X

prieteni falsi

Prieteni falsi, la tot pasul…

Avem nevoie de prieteni, ne-o spune cat se poate de clar si Maslow prin intermediul celebrei sale piramide… dar, din pacate, de cele mai multe ori suntem inconjurati de prieteni falsi. Ii stii prea bine: cei care fac efortui mari sa mimeze ingrijoararea atunci cand te afli la ananghie, ale caror felicitari sunt insotite de invidie atunci cand ai o reusita sau care iti fac un favor si nu obosesc amintindu-ti de el cu fiecare ocazie.

 

Si totusi… cati dintre noi putem fi prieteni adevarati? Putem cere de la altii ceea ce noi, la randul nostru, oferim cu greu? Insa pana in momentul in care vom gasi acel “prieten adevarat” (daca el exista, iar eu insist sa cred ca da!), sa ne descotorisim de abundenta de prieteni falsi.

Iata 5 semne care ar trebui sa-ti dea de gandit inainte de a-ti pune sufletul pe tava in fata unei persoane:

Prieteni falsi… care nu stiu sa minta

Cei care-si amintesc de tine… cand au nevoie. E adevarat, prietenul la nevoie de cunoaste, dar sa nu luam aceasta vorba ad litteram! Daca cineva iti este prieten adevarat, unul dintre cele mai importante aspecte e acela ca ii place sa petreca timp alaturi de tine, in special atunci cand lucrurile merg bine. Ca sa facem si rime! 😉

Cei care… barfesc. O fi in natura omului aceasta curiozitate de a se uita peste gardul vecinului, dar de multe ori nu ne dam seama cum faptele se denatureaza prin “word of mouth” si cum putem chiar rani persoanele din jurul nostru discutandu-le si criticandu-le viata fara niciun drept.

Si mai e ceva: faptul ca un prieten iti vorbeste despre altii nu este un semn de incredere sau de apropiere… ci un semn ca ar putea sa vorbeasca si altora despre tine.

Competitia naste prieteni falsi. Nu, nu spun ca nu e bine sa iti incurajezi si sa iti impulsionezi prietenul sa reuseasca, insa trebuie sa avem constant in minte faptul ca fiecare are drumul sau in viata si sa ne abtine, pe cat posibil, sa ne comparam constant cu cel cu care ne face placere sa iesim la un suc. Si in niciun caz sa-l imitam.

Viata mereu ne aseaza la linia de start cu cei din jurul nostru, deci macar din prietenie sa eliminam aceasta obsesie de a fi mai bun decat celalalt.

Cei care nu te vad mai bun decat esti. Sinceritatea e cheia intr-o relatie de prietenie, iar atunci cand o iei pe carari… gresite, e datoria unui prieten sa-ti atraga atentia. Insa dincolo de asta, acel prieten trebuie mereu sa te incurajeze, sa te sprijine in felul lui si sa-ti arate ca ai calitati de care nici macar tu nu esti constient. Pentru ca un prieten bun vede in special “latura luminoasa” a personalitatii tale, de aceea este langa tine.

Cei care te obliga sa te prefaci. E adevarat, fiecare avem un dulapior plin cu masti pe care le purtam in functie de situatiile pe care le experimentam zi de zi, insa in fata unui prieten adevarat ar trebui sa fii tu insuti. Cu bune si cu rele. Sa nu te feresti ca vei fi judecat si sa nu incerci sa pari altcineva doar de dragul lui. E greu, stiu, dar e un test. Atat pentru tine, cat si pentru el.

O lista cat mai mica de prieteni falsi

prieteni falsi
Asta iti doresc. Pentru ca e imposibil sa-i eliminam din viata noastra.

Iar cat priveste nesfarsita cautare a celor adevarati, iti dau un pont: porneste de la pasiunile comune, fie ca este vorba despre sport, dans, gastronomie, calatorii sau muzica. Pana la urma, cei care se aseamana se aduna, nu-i asa? Si raman impreuna! 😉