Poveste de Halloween…timpuriu
Da, stiu foarte bine ca pana la Halloween mai e putin peste o saptamana, insa nu cred ca sunt singura care simte fiorul prematur al sarbatorii imprumutate de origine celtica. Si cum mai bine sa sarbatorim groaza premergatoare acestei teribile zile decat printr-o poveste de Halloween? Povestea in cauza este legenda dovleacului cioplit ce sta la ferestrele caselor sub forma de felinar in noaptea de 31 octombrie.
Sa vedem asadar cum a aparut montruoasa fata plamadita din dovleac si luminata cu o lumanarica, atat de populara printre cei care sarbatoresc Halloween-ul.
Poveste de Halloween: dovleacul cioplit
Povestea noastra il are ca protagonist pe Stingy Jack (zgarcitul Jack), un fermier irlandez lenes dar cu mintea agera. Se spune ca acum multa vreme acesta ar fi stat la un pahar cu Diavolul, dar nedorind sa isi plateasca bautura, l-ar fi convins pe incornorat sa se transforme intr-o moneda de aur. Jack a pastrat insa moneda si a pus-o intr-un buzunar, alaturi de o moneda de argint, astfel incat Diavolul sa nu poata reveni la forma initiala. Dupa ceva timp, fermierul l-a eliberat pe Diavol, cu promisiunea ca acesta sa nu il deranjeze timp de un an, iar in cazul in care va muri, sa nu ii revendice sufletul.
Atunci cand s-a implinit anul, vicleanul Jack l-a pacalit din nou pe Diavol, convingandu-l sa se urce intr-un copac pentru a-i aduce un mar. Cat timp aceasta era catarat, Jack a scrijelit pe scoarta copacului semnul crucii, santajandu-l pe impielitat sa il lase in pace inca zece ani.
La scurt timp dupa acest episod Jack a murit, iar Dumnezeu nu l-a primit in rai din cauza firii sale viclene. Insa nu numai portile raiului au ramas inchise in fata lui ci si cele ale iadului, Diavolul nerevendicandu-i sufletul, dupa cum s-au inteles. Cel din urma l-a trimis pe Jack afara, in noapte, doar cu un carbune aprins care sa ii lumineze drumul. Jack a pus carbunele intr-un nap cioplit si, de atunci, calatoreste pe Pamant.
Poveste de Halloween pentru fanii acestei sarbatori
Obiceiul irlandezilor de a face napi luminosi pentru a speria sufletele mortilor, inclusiv pe cel al lui Jack, a ajuns si in America, atunci cand aceasta a fost colonizata. Aici obiceiul a fost „upgradat”, dovlecii luand locul napilor, iar apoi a fost raspandit in lumea intreaga.
Sa fie oare prea devreme pentru a da o fuga pana in piata, la cumparat de dovleci? Pe langa un Jack-o-lantern, poate punem pe masa si o placinta delicioasa, nu-i asa?
Comentarii recente