X

 

puterea imaginatiei

Cat de puternica este…puterea mintii?

Secole intregi, oamenii de stiinta au considerat creierul ca fiind un organ nesupus modificarilor. Cu timpul insa, curiozitatea ne-a adus in punctul in care putem afirma cu incredere ca mai vechile credinte referitoare la creierul uman nu sunt valide. Asadar,  creierele din dotare sunt plastice si in continua transformare.

Gandurile care iti trec prin minte modifica nu numai felul in care iti functioneaza creierul, ci si forma si structura sa fizica. Din punct de vedere neurostiintific, imaginarea unei actiuni si efectuarea ei propriu-zisa implica aceleasi functii motorii si senzoriale din creier.

Sa cercetam puterea mintii

Pentru ca imaginatia si actiunea folosesc aceleasi cai neuronale, exersarea uneia are efecte asupra celeilalte.  In cadrul unui studiu extrem de interesant, doua grupuri au fost incurajate sa isi exerseze cantatul la pian timp de doua ore pe zi: unii cu ajutorul mintii si al degetelor, ceilalti strict prin puterea imaginatiei.

Rezultatul? Dupa 3 zile, acuratetea in ceea ce priveste cantatul la pian a celor doua grupuri era identica. Abia dupa 5 zile, diferentele au inceput sa apara, iar grupul celor care exersau fizic l-a depasit pe cel al „mentalistilor”. Lasati sa exerseze propriu-zis, cei din grupul „puterea mintii” au reusit totusi sa ii ajunga rapid din urma pe ceilalti.

Mai multe in filmuletul de cultura generala realizat de Mitchell Moffit si Gregory Brown si aparut pe canalul de youtube appScience.