Sa ascultam o poveste de succes
Adevarul este ca iubim povestile. Sa le privim, sa le ascultam, sa le traim. Dincolo de cartile pe care le citim, de filme, de povestile pe care le simtim curgand din muzica pe care o ascultam in casti, sunt povestile pe care le contruim singuri. Fie ca suntem doar povestitori amatori sau ne ridicam cu mintea la rangul de scriitori, ne poate fi de folos sa descifram putin arta povestirii. Si cine e mai in masura sa ne vanda informatii pretioase decat un povestitor de renume? Nume: Emma Coats; Profesie: creator de povesti pentru Pixar; Misiune: Cum sa creezi o poveste de succes.
O poveste de succes nu se construieste cu una cu doua…
…ci cu douazecisidoua de reguli de care ar trebui sa tii cont pentru a-ti tese asa cum trebuie firul narativ:
1. Un personaj este admirat pentru straduinta de a atinge succesul.
2. Trebuie sa te concentrezi pe ceea ce intereseaza publicul, nu pe ceea ce iti place tie, ca scriitor. Cele doua pot fi extrem de diferite.
3. Subiectul este important, insa nu vei sti cu adevarat despre ce a fost vorba pana la finalul povestii. Acum rescrie.
4. A fost odata ca niciodata….. In fiecare zi…..Intr-o zi….Motiv pentru care…..Motiv pentru care…. Pana cand intr-un final….
5. Simplifica. Rezuma. Evita ocolisurile. Vei simti ca pierzi lucruri importante, dar te vei elibera.
6. La ce se pricepe personajul tau? Unde se simte cel mai bine? Scoate-l din zona de confort. Cum se descurca?
7. Gandeste-te la un final inainte de a ajunge la jumatatea povestirii. Serios. Finalurile sunt grele, gandeste-l pe cel al povestirii tale.
8. Termina povestea si scoate-o in lume chiar daca nu e perfecta. Intr-o lume ideala ar fi fost altfel, dar treci peste asta. Scrie mai bine data viitoare.
9. Cand te-ai impotmolit, fa o lista cu ce ar trebui sa NU se intample. Adesea, ideea salvatoare va veni. Scrie mai bine data viitoare.
10. Separa din poveste partile care iti plac. Ceea ce iti place in ele este o parte din tine; trebuie sa realizezi asta inainte de a le folosi.
11. Scrisul te va ajuta sa-ti fixezi ideile. O idee, oricat ar fi de perfecta, daca ramane doar in mintea ta, nu va putea fi impartasita cu nimeni.
12. Renunta la primul lucru care iti vine in minte. Si la al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea…Da la o parte evidentul. Surprinde-te.
13. Ofera personalitate eroilor tai. Pasivitatea / maleabilitatea pot sa para optiuni valide atunci cand scrii, insa ele sunt otrava pura pentru public.
14. De ce trebuie sa spui aceasta poveste? Din ce credinta care te mistuie interior se naste povestea ta? Aceasta este esenta povestirii.
15. Daca ai fi in locul personajului tau, in situatia data, cum te-ai simti? Onestitatea aduce credibilitate in multe situatii.
16. Care sunt mizele? Ofera-ne un motiv sa fim de partea personajului. Ce se intampla daca esueaza? Confrunta-l cu situatii dezavantajoase.
17. Nicio idee nu este irosita. Daca nu merge, las-o si treci mai departe. Se va dovedi utila mai tarziu.
18. Trebuie sa te cunosti: sa stii care este diferenta dintre a da tot ce ai mai bun si a te preface. Povestea este un test, nu o rafinare.
19. Jocurile de situatie prin care un personaj intra in bucluc sunt minunate. Jocurile de situatie prin care il scoti din bucluc inseamna a trisa.
20. Exercitiu: ia scenele unui film care nu iti place. Cum le-ai rearanja pentru ca filmul sa iti placa?
21. Trebuie sa te identifici cu personajele si situatiile prin care trec acestea, nu poti scrie doar „la rece”. Ce te-ar determina pe tine sa actionezi in acest fel?
22. Care este esenta povestii tale? Cel mai scurt mod de a o rezuma? Daca poti raspunde, poti incepe sa construiesti de aici.
Aceasta este reteta Pixar pentru o poveste de succes…
…insa cu siguranta exista tot atatea retete cati povestitori. Important este sa incerci, sa vezi ce funtioneaza pentru tine si ce nu. Aceasta este singura regula care se poate aplica aproape in orice situatie. In rest, e mana ta.
Comentarii recente