X

Parasutism? Skydiving?

Termenii sunt aproape intersanjabili, si este si normal sa fie asa, de vreme ce pentru ambele sporturi, dupa saltul in sine se foloseste acelasi obiect – o parasuta – pentru a ajunge inapoi in siguranta pe pamant.

In plus, cea mai importanta organizatie din acest sport in Statele Unite poarta numele de Asociatia pentru Parasutism din Statele Unite, si nu Asociatia de Skydiving din Statele Unite. Cu toate acestea, declaratia misiunii lor mentioneaza faptul ca Asociatia pentru Parasutism din Statele Unite (USPA) este o organizatie non-profit, formata din persoane care sprijina skydivingul si se bucura de acest fenomen.

Chiar daca notiunile pe care le descriu acesti termeni sunt extrem de asemanatoare si uneori poti face confuzii, exista cateva diferente destul de subtile ce tin de definitie. Ca sa fie cat mai clar: atunci cand cineva sare dintr-un avion si desface imediat o parasuta fara vreo secunda de cadere libera este discutabil daca este sau nu skydving din punct de vedere tehnic, insa este fara doar si poate un salt cu parasuta. Daca cineva se lanseaza din avion si lasa cateva secunde de cadere libera sa treaca pana isi desface parasuta, atunci in mod cert avem de-a face cu ceea ce se numeste skydiving.

Cuvantul parasutism este folosit de foarte multe ori in contexte ce tin de munca sau de activitati profesionale, in timp ce termenul skydiving este folosit in contexte ce au mai degraba legatura cu distractia, cu timpul liber si cu joaca.
Cu alte cuvinte, pompierii parasutisti si membrii SEALS se parasuteaza, in timp ce participantii la competitii sportive internationale si pasionatii de adrenalina de week-end fac skydiving. Aceasta diferenta care se face are probabil ca punct de pornire faptul ca parasutismul si-a facut drum de la cascadoriile din publicitate si din descrierile de joburi pana la statutul de sport abia la mijlocul secolului XX.


Potrivit dictionarului Merriam Webster, cuvantul skydiving nu era nici macar folosit pana in anul 1956. Termenul parasutism, pe de alta parte, a fost utilizat pentru prima data in anul 1784. Impresionant si concludent, nu-i asa?!
Iata si alte date importante despre istoria parasutismului si skydiving-ului, pe care ai putea fi interesat sa le afli.

Prima saritura cu parasuta

Primul salt cu parasuta, folosindu-se de o parasuta fara rama (adica fara vreun fel de material intaritor) a fost facut de Andre Jacque Garnerin. Unul dintre cei mai remarcabili zburatori cu balonul cu aer cald, Andre Jaque a studiat fizica in tinerete, inainte sa fie recrutat in Armata Franceza impotriva Revolutiei Franceze. Cat timp se afla in armata, ghinionistul om de stiinta a fost capturat si tinut prizonier la Buda (Budapesta de astazi) timp de trei ani.

Cand a revenit in tara natala, el a devenit ucenic al profesorului pionier in arta zborului cu balonul cu aer cald Jacques Charles, si a petrecut foarte mult timp plimbandu-se pe deasupra Parisului. Prima sa coborare cu o parasuta in Orasul Luminilor a avut loc in 1797. El a sarit din cosul balonului cu aer cald in care se afla, de la o inaltime de 975 de metri si a supravietuit astfel incat sa isi poata spune mai departe povestea si sa imparteasca din trairile sale. Iata ce inseamna sa ai incredere in ceea ce fac mainile cuiva!

Parisul – patria primelor zborui cu parasuta

Parisul, orasul natal al lui Andre Jacue a fost locul in care au fost documentate si apoi executate primele zboruri umane importante cu parasuta, inclusiv primul zbor cu un asa-zis costum de zbor artizanal, care nu a mers deloc bine, incheindu-se trag

Primul club de parasutism civil

Cel mai vechi club de parasutism civil din lume este Clubul Irlandez de Parasutism. El a fost infiintat in 1956 (exact acelasi an in care a aparut si notiunea de skydiving) de catre Freddie Bond, si este amplasat in Clonbullogue, County Offaly. Faptul ca vremea in Irlanda este absolut ingrozitoare pentru skydiving in cea mai mare parte a timpului, nu i-a deranjat nici cat negru sub unghie pe durii roscatii, din cate se pare.

Desi ambii termeni sunt folositi la nivel amplu si in general exista diferente foarte mici, nu e cazul sa facem prea mult caz cu privire la denumiri. Pana la urma, la orice scoala sau la orice centru de sarituri ai merge, oricine va sti la ce anume te referi, si atunci cand spui salt cu parasuta si atunci cand spui skydiving.

Asadar, odata ce am eliminat si neclaritatile legate de terminologie si stii deja ce anume va insemna un astfel de salt, nu mai ai niciun un motiv sa astepti ! Gaseste cel mai bun centru de sarituri din orasul tau sau din zonele in care mergi in vacanta si imbogateste-ti experientele pline de adrenalina cu o tura de skydiving sau de parasutism, cum vrei sa ii spui.