X

prima impresie

Dragoste la prima…impresie

Cred ca suntem toti familiari cu urmatorul avertisment: You never get a second chance to make a good first impression. In ceea ce priveste prima impresie, parerile sunt impartite, insa nu intotdeauna sincere. Desi multi dintre noi bravam spunand ca nu suntem atat de superficiali incat sa credem in prima impresie, toti tindem sa acordam instinctelor noastre puteri nemaibanuite. Iata cum, desi nu recunoastem, avem incredere in prima impresie, avem incredere in instinctele noastre.

Fie ca e vorba de un interviu pentru job sau de prima intalnire cu o fata, prima impresie cantareste destul de mult. Fara a ridica in slabi importanta ei, cred ca este important sa stim sa facem o prima impresie favorabila. Cine stie cum ne va folosi. 🙂

Prima impresie…la a doua vedere

Ei bine, am hotarat ca prima impresie este importanta, desi nu are caracter de verdict in cazul nimanui. Este insa o prima pledoarie care conteaza. Acestea fiind spuse, sa ne concentram asupra subiectului. Psihologi, scriitori si oratori ne avertizeaza ca avem intre sapte si saptesprezece secunde pentru a-i face unui strain o prima impresie despre noi.

Sa incercam sa nu ne lasam presati de aceasta informatie si sa vedem cateva metode (testate) prin care poti face o prima impresie buna:

Demonstreaza imediat celeilalte persoane ca ea, nu tu, este centrul actiunii si al conversatiei – Reflectorul nu trebuie sa stea pe tine, ci pe persoana pe care incerci sa o…impresionezi.

Foloseste numele persoanei pe care tocmai ai cunoscut-o. Acest lucru atinge negresit o coarda sensibila si, fara sa intram in analize complicate, stim cu totii ca ne face placere cand persoana pe care tocmai am cunoscut-o ne pronunta numele.

Atentie la umor! Desi o glumita spargatoare de gheata nu strica de obicei, abtine-te de la remarci sarcastice, inainte sa cunosti sensibilitatea la umor a celui cu care vorbesti.

Renunta la nevoia de a avea dreptate. Nimic nu e mai enervant decat ca persoana pe care abia ai cunoscut-o sa inceapa sa iti contrazica toate ideile. Asteapta sa iti castigi credibilitatea inainte de a pune la punct pe cineva.

Cuvintele potrivite. Cei care ne asculta ne judeca inteligenta, nivelul de educatie, de cultura si chiar abilitatile de lideri in functie de cuvintele pe care alegem sa le pronuntam si felul in care le rostim. Ai grija asadar la repertoriul folosit, fii natural si nu incerca sa impresionezi folosind termeni pe care nu ii cunosti (intelegi) foarte bine.

Infatiseara – lucru care nu are cum sa mai socheze pe nimeni. In fiecare zi acordam incredere si cumparam produse datorita ambalajului lor, care cantareste enorm in stabilirea primei impresii. Chiar si noi, cei care dispunem de nenumarate unelte pentru a impresiona, nu trebuie sa neglijam aspectul fizic atunci cand vrem sa creem o prima impresie buna.

Concluzia? Prima impresie conteaza…

Nu strica sa atragem din prima simpatia oamenilor, asta nu inseamna insa ca vom purta pentru totdeauna haina primei impresii, lucrurile putandu-se schimba radical de-a lungul vremii. Ceea ce reusim totusi atunci cand facem o prima impresie buna este sa atragem atentia oamenilor asupra noastra, sa le starnim interesul si sa ii provocam sa ne cunoasca mai bine – un lucru pretios, zic eu.