X

obiceiuri de nunta

Obiceiuri de nunta a caror semnificatie putini o mai cunosc

E sezonul nuntilor, iar asta inseamna mult stres pentru miri, cursuri de dans pentru dansul mirilor, multe pregatiri, multi bani cheltuiti pe tinute care de care mai stralucitoare si… multe obiceiuri de nunta la care asistam cu bucurie si curiozitate, dar a caror semnificatie ne este straina.

Spre exemplu, stiai ca rolul cavalerului de onoare era sa apere mirele de familia nervoasa a miresei? De aici si pozitia acestuia, intre mire si familia miresei. O alta indatorire a sa era sa il ajute pe mire sa duca acasa mireasa in cazul in care aceasta se impotrivea nuntii.

Aruncarea jartierei catre tinerii casatoriti este unul dintre obiceiurile de nunta ce-si avea initial menirea de a dovedi inocenta miresei: in noaptea nuntii, mai multe rude ale mirilor se strangeau in jurul patului matrimonial pentru a asista la consumarea casatoriei, iar jartiera era luata de acestia ca dovada a actului de iubire.

Si mai ramane celebrul obicei de nunta conform caruia mirele trebuie sa treaca mireasa peste pragul casei in noaptea nuntii. Din pacate, acest gest nu era deloc unul de curtoazie din partea mirelui, din contra…

Obiceiuri de nunta – trecerea miresei peste prag

Acest obicei de nunta isi are originea in Europa Medievala, iar explicatia este simpla: mirele trecea mireasa peste prag pentru a masca eventualul sau entuziasm de a-si incepe viata alaturi de un barbat. Trecerea aceasta simbolica era ca un alibi pentru fecioria miresei.

Insa mai sunt vehiculate cel putin 2 semnificatii ale acestui obicei: prima ar fi ca mirele, trecand mireasa peste prag, o ferea de spiritele rele care salasluiau in acel loc si care putea patrunde in sufletul ei; o alta explicatie este cea conform careia, daca mireasa s-ar fi impiedicat de prag, casnicia s-ar fi aflat sub semnul ghinionului si al suferintei. De ce sa risti? 😉

Una peste alta, eu zic ca daca tot asistam sau suntem protagonisti acestor obiceiuri, macar sa le cunoastem originea, nu?