X

pofta de viata

Pofta de viata…fara ea traim din inertie

„Cel mai bun mod de a-ti respecta viata este pur si simplu sa traiesti.” Sa traiesti cu pofta de viata este enorm, intr-o lume care ne ademeneste din ce in ce mai mult sa traim fara sa ne ridicam din scaun. Pofta de viata vine traind, traind cu pasiune, traind frumos.

Si pentru ca gusturile nu se discuta, fiecare isi domoleste pofta de viata exact asa cum doreste. Important este sa fie pofta.

Pofta de viata din copilarie…

Ti-o mai aduci aminte nu-i asa? Pofta de viata care facea pofta de mancare sa dispara ca prin minune doar ca sa mai ramai cu copiii afara, aceasta pofta te face acum sa zambesti melancolic. Ei bine, da… Ai ajuns si tu probabil, ca si mine, inpofta de viata punctul in care ii invidiezi pe copiii care alearga fara nicio grija in jurul blocului, si care iti fac parca in ciuda cu rasetele si strigatele lor.

Din punctul in care te afli, ai doua optiuni: Fie te transformi intr-un adult serios, fara pofta de viata, care ii dojeneste pe copii si le strica jocul, fie dai in mintea copiilor…in sensul bun.

Pofta de viata de acum…

Despre pofta de viata de acum nu prea ar fi multe de zis, nu-i asa?! Pentru ca este foarte slaba, ca o candela care abia mai palpaie… Ei bine, lipsa apetitului pentu viata nu este o problema incurabila, iar leacul este disponibil pentru toti si extrem de ieftin: jocul. De ce sunt copiii veseli, optimisti, cu atat de multa pofta de viata? Pentru ca se joaca. In loc sa iti irosesti energia facandu-ti griji pentru lucruri pe care nu le poti schimba, cel putin nu ingrijorandu-te, ar trebui sa dedici o parte din timpul tau si unor activitati mai putin …serioase.

Toti ar trebui sa avem cateva preocupari ne-serioase in fiecare zi, ca vitamine care ne dau pofta de…viata.

Pofta de viata vine… jucand

Jocul nu este, asa cum poate ai fi tentat sa crezi, o pierdere de timp specifica unei varste necoapte. Psihologii si antropologii vin sa confirme acest lucru si sa recomande jocurile drept „doctorii” pentru stres, plictiseala, depresie si mai stiu ce boala a omului modern… Nu e niciodata prea tarziu pentru a resimti fericirea simpla din jocurile copilariei, sau din alte jocuri noi, lipsite insa de pragmatismul de care, vrem nu vrem, ne molipsim o data cu varsta.

Cum sa ne jucam? Daca ti se pare prea mult sa iesi in spatele blocului si sa sari coarda cu fetitele de la bloc, poti sa te joci si altfel. Poti sa faci tot felul de exercitii de creativitate, sa te joci cu cuvintele, cu culorile, poti sa joci tot felul de jocuri cu prietenii (carti, table, boardgames, mima), poti sa te joci cu animalutul tau.

Exerseaza increderea in tine, imaginatia, regaseste-ti visele si puterea de a gasi bucuria in lucruri marunte… Si la un moment dat, iti vei recupera pofta de viata, si … o parte din tine.