X

sa vorbim corect

Va provoc sa vorbim corect!

Vorbirea frumoasa, melodioasa aproape, data de cuvintele atent alese dintr-un vocabular vast, e pe cale de disparitie, ramanand doar putin care mai au curajul sa o pronunte. Fiind considerata de ceva vreme elitista sau pretentioasa, vorbirea frumoasa a fost inlocuita de un limbaj retrans la prea putine cuvinte, si din pacate fara prea mare consistenta. Trecand peste acest regret, ajungem la adevarata problema: noi romanii am uitat sa vorbim corect.

Vorbirea corecta are frumusetea ei, asa ca daca am uitat cuvintele frumoase, eu zic ca am putea macar sa incercam sa calculam corect numarul de i-uri, sa nu mai aruncam cu cratime la intamplare, sa incercam sa nimerim pluralul substantivelor si daca avem orice nelamurire, sa dam un „search” online, ca tot stam cu internetul in fata multe ore pe zi.

Sa vorbim corect, sa nu mai macelarim limba

Ce s-a intamplat cu limba in ultimii ani? Nu e vorba nici de englezismele care ne-au cotropit vocabularul, nici macar nu e vorba de limbajul internaut – pe care il folosim in conversatiile online, e vorba de greselile mari pe care multi le fac, fara nicio mustrare de constiinta. Toti gresim, insa pacatul e sa persistam in greseala.

Am mai auzit varianta ca libertatea de a vorbi si de a scrie fara a tine cont de anumite norme tine de libertatea de exprimare… Ei bine, nu e chiar asa. Nu sunt extremista dar de ceva timp mi se pare ca cei care se joaca liber cu limba si-au cam luat lumea in cap. Am invatat din pacate sa ne facem ca nu vedem greselile, sa fim considerati exagerati daca indraznim, doamne-fereste, sa atragem cuiva atentia. Eu mi-am propus ca de acum incolo sa nu mai tac, sa pun mana pe pixul rosu si sa semnalez celor care imi vorbesc sau imi scriu greselile. Si ma astept ca interlocutorii mei sa aiba aceeasi atitudine fata de mine.

Sa vorbim corect, frumos si liber

Acum ca mi-am zis oful, pentru a va convinge ca nu sunt vreo fanatica a limbii si ca sunt doar usor alergica la marile greseli, voi da cuvantul lui Stephen Fry, actor, scenarist, poet, actor de comedie, prezentator de comedie, regizor de film si director la un club de film. Sa vedem cum ii trage de urechi Stephen pe pedantii in ale limbii.

Stephen Fry Kinetic Typography – Language from Matthew Rogers on Vimeo.