X

in perspectiva

In perspectiva deformata

Exista atatea realitati cate perspective – daca exista un adevar in fata caruia pot sa imi inclin credinta, acesta ar fi. Felul in care ne trasformam de-a lungul anilor este influentat in mod incontestabil de felul in care privim lumea. Acum vei veni repede sa imi spui ca atunci cand incurajezi pe cineva sa priveasca in perspectiva, il incurajezi de fapt sa vada the big picture. Iar eu iti voi spune ca niciodata poza mea mare nu va arata ca a ta.

Iata poate de ce si DEX-ul pare putin confuz:

PERSPECTÍVĂ, perspective, s. f.  (…) (1). ♦ Fig. Fel particular de a vedea lucrurile, aspect sub care se prezintă lucrurile; punct de vedere. 2. Privire generală, aspect general asupra unui peisaj, a unei scene sau a unui obiect văzute din depărtare; priveliște.

Din perspectiva in perspectiva

Acest fel particular de a privi lumea functioneaza ca un fel de pensula in care ne pictam propriul univers: in tonuri mai calde ori mai reci, cu spatii largi, deschise ori poate cu incaperi mici, ingradite. Un experiment extrem de interesant este rememorarea vechilor perspective, a felului in care obisnuiam sa vedem sau sa simtim viata. Doar asa ne putem da seama exact cat ne-am transformat de-a lungul anilor. De fapt, functionam ca niste fotografi. Avem aparatul ce ne arata lumea in mana, trebuie doar sa invatam sa il manuim pentru a fi fericiti de rezultate. Luminozitate, contraste, culori, toate stau la dispozitia noastra, pentru a construi cadrele asa cum ne dorim.

In persectiva fortata

Concluzia? Putem sa ne modelam asa cum dorim realitatea, o putem face oricand mai frumoasa, mai interesanta, trebuie doar sa ne invatam sa privim cum trebuie lumea din jur. Cred ca analogia cea mai potrivita pentru timida mea demostratie este cea cu…”forced perspective photography” (imi cer scuze pentru englezism dar imi scapa denumirea neaosa). Iata si cateva mostre de astfel de fotografie: