X

reguli de conduita

Din ce in ce mai putine reguli de conduita…

…asta e una dintre realitatile societatii in care traim. Si daca mai exista cateva astfel de reguli de conduita, ele nu stau scrise ca legi importante, ci sunt undeva in constiinta noastra, ingropate sau inca miscand putin. Cu toate libertatile de care ne bucuram cei mai multi dintre noi, aproape ca nu putem admite faptul ca au existat vremuri in care lucrurile stateau cu totul altfel.

Calatorind prin Spania si avand drum printr-o padure de stejari de pluta din apropierea granitei cu Portugalia, James Michener a dat intr-un luminis de un orasel, unde a gasit inscriptionat pe usa bisericii un set de douasprezece reguli de conduita. Si povestea nu incepe cu mult, mult timp in urma, ci in 1943.

Reguli de conduita care ne provoaca imaginatia

1. Femeile nu trebuie sa se arate pe strazile acestui sat cu rochii stramte in acele locuri care provoaca pasiune barbatilor.

2. Ele nu trebuie sa poarte rochii prea scurte.

3. Ele trebuie sa fie deosebit de atente mai ales cu taietura din fata a rochiei, care nu are voie sa fie prea adanca.

4. Este rusinos pentru femei sa umble pe strada cu maneci scurte.reguli de conduita

5. Fiecare femeie care circula pe strada trebuie sa poarte ciorapi.

6. Femeile nu trebuie sa poarte haine transparente peste partile care trebuie acoperite in mod decent.

7. De la varsta de doisprezece ani, fetele trebuie sa inceapa sa poarte numai rochii pana la genunchi si obligatoriu ciorapi.

8. Baietii mici nu trebuie sa apara pe strada cu coapsele dezgolite.

9. Fetele nu trebuie sa mearga niciodata prin locuri dosnice, acest lucru fiind considerat deopotriva imoral si periculos.

10. Nicio femeie sau fata decenta nu trebuie vazuta plimbandu-se pe bicicleta.

11. Nicio femeie decenta nu trebuie vazuta purtand pantaloni.

12. Ceea ce in orase se numeste „dans modern” este strict interzis.

Reguli de conduita in fata carora nici nu ne mai revoltam…

…atat de absurde ni se par. Ar trebui sa celebram asadar, mai ales noi, femeile, fetele si…baieteii mici, si nu doar din Spania, ca traim intr-o lume ceva mai indulgenta, unii ar spune prea indulgenta. Avem insa acces dintotdeauna la o libertate care ar trebui sa le inchida gura carcotasilor, si anume aceea de a privi sau nu intr-o anumita directie. Pardon de indecenta!