X

priveste cerul

Priveste cerul / regarde le ciel

Daca locuiesti in Bucuresti si ai obiceiul, ca orice bucurestean devotat, sa te plimbi prin centrul capitalei, cu siguranta ti-au sarit in ochi aceste doua cuvinte, acest minunat indemn la contemplare: Priveste cerul! Pana de curand nu am stiut cine este autorul acestui manifest de perete, insa stiam sigur un lucru: trebuie sa fie cu adevarat satul de aglomeratia urbana, de toate masinile, claxoanele, pietonii care alearga in loc sa mearga…

Reactia pe care am avut-o atunci cand am zarit pentru prima oara mesajul in cauza a fost sa ma gandesc ca omul asta mi-a citit gandurile. Caci, dupa cum v-am mai povestit, am avut de curand o „revelatie” tulburatoare: aceea ca am uitat sa privesc cerul. Ce om grijuliu, mi-am zis…

Priveste cerul si deconecteaza-te!

priveste cerulAsta am inteles eu din mesajul lui Grig, creatorul indemnului. Pentru un creator, el este unul destul de tanar, mai tanar decat mine si poate mai tanar decat multi dintre voi. Dar sa depasim obsesia legata de numarul de ani de cand respiram, propun! Asadar, Grig are 22 de ani si este plecat de 3 ani in Paris, unde studiaza filosofia si scrie mesaje pe strazi. Mesajele din micul Paris isi au sosiile cu berete in marele Paris: Regarde le ciel (Priveste cerul).

Iata ce ne spune Grig despre proiectul sau:

„Imi plac foarte mult filozofiile antice, cele care descriu un mod de viata, de a privi si de a intelege lumea care ne inconjoara. Te invata anumite reguli care se contureaza intr-un joc si care te fac sa intelegi diferit anumite situatii de viata. Cam de aici se trag elementele care au determinat acest proiect, priveste cerul.”

„Ideea a pornit de la faptul ca ma aflam intr-o noua societate, unde spre deosebire de ce eram obisnuit, lumea era mai stresata, mai inchisa in sine, si in acelasi timp mult mai dornica de a scapa de acolo, de a se reapuca de visat, de contemplat universul in care traim. Faptul ca nu faceam inca parte din acel mediu mi-a permis sa il inteleg mai bine.”
priveste cerul

Priveste cerul, hai priveste-l, te rog!

Proiectul Priveste cerul /  Regarde le ciel  a fost gandit ca un joc, ca un lucru care sa provoace oamenii. Pe langa mesajul simplu dar de impact, unicitatea acestui proiect este asigurata de locurile in care se afla scris mesajul. „Panzele” sunt extrem de variate: vitrine, case demolate, intersectii sau panouri publicitate. Peisajul urban aglomerat este astfel invadat de un element perturbator, care are telul de a le oferi un moment de contemplare si de calm interior trecatorilor.

Problemele, zgomotele taioase dispar, parca si aerul devine mai respirabil atunci cand privesti cerul. 🙂

 

priveste cerul

priveste cerul

priveste cerul

priveste cerul

priveste cerul

priveste cerul

priveste cerul