X

povestea lui mos craciun

Povestea lui Mos Craciun si cateva curiozitati despre barbos

Cu totii il asteptam cu sufletul la gura in anii copilariei si chiar si acum il indragim pe barbosul simpatic, rotofei si rumen in obraji, cu burta vesela si costumul rosu. An de an ne bucuram de imaginea unui Mos  care traieste in Laponia alaturi de sotia sa, de spiridusi si de reni, unde „conduce” o fabrica de jucarii, in conformitate cu dorintele copiilor. Insa oricat de mult ne-am fi atasat de aceasta imagine, adevarul este ca Mos Craciun nu a avut dintotdeauna chipul si caracterul cu care ne-am obisnuit.

In jurul lui exista o multime de legende: de la cum a aparut si pana la modul in care reuseste, an de an, sa ajunga in casele noastre…

Povestea lui Mos Craciun…una din variante

Se spune ca atunci cand Maica Domnului cauta un loc in care sa nasca, l-a intalnit pe Mos Ajun, caruia i-a cerut adapost. Insa acesta nu a dorit sa o primeasca, spunand ca este prea sarac si a trimis-o la fratele sau mai instarit, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului a intalnit-o doar pe Craciuneasa, sotia Mosului, care i-a spus ca nu o poate primi in casa, deoarece sotul ei este un om aspru, ce nu crede in Dumnezeu. Insa, nelasand-o sufletul sa o lase sa nasca afara, Craciuneasa a adus-o pe Maica Domnului in grajd, unde a ajutat-o sa il aduca pe lume pe pruncul Iisus.povestea lui mos craciun

Mos Craciun a aflat de fapta sotiei sale si a pedepsit-o taindu-i ambele maini, insa Maica Domnului a infaptuit o minune si i-a pus la loc Craciunesei mainile. Atunci cand a vazut ce s-a intamplat, Mos Craciun si-a cerut iertare si a daruit intreaga sa avere unor copii sarmani. Asa s-a transformat mosul cel rau din poveste in mosuletul bland si darnic pe care il stim cu totii.

Aceasta este una despre istorisirile care au dat nastere acestui Mosulet simpatic, insa povestile despre Mos Craciun sunt multe, nascute din diferitele traditii locale.

Povestea lui Mos Craciun. Cateva lucruri interesante despre Mos

  • Mos Craciun a fost pentru prima oara ilustrat in 1860 de Thomas Nast, in cotidianul Harper’s Ilustrated Weekly (imagine dreapta). In viziunea initiala, Mosul purta un costum rosu cu nasturi negri.
  • Se spune ca Mosul vorbeste fluent peste 2.700 de limbi, cu peste 7.000 de dialecte (inclusiv limbajul secret al spiridusilor), pentru a nu fi…„lost in translation”.
  • povestea lui mos craciunAfirmarea lui Mos Craciun si a Craciunului ca sarbatoarea copiilor a fost facuta de Charles Dickens, care in 1843 a publicat celebra nuvela „A Christmas Carol”, ilustrata in desene animate si ecranizata de nenumarate ori.
  • La sfarsitul secolului 19, imaginea Mosului era inca nestandardizata, aparand cand inalt cand pitic, cand gras cand cu silueta unui om normal, cand in blanuri cand in haine groase verzi, albastre, rosii sau mov.
  • De look-ul actual al Mosului este  vinovata compania Coca-Cola. Versiunea actuala a mosului in costum rosu cu alb a fost creata de Haddon Sundblum pentru Coca-Cola in 1931 si se pare ca ne-a cucerit iremediabil….
  • Biserica romano-catolica s-a opus afirmarii lui Mos Craciun in anii 50, considerand ca acesta intra in categoria mitologii populare pagane, la fel cum se opune in prezent serbarii Halloween-ului.

Aceastea fiind spuse, nu ne ramane decat sa il asteptam pe mosuletul simpatic (acum) si sa ne bucuram de toate cadourile pe care ni le va lasa sub pomul impodobit, acelora dintre noi care au fost cuminti, normal… 😉