X

Povestea lui Mos Nicolae – magia din ghetute

Diseara avem treaba! Trebuie sa ne lustruim bine cizmulitele si ghetutele si sa le lasam la usa pentru ca dimineata sa gasim in ele multe bunatati sau… o nuielusa, depinde cat am fost de cuminti. 😀

Insa inainte de a te bucura darurile de la acest batranel care nu se arata niciodata, n-ai vrea sa afli povestea lui Mos Nicolae? Ei bine, iata cine este cel care ti-a fermecat copilaria si care inca iti aduce bucurie in suflet pe data de 6 decembrie.

Povestea lui Mos Nicolae… omul

Mos Nicolae sau… Nicolae de Myra a trait in secolul al IV-lea in tinutul Lichiei (sudul Turciei de astazi). S-a nascut intr-o familie de crestini instariti, insa parintii sai au murit din cauza unei epidemii cand acesta era inca micut, iar el a daruit intreaga lor avere oamenilor saraci, bolnavi si necajiti, dedicandu-si viata ajutorarii acestora.

Sfantul Nicolae a murit pe data de 6 decembrie 343, fiind inmormantat la Manastirea Sionului, intemeiata chiar de el, iar conform credintelor populare, in aceasta zi Mos Nicolae isi scutura barba, facand astfel sa curga mii si mii de fulgi de nea peste pamant.

Se spune ca Sfantul Nicolae este protectorul fetelor tinere care isi doresc sa se casatoreasca, al celor plecati in razboi, al orfanilor, al vaduvelor si al celor aflati in nevoie.

De ce? Sa cunoastem povestea lui Mos Nicolae, cel care strabate intinderile de zapada pe un cal alb, asa cum este infatisat in traditia populara romaneasca…

Povestea lui Mos Nicolae si de ce primesti daruri in ghetute

povestea lui mos nicolaeSe spune ca a fost odata un om care avea 3 fiice dar care, sarac fiind, planuia sa le vanda ca sclave pentru ca, pentru a se casatori, aveau nevoie de o zestre… considerabila.

Insa aceasta nenorocire nu s-a petrecut pentru ca noaptea, pe furis, Mos Nicolae a aruncat o punga plina cu galbeni in cizmele aflate in fata focului la uscat si astfel si-a maritat prima fiica. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani pentru celelalte doua surori…

Incepand de atunci, Mos Nicolae lasa in ghetutele copiilor cuminti dulciuri, fructe si o nuielusa impodobita, iar in cele ale micutilor nazdravani… o nuielusa adevarata, pentru a-i avertiza sa fie mai cuminti in anul urmator.

Asadar, eu zic ca diseara sa-ti asezi cizmulitele la usa si sa astepti, cuminte, venirea Mosului. Magia exista atat timp cat tu crezi in ea…