Daca stii sa te pregatesti pentru o drumetie sau pentru trekking poti face diferenta intre o drumetie buna si una de neuitat. Fie ca este vorba de o excursie de o zi sau de una de mai multe zile, pregatirea din timp pentru o drumetie te va ajuta sa eviti disconfortul fizic si bagajul in exces.
Desi adesea drumetiile sunt de o zi sau maxima doua, sfaturile de mai jos te ajuta sa te pregatesti pentru drumetii de mai multe zile. Insa daca ai in plan o excursie de o zi, vei gasi in cele ce urmeaza si sfaturi utile despre cum sa te pregatesti pentru aventuri scurte.
1. Alege-ti traseul
Inainte de a incepe sa te gandesti ce trebuie sa iti pui in bagaj pentru o drumetie, va trebui sa decizi exact unde mergi. Cel mai bun sfat pentru drumetii incepatori care se intreaba cum sa faca primii pasi pe acest drum nou, este sa-ti acorzi suficient timp pentru a alege traseul cel mai potrivit pentru tine.
Cunoasterea traseului te va ajuta sa obtii informatii importante despre urmatoarea ta drumetie, inclusiv gradul de dificultate al traseului, lungimea si distanta. Iata care sunt aspectele esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi traseul potrivit pentru tine.
Timpul alocat calatoriei
Cat timp ai la dispozitie pentru aventura ta in drumetie? Pornind de la cunosterea exacta a timpului pe care il ai, vei putea intelege daca trebuie sa alegi un traseu usor, de o ora, sau un traseu mai riguros, pe distanta mare.
Distanta traseului
Cati kilometri poti parcurge intr-o drumetie? Lungimea traseului te va ajuta sa determini si nivelul de dificultate. Ia-ti timp pentru a reflecta la nivelul general al conditiei tale fizice si la aspectele fizice legate de traseu (altitudinea, suprafata) atunci cand selectezi distanta.
De asemenea, nu uita sa iei in calcul si distanta necesara pe care o ai de parcurs pana la traseul in sine si inapoi!
Altitudinea traseului
Te intrebi cum trebuie sa te pregatesti pentru o excursie la altitudine mare? Ei bine, iti sugeram sa te intrebi pe ce tip de teren esti capabil sa mergi din punct de vedere fizic. Nu uita: cu cat altitudinea este mai mare, cu atat drumetia va fi mai dificila.
Cand calculezi nivelul de dificultate al drumetiei si timpul de finalizare, adauga o ora la timpul total al excursiei pentru fiecare diferenta de altitudine de 305 m. De asemenea, daca altitudinea traseului creste cu 400 de metri pe kilometru, se considera ca este un traseu abrupt.
Logistica deplasarii
Un punct mic, dar important de luat in considerare in alegerea traseului, este logistica necesara pentru a ajunge acolo. De exemplu, anumite drumetii incep si se termina in puncte diferite, ceea ce face necesara organizarea transportului intre puncte.
Momentul anului
In ce perioada a anului ai in plan sa pornesti in drumetie? Sezonul si vremea pot afecta foarte mult traseul pe care il vei alege. E ceva normal ca traseele sa fie accesibile numai in lunile de primavara si vara, cand nu sunt acoperite de zapada.
Iti doresti drumetii de iarna? Asigura-te ca tii cont de ora, pentru ca nu e cazul sa fii luat pe nepregatite de caderea intunericului. De asemenea, nu uita sa verifici intotdeauna conditiile de drum ale traseului si zonelor inconjuratoare. Informatiile te vor ajuta sa eviti situatiile nesigure, in special in zonele muntoase, unde pot aparea alunecari de teren.
Nivelul de dificultate
Care este nivelul tau de fitness si starea de sanatate fizica? Este crucial sa iti pui aceasta intrebare atunci cand alegi traseul in functie de nivelul de dificultate. Evalueaza-ti intotdeauna cu atentie starea fizica inainte de a-ti planifica excursia.
Pentru a te bucura din plin de drumetie, fa tot posibilul sa nu iti impingi corpul dincolo de limitele sale. O presiune maxima asupra corpului tau poate duce la scenarii periculoase atat pentru tine, cat si pentru colegii alaturi de care pornesti in drumetie.
2. Fii in forma pentru drumetie
Nu e nimic mai rau decat sa te trezesti in mijlocul unei drumetii de mai multe zile cu dureri de articulatii sau, chiar mai rau, cu o accidentare. De aceea, antrenamentul fizic pentru drumetii – ca trekker incepator sau expert – este o parte importanta a pregatirii pentru drumetii. Inainte de a porni la drum, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru corpul tau este sa-l pregatesti pentru cateva zile consecutive de mers.
Ponturi rapide pentru o forma perfecta pentru drumetie
- Acorda-ti un rastimp de o luna. Intra in forma cea mai buna facand plimbari si drumetii mici, de cel putin 3-4 ori pe saptamana.
- Uzeaza-ti bocancii de drumetie. Poarta-ti bocancii (mai ales daca sunt noi!) prin casa, apoi incepi treptat sa ii folosesti si la plimbari scurte.
- Foloseste-ti rucsacul. Ia cu tine un rucsac cand iesi in plimbari si antreneaza-te pana ajungi in punctul in care poti sa cari aceeasi greutate ca cea pe care o vei lua cu tine in timpul drumetiei.
- Ridica greutati. Construirea de masa musculara este o modalitate excelenta de a-ti intari organismul. Daca esti incepator, porneste cu o greutate mica si mareste-o doar atunci cand te simti pregatit.
- Mergi la inot. Exercitiile in apa au un impact redus, atenueaza durerile musculare si dezvolta anduranta.
Incepi un antrenament pentru drumetie
Pentru drumetiile dificile, specialistii recomanda sa te pregatesti fizic planificand un mic antrenament pentru drumetie care te va ajuta sa iti maresti nivelul de fitness. Iata mai jos cele mai bune exercitii care te vor pregati pentru drumetii.
- Crunch-uri (abdomene scurte) – o modalitate excelenta de a construi forta corpului pentru a putea ramane rezistent pe suprafete inegale.
- Fandari si genuflexiuni – un alt exercitiu care iti amplifica forta de baza, imbunatatind in acelasi timp si muschii picioarelor.
- Flotari – consolidarea partii superioare a corpului si in mod deosebit a spatelui, te va ajuta sa te mentii in forma atunci cand porti un rucsac greu.
- Cardio – cresterea rezistentei cardiovasculare prin activitati precum mersul pe jos, alergarea, inotul si mersul cu bicicleta te va ajuta sa mergi cu brio in drumetii pe distante lungi.
- Intinderi dinamice – exercitii precum balansarea picioarelor si rasucirile de trunchi sunt o modalitate utila de a-ti incalzi articulatiile si muschii inainte de orice activitate cardio.
- Trepte – urcarea si coborarea treptelor atunci cand ai in spate un rucsac greu este o modalitate excelenta de a-ti pregati corpul pentru drumetii de mai multe zile.
3. Pune in bagaj elementele esentiale pentru drumetie
Alegerea tipului potrivit de rucsac este tot secretul atunci cand iti faci bagajul pentru o drumetie. In majoritatea drumetiilor vei avea nevoie de un rucsac mic de 25-40 L ca bagaj de mana. Nu uita ca este foarte important sa fii cat mai usor cu putinta, dar totusi sa ai la tine toate lucrurile esentiale.
In rucsacul de zi va trebui sa iti iei o sticla de apa, mancare pentru pranz, echipament de ploaie si cateva articole suplimentare, cum ar fi ochelari de soare, si cateva straturi suplimentare de haine. Iar daca drumetia include o traversare de rau, nu uita sa-ti iei in bagaj si incaltaminte pentru apa.
Articolele esentiale pentru drumetie
Pentru drumetii mai lungi, desfasurate pe cateva zile, asigura-te ca iti pui in rucsac imbracamintea si echipamentul esential pentru o perioada cuprinsa intre 2 si 9 zile. Nu uita ca spatiul pentru bagaje este limitat.
Felul in care iti impachetezi bagajele astfel incat sa fie cat mai mici si mai usoare conteaza foarte mult, pentru ca bagajul tau va sta fie intr-o cabanuta mica, fie va fi transportat de un vehicul, fie il vei cara chiar tu.
Pentru drumetiile care includ si traversari de rauri, foloseste un rucsac waterproof – cea mai buna modalitate de a-ti mentine lucrurile uscate. Cand alegi dimensiunea bagajului principal, foloseste un rucsac de 70-80 de litri si vei avea suficient spatiu.
Accesorii optionale
Pentru zilele calduroase, o pereche de pantaloni scurti iti va fi foarte utila. Daca preferi pantalonii scurti in loc de pantaloni de drumetie, ia-ti la tine si parazapezi, ca protectie impotriva conditiilor de zapada si noroi.
Daca iti faci griji pentru presiunea mare asupra picioarelor si gambelor, branturile si ortezele profesioniste sunt un accesoriu bun de luat in bagaj.
Fa-ti un bagaj usor
Unul dintre cele mai bune ponturi legate de echipamentul pentru o drumetie de mai multe zile este sa iti faci un bagaj cat mai usor. Daca iti iei doar echipamentul necesar vei fi salvat in turele lungi, pentru ca echipamentul greu poate duce rapid la extenuare.
Sac de dormit
Majoritatea drumetiilor impun sa ai la tine un sac de dormit usor si calduros. Specialistii recomanda saci de dormit sintetici sau din puf de buna calitate. Pentru majoritatea excursiilor in camping, vei avea nevoie de un sac de dormit clasificat la o temperatura de cel putin 0°C (30°F).
Drumetiile si excursiile cu cazare intr-o cabana incalzita nu necesita o clasificare anume pentru temperatura. Asigura-te doar ca ai un sac care sa iti tina de cald, sa te acopere complet si care sa fie confortabil pe timp de noapte.
Bete de drumetie
Betele de trekking pot fi un accesoriu grozav pentru drumetii pe terenuri noroioase, alunecoase sau accidentate. Daca ai nevoie de un sprijin solid pentru genunchi si spate, betele pot reduce din greutatea pe care o pui asupra picioarelor, mai ales pe traseele de urcare sau coborare.
De la cele telescopice pana la cele care absorb socuri, betele de trekking sunt disponibile in multe variante si dimensiuni. Daca nu ai un model care se poate strange astfel incat sa intre perfect in bagajul pentru drumetie, ai grija sa le poti atasa si sa le fixezi pe rucsac.
Apa
Apa este extrem de importanta pentru a te mentine hidratat in timpul drumetiei. Chiar si la temperaturi mai scazute, este vital sa bei multa apa pe parcursul zilei. Este recomandabil, de aceea, sa ai la tine o sticla de apa de minim 1 litru.
Haine
Alegerea hainelor pentru drumetii poate fi o misiune destul de dificila. Pentru a fi pregatit pentru o clima imprevizibila, ai grija ca hainele tale sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Sa iti izoleze corpul de frig.
2. Sa fie rezistente la apa si la vant.
3. Sa te izoleze cand e umezeala.
4. Sa fie durabile si rezistente.
5. Sa permita pielii sa respire si umezelii sa iasa.
6. Sa fie usoare si flexibile.
7. Sa fie usor de impachetat si comprimabile.
4. Foloseste abordarea in 3 straturi
O problema principala cand vine vorba despre pregatirea pentru drumetii este alegerea celor mai bune articole vestimentare pentru calatorie, astfel incat sa folosesti cat mai putin spatiu si sa aiba o greutate cat mai mica posibil. Suprapunerea straturilor este ideala atunci cand alegi haine usoare si versatile pentru o gama larga de conditii de drumetie.
Foloseste abordarea in 3 layere, fiecare dintre ele avand un rol si un scop specific pentru nevoile tale de drumetie. Daca sunt alese bine, aceste 3 layere iti vor permite sa faci drumetii in cele mai solicitante conditii meteo! Sistemul cu 3 straturi include:
- Un strat de transfer (de baza), purtat chiar pe piele.
- Un strat izolator reglabil, purtat deasupra primului strat.
- Un strat exterior care sa te protejeze de apa si de vant.
Stratul 1 – Stratul de transfer (strat de baza)
Purtat direct pe piele, stratul de transfer indeparteaza transpiratia de corp. Astfel vei ramane uscat pe interior, iar hainele isi vor mentine efectul de izolare, minimizand in acelasi timp absorbtia.
Stratul de baza este cel mai adesea din lana sau din materiale sintetice si niciodata din bumbac!
Atunci cand iti alegi hainele, mergi pe articole care sa evite frecarea in zonele sensibile. De asemenea, ia-ti in bagaj un set suplimentar, astfel incat sa poti folosi unul pentru drumetii si celalalt pentru relaxare si noapte.
Exemple de articole vestimentare pentru stratul de baza: bustiera sport, colanti lungi, bluza de corp, etc.
Stratul 2 – Stratul izolator
Scopul principal al stratului izolator este acela de a gestiona caldura corpului produsa de activitate si de mediul exterior. De exemplu, o jacheta din polar cu o greutate mica sau medie este un strat izolator ideal pentru zilele de activitate intensa la temperaturi mai ridicate.
Pantalonii trebuie sa fie usori, solizi si sa se usuce rapid. Pantalonii din polar sau colantii lungi functioneaza foarte bine. Evita sa porti bumbac sau jeans, pentru ca aceste materiale nu pot controla umiditatea.
In zilele si serile mai reci, suprapunerea a doua straturi izolatoare poate oferi un plus de caldura. Atunci cand iei pauze, jachetele din puf sunt un strat usor si confortabil.
Exemple de articole vestimentare pentru stratul izolator: pantaloni de drumetie, manusi, caciuli sau sepci, pulovere din polar, etc.
Stratul 3 – Stratul exterior
Principala menire a stratului exterior este aceea de a te proteja de conditii meteo extreme precum vantul si ploaia. Acesta este, de asemenea, cel mai bun mod de a evita udarea din cauza transpiratiei, pentru ca permite eliminarea umezelii si lasa pielea sa respire.
Este esential ca stratul exterior sa fie impermeabil, rezistent la vant si respirabil. Desi acest strat nu este intotdeauna necesar, este foarte important sa il ai la indemana pentru conditii meteo imprevizibile.
Exemple de articole vestimentare pentru stratul al treilea: palarie sau sapca pentru soare/ploaie, jacheta impermeabila/respirabila etc.
5. Pune-ti in bagaj haine din cap pana in picioare
Acum ca stii totul despre abordarea in 3 straturi, iata cateva sfaturi despre vestimentatia pentru drumetie din cap pana in picioare, care te vor ajuta sa te pregatesti cel mai bine pentru o drumetie.
Cap
Este recomandabil sa mentii caldura la nivelul capului cu o palarie din lana sau cu una sintetica. Palariile de soare usoare sunt ideale pentru zilele insorite. O pereche de ochelari de soare de calitate reprezinta, de asemenea, o protectie buna impotriva apei si a stralucirii soarelui, mai ales atunci cand faci drumetii pe zapada.
Partea superioara a corpului
Atunci cand te imbraci in partea superioara a corpului tine cont de abordarea in trei straturi descrisa mai sus. Pentru tricouri sau bustiere alege intotdeauna articole care sa elimine transpiratia din corp si sa-ti mentina corpul uscat in acelasi timp. Cand iti alegi pulovere si jachete de puf, alege articole conform recomandarilor de mai sus.
Mainile
Pentru vreme mai calda, e suficienta o pereche de manusi usoare. Manusile din lana si cele din polar iti vor mentine mainile destul de calde in noptile mai reci de vara sau cand este umezeala. Purtarea manusilor impermeabile peste manusile simple este utila in zonele cu zapada sau umezeala. Intotdeauna e bine sa dublezi!
Partea inferioara a corpului
La fel ca in cazul partii superioare a corpului, e foarte bine sa porti si de aceasta data straturi. Atunci cand alegi lenjerie de corp si colanti mergi pe articole care elimina transpiratia din corp si care iti mentin corpul uscat in acelasi timp.
Cand alegi cei mai buni pantaloni de drumetie pentru calatorie, fii atent la sfaturile de mai sus legate de stratul exterior.
Cum iti pregatesti picioarele pentru drumetii
Este foarte important ca intr-o drumetie sa porti intotdeauna tipul adecvat de incaltaminte. Picioarele reci, umede sau dureroase pot afecta serios placerea iesirii. Ghetele din piele sau cele sintetice, impermeabile si cu o greutate si rigiditate medie sunt optiuni ideale pentru incaltamintea de drumetie.
Asigura-te intotdeauna ca porti incaltamintea cu ceva timp inainte de a porni intr-o drumetie lunga. Astfel vei evita basicile si alte probleme nedorite ale picioarelor. De asemenea, impermeabilizeaza-ti ghetele, pentru ca in mod sigur vei avea parte de ploaie cel putin o data in timpul drumetiei.
Sosetele
Cand vine vorba despre sosete, lana merinos este cea mai buna optiune pentru a-ti mentine picioarele uscate in conditii de umezeala si cand transpiri. Desi lana merinos este scumpa, merita investitia.
Nu uita sa iei la tine cel putin doua perechi de sosete de drumetie in caz ca prima pereche se uda. Daca iti doresti un plus de protectie suplimentara, poti adauga o pereche subtire sub sosetele principale de drumetie.
Incaltamintea
Unele dintre trasee implica traversarea raurilor in conditii aspre, alunecoase si reci. Pentru a traversa un rau in siguranta, este esential sa ai o pereche de incaltaminte special conceputa pentru acest gen de situatii.
Incaltamintea de munte sport usoara si care permite pielii sa respire, sandalele cu barete si incaltamintea din piele de calitate sunt optiuni bune din care poti sa alegi.
6. Lista pentru bagaj
Ce trebuie sa iti iei in bagaj intr-o drumetie:
- Rucsac de o zi (25-40 l);
- Bagaj principal (70-80 l maxim);
- Lenjerie termica;
- Strat intermediar termic din lana sau polar si caciula sau sapca/palarie;
- Pantaloni de drumetie;
- Pantaloni si jacheta rezistente la apa si respirabile;
- O pereche de manusi (lana sau sintetic);
- 2-3 perechi de sosete groase (lana sau sintetic);
- Ghete de drumetie waterproof cu suport bun pentru glezna;
- Sac de dormit si perna de calatorie;
- Ochelari de soare si protectie solara;
- Incaltaminte pentru traversat cursuri de apa;
- Sticla de apa de 1-2 litri;
- Prosop de calatorie;
- Echipament de inot (pentru unele excursii);
- Consumabile medicale si medicamente cu reteta;-
- Trusa medicala personala;
- Cosmetice de uz personal.
Sursa: https://adventures.com/information/how-to-prepare-for-a-hike/
Comentarii recente