cadrul lui, cercetatorii au incercat sa afle ce ii caracterizeaza pe cei mai fericti zece la suta dintre oameni. Luati aminte, asadar!

Secretul fericirii nu mai e secret

„Traiesc ei in zone cu o clima mai calda? Sunt ei toti bogati? Sunt ei foarte sanatosi? Se pare ca exista o singura caracteristica – si doar una singura! – care ii distinge pe cei mai fericiti zece la suta dintre oameni de noi toti: puterea legaturilor pe care le au cu ceilalti oameni. Studiul meu empiric derulat printre 1.600 de studenti la Harvard a ajuns la un rezultat similar: sprijinul de care se bucura o persoana determina cu mult mai bine gradul de fericire decat orice alt factor. Mai bine decat venitul pe cap de locuitor, mai bine decat veniturile familiei, mai bine decat varsta, sexul sau rasa. De fapt, corelatia dintre suportul social si fericire au fost de 0,7. Acest lucru poate sa nu sune ca un numar mare, dar pentru cercetatori este mare, cele mai multe date care tin de psihologie sunt considerate importante cand ajung la 0,3. Pe scurt, cu cat te bucuri de un sprijin social mai mare, cu atat esti mai fericit. Si, dupa cum stim, cu cat esti mai fericit, cu atat poti obtine mai multe beneficii in aproape fiecare domeniu al vietii.” (swan Achor – Avantajul fericirii)

Asadar, secretul fericirii se pare ca nu este unul incalcit…

…ci unul compus din legaturi simple dar puternice, cu oamenii din jurul nostru. Tot ce trebuie sa facem, asadar, este sa devenim o veriga puternica intr-un lant de oameni, sa ne hranim cu energia lor si sa amanam la randul nostru energie. Doar asa vom fi fericiti, pare-se…