Omul de zapada in…evul mediu
Cum a aparut acest tip jovial, putin supraponderal, care este, alaturi de mos Craciun, una din figurile emblematice ale iernii? Daca perioada de popularitate a lui Mos Craciun se sfarseste dupa 25 decembrie, omul de zapada ramane in atentia noastra toata iarna. Deci cine este el si cum a aparut? Nefiind legat de Sarbatorile de iarna, omul de zapada isi baga nasul portocaliu in vietile noastre de cum se aduna primul strat subtirel de zapada.
Cine a avut ideea de a pune un bulgare peste altul si inca unul si cum a hotarat ca cel mai bun nas pentru omul de zapada ar fi un morcov?! Din pacate dovezile s-au topit de mult, insa putem spune cu siguranta ca si in evul mediu se obisnuia sa fie ridicati oameni de zapada, prima dovada documentara a construirii oamenilor de zapada fiind un manuscris din anul 1380.
Omul de zapada si calatoria sa in timp
Mai tarziu, dupa ce a cucerit in special inimile copiilor, care s-au transformat in principalii sai creatori, omul de zapada a luat si forma ornamentelor de Craciun. Astfel, copii ale omului de zapada, din sticla, lemn sau vata si-au bagat nasul (imitatie de morcov) printre ramurile pomului de Craciun. Omului nostru de zapada i-a placut sa stea si la pictat, si astfel a inceput sa isi faca aparitia pe globuri, ori pe carti postale.
De imaginea omului de zapada au inceput sa abuzeze si publicitarii, tipul cu morcov in loc de nas devenind unul dintre cele mai cunoscute si de succes simboluri din publicitate.
Omul de zapada cel mai mare din lume
Pentru ca omul de zapada nu putea sa lipseasca din Cartea Recordurilor, pe 19 februarie 1999 a fost construit cel mai mare om de zapada din lume, in Bethel, un orasel din statul american Maine. Giganticul om de zapada a fost botezat „Angus, regele muntelui”, in cinstea guvernatorului de atunci al statului, Angus King.
Uriasul de aproape 35 de metri si o greutate de peste 4000 de tone a fost un exemplar cu adevarat atipic, fara sa luam in seama inaltimea si greutatea. Nasul-morcov a fost de fapt o constructie de doi metri de sarma si panza, gura i-a fost conturata din 6 anvelope de masina, in loc de nasturi i-au fost lipite 3 anvelope de tractor, iar pentru brate au fost aduse doua trunchiuri de copac de cate 3 metri fiecare.
Omul de zapada, personaj de cantec…
Atat de indragit a fost omul cu nas-morcov incat s-a transformat si in personaj al unui cunoscut cantec pentru copii, aparut in 1950: Frosty the snowman, omul de zapada care a fost trezit la viata de un grup de copii. Cu acest cantecel voi incheia si eu. La cat mai multa zapada si cat mai multi oameni de zapada!
Comentarii recente